Az egészséges életmód jegyében született új irányzatok nem mindenkinek teszik jobbá az életét. A nagy intenzitású edzések, vagy bizonyos élelmiszerek kivonása az étrendből egyeseknek az egészséget jelentik, míg másoknak nem hoznak pozitív változásokat az életükben, sőt akár meg is betegíthetik őket. Íme, öt életmódtrend, amely nem mindig egészséges.

Ártalmas trendek az életmódváltásban, amik nem mindenkinek tesznek jót!

Gluténmentes diéta

Sokan diagnózis nélkül döntenek úgy, hogy gluténmentes diétát követnek. A lisztérzékenység, a búza- vagy a gabonaallergia azonban nem keverendő össze a gluténérzékenységgel. Nemcsak a kiváltó okok, de a tünetek is eltérőek. Gluténérzékenység esetén a gluténtartalmú élelmiszerek váltanak ki tüneteket a nem lisztérzékeny és nem búzaallergiás betegeknél. A gluténérzékenység tünetei a glutén fogyasztását követő órákban vagy napokon belül jelentkeznek: hasfájás, a széklet megváltozása, fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, ekcéma, bőrkiütés.

Ha a lisztérzékenység nem igazolható, akkor érdemes gluténmentes diétára áttérni. Gasztroenterológiai diagnózis hiányában azonban súlyos hiba a gabonafehérje kiiktatása, mert az egészséges szervezet számára szükséges anyagok vannak benne. Ám ha bebizonyosodik, hogy a panaszokat a glutén okozza, akkor szükséges az étrendből való kizárása.

Sárfutás (mud runs)

A sárfutó versenyen induló egy dologra biztosan számíthat: arra, hogy tetőtől talpig sáros lesz. A versenyen nem az iszap a legnagyobb ellenség, komoly akadályok nehezítik a haladást. A pályát ugyanis a katonai kiképzésre emlékeztető mászófalak és mély sárgödrök tarkítják, amelyek extrém kihívást jelentenek a sárfutók számára. Az elhivatottak szerint az egész olyan, mint egy felnőttjátszótér, ahol „csak” másznak és közben picit piszkosak lesznek. Ez a fajta sport azonban nem való mindenkinek, hiszen a csúszás miatt nagyon nagy a sérülés kockázata, illetve a feladatok is olyan fokú ügyességet, állóképességet, erőnlétet kívánnak, amellyel nem sokan rendelkeznek.

Nyersétel-diéta

A nyersétel-diéta tulajdonképpen vegetáriánus, növényeken alapuló diéta, melynek lényege, hogy a követői egyáltalán nem főzik meg az élelmiszereket, vagy legalábbis nem hevítik az ételeket 40 celsius-fok fölé. A nyers diéta híveinek legfőbb érvük, hogy a főzés során a zöldségek, gyümölcsök elveszítik értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nagy részét, és az enzimek is eltűnnek.

A nyers étel valóban gazdag tápanyagokban, de a főzés leválasztja a rostokat és a sejtek falait, így olyan tápanyagok is felszabadulnak, amelyek nyersen nem hozzáférhetőek. Például a paradicsomban főzés után ötszörös lesz a likopin nevű antioxidáns mennyisége, a répa főzése pedig emészthetőbbé teszi a béta-karotinokat. Főzéskor csökken az olyan vegyületek mennyisége, amelyek gátolják az ásványi anyagok (cink, vas, kalcium) felszívódását. Az enzimek hő hatására tényleg eltűnnek, de az emberi szervezet elkészíti saját emésztőenzimeit a nagyobb ételmolekulák átalakításával.

Az egyik legnagyobb probléma ezzel a diétával az, hogy könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki. Kizárólag nyers zöldségeket fogyasztva nehéz bevinni azokat a tápanyagokat, amelyeket főként állati eredetű élelmiszerekből fedezünk: nem jut a szervezetbe elég B12- és D-vitamin, szelén, cink, vas és ómega 3 zsírsav.

Crossfit

A crossfit egyesíti a kiképzésjellegű, katonai típusú edzéseket a fitnesszel és a súlyzós gyakorlatokkal. Az összes gyakorlat alapját a természetes mozgásformák jelentik. A hagyományos gyakorlatok mellett, mint a futás, az erősítő gyakorlatok vagy az „ugrálós” fitnesz, nagy szerep jut a súlynak, ami lehet kőgolyó, kalapács, kettlebell és TRX-heveder. A rövid, intenzív edzések hatására javul az állóképesség, a mozgékonyság és az egyensúly. Az edzések jó légköre motiváló, de a résztvevők sokszor érezhetnek késztetést még nagyobb súly emelésére, még több ismétlésre. Ez a mozgástechnika romlásával, a sérülések kockázatának növekedésével jár, és az edzés eredményessége is csökkenhet.

Aszpartámtól a nátrium-nitrátig – Mit jelent, amit a címkén látunk?

Ez terjed a neten: gumicukor segít megállapítani, hogy eltört-e a gyermek csontja

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink