Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.

Arwen-torna: harmóniába kerül a női test

 

Arwen-torna jóga

Arwen-torna a női egészségért
Fotó: Shutterstock

Sokszor eszünkbe sem jut összekapcsolni a panaszainkat a stresszes, rohanó, idegeskedésben gazdag, alvásban szegény, összevissza evő, mozgáshiányos életünkkel, pedig a túlhajszoltság árt a szervezetnek, különösen a termékenységért felelős szerveknek.

– Az ellenőrizetlenül fogyasztott, főleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő, rengeteg telített zsír tetézi a helyzetet – mondja Németh Tünde gyógytornász, mozgáspedagógus, aki 15 éve maga miatt fejlesztette ki az Arwen-tornát. Több orvos is meddőnek nyilvánította. A ma már háromgyerekes anyuka a mozgásterápia mellett személyre szabott, alapvetően makrobiotikus, azon belül vegán étrendet is előír a hozzá fordulóknak.

 

Fájdalmat csillapít

A tornát Arwenről, A Gyűrűk Ura tündéjéről és magáról nevezte el, a hivatalos meghatározás, a pszichoneuromuszkuláris ginekológiai reorganizáció ugyanis nem tűnt könnyen megjegyezhetőnek. A zenés torna oldja a stresszt és harmonizálja a női szervezetet. Az Arwen-torna alapja az Alexander-módszer, amely optimalizálja a teljesítőképességet.

A modern táncok bástyájának tartott Martha Graham és José Limón mozdulatai, valamint a teljes légzéssel végrehajtott tai chi gyakorlatok is bele vannak gyúrva. A mozgássor helyreállítja a genetikailag meghatározott termékenységet. Az összetett testhelyzetek elősegítik a belső női nemi szervek élettani működését, ennek köszönhetően eltűnik a gyulladás okozta belső hegedés. A speciális mozgáskombinációk gyógyítják a kismedencei szerveket, ébresztik az immunrendszert. Az anaerob torna kis oxigénfelvétel mellett mozgat, ezáltal javítja a szervezet erő-állóképességét. Az óra elején mért vércukorszint a végén sokkal alacsonyabb lesz, mert az izmok elégetik a vérben lévő és a raktárakból kiáramló cukrot. A kineziológiailag zártláncú mozgás során az izmok nem összehúzódnak, hanem fékezve nyúlnak vagy izometriásan feszülnek, illetve kokontrakciós mozgást végeznek, ami azt jelenti, hogy az ellentétes irányúak együtt dolgoznak. Mindez el tudja érni a hormonrendszert, és a vegetatív idegrendszeren keresztül a hipofízis szabályzóközpontjait is.

A gyakorlatok nem okoznak hasi vérbőséget, így a torna csökkenti a gyulladást és csillapítja a fájdalmat.

Ez különösen akkor fontos, ha valaki akut hasfájástól szenved, és más mozgást nem tud végezni, sőt lehet, hogy az ágyból sem tud felkelni.

– Volt olyan betegem, akit el kellett hozni az órára, onnan viszont már a saját lábán ment haza – meséli Németh Tünde.

 

Arwen-torna jóga

Fotó: Shutterstock

 

„A varázslata abban rejlik, hogy csinálni kell”

Az Arwen-torna minden nőgyógyászati problémára megoldást jelenthet. Különösen hatásos policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis, mióma és korai klimax esetén. De mindezek alapját, az inzulinrezisztenciát is képes kezelni. Az órákon magas vérnyomással is részt lehet venni, és rákbetegek is tornázhatnak. Császármetszés után ez a legkorábban elkezdhető mozgásforma.

Bizonyos betegségek esetén az első hónapban legalább hetente háromszor-négyszer, de akár ötször-hatszor is érdemes tornázni. Ha valaki áttér az előírt étrendre is, a laboreredményei javulnak.

– Az értékek alapján pontosan meg tudom mondani, jól evett-e, sőt azt is, mit „bűnözött” – teszi hozzá Tünde. – Három hónap után már bármilyen mozgásforma végezhető, de a problémától függően a gyógyulás végéig vagy a teherbeesésig érdemes járni. Az étrendet viszont javasolt „örökre” tartani. A terhesség alatt feltétlenül, mert hatalmas árat lehet fizetni a melléevésért. A mozgásterápia és az étkezés megváltoztatása belső váltást is igényel. Ha sikerül megtenni, akár 1-2, de általában 3-4 hét alatt érezhetően elindul a gyógyulás. 6-8 héten belül pedig a teljes tünetmentesség is elérhető. Az Arwen-torna varázslata abban rejlik, hogy csinálni kell – súgja meg Németh Tünde.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink