38 erdei, mezei virág segít a különböző érzelmek, lelki problémák, kedélyállapotok helyreállításában. Csak néhány csepp esszencia és a gondok tovaszállnak. Gyógyulj a Bach-virágterápia varázserejével!

Gyógyítsd a lelked, gyógyul a tested is! Így használd a Bach-virágterápiát

Így kezdődött mindent

A Bach-virágterápia rendszerét – amelyben 38 vadon élő virágot és növényt találunk – egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki könnyen kezelheti mind lelki, mind testi bajait – avat be a részletekbe Mikó Krisztina, Bach-virágtanácsadó, lélekmentor a Lélektitok oldal vezetője.

Mikó Krisztina, Bach-virágtanácsadó, lélekmentor

Biztonságos!

A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért bárki, bármikor használhatja. Az esszenciák túladagolása nem lehetséges – így mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer, de kevesen tudják, hogy akár még házi kedvenceinknek is segíthet. Ezek a rezgéseket tartalmazó növények, mint amikor a rádiót finomhangoljuk, úgy hatnak a testre, hogy segítenek ismét megtalálni a test, lélek, szellem egyensúlyát.

Minden bajra egy virág!

A 38 virágesszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható, ezért ha valakinél szervi tünetek lépnek fel, nem árt azt tudni, hogy emögött a legtöbb esetben egy érzelmi kibillenés is megfigyelhető. Vagyis ez a terápia nem feltétlenül szívre, májra, emésztésre való esszenciákat kínál, sokkal inkább hat a félelemre, bizonytalanságra, önbizalomhiányra, melyeket megszüntetve jelentősen javulhatnak a testi tüneteink is.

Milyen betegségeket gyógyítanak a virágok?

Akkor leszünk betegek, amikor a testünk, a lelkünk és a szellemünk közötti harmónia megbomlik. Gondoljunk csak a stresszre, ami ugyan a pszichére és a lelkünkre hat, mégis tapasztaljuk a szervezetre gyakorolt hatását is. Úgy tudunk meggyógyulni, ha ezt a harmóniát helyreállítjuk. Ebben lehet segítségünkre a Bach virágterápia. A Bach-virágterápia rendkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, de nem helyettesíti az orvosi kezeléseket. A virágesszenciákat a tanácsadó egy konzultáció során egyénre szabottan állítja össze és egy üvegcsébe, amely kifejezetten nekünk készül, akár hét különböző virág esszenciája is kerülhet, mely szinte újrahangolja a kibillent lelki egyensúlyunkat, így a test gyógyulása is gyorsabban megtörténik.

Az olyan nőgyógyászati panaszok esetén is segíthet, amelyeknél szintén egyértelmű a pszichés kapcsolat. Ilyenek a menstruációs fájdalmak, terhességi és szüléssel kapcsolatos problémák, klimax. A pszichoterápiás kezelés kezdetén is jól használható a Bach-virágterápia, legyen szó depresszióról, fóbiákról, szorongásokról, pszichoszomatikus betegségekről.

Tökéletes kiegészítője lehet bármilyen betegségnek, de a gyermekgyógyászat területén is különösen jól használható a virágterápia, hiszen az olyan gyermekkori panaszokat, mint a hasfájás, fejfájás, jelentős részben pszichés panaszok váltják ki. Mivel a gyermekek sokkal jobban kimutatják az érzelmeiket, mint a felnőttek, így a kezelésre is gyorsabban reagálnak. Bach-virágterápiával jól enyhíthető a gyermekkori félelem, az éjszakai bepisilés, az iskolai beilleszkedési és tanulási problémák, a fájdalmak jelentős része, az olyan allergiás panaszok, mint az asztma vagy az ekcéma, a hiperaktivitás, a túlzott agresszivitás vagy a serdülőkori krízisek.

Fotó: shutterstock

Állatoknál is működik!

Ha a családi kedvencünknek van szüksége gyógyításra, akkor is használhatjuk ezt a terápiát, mivel ők is érzelmi mintákkal, sajátos jellemvonásokkal rendelkeznek, amelyek nem működnek mindig harmonikusan.

Így készül az esszencia

Edward Bach esszenciáihoz kétféle készítési módszert alkalmazott, a forralásos módszert, a kora tavasszal virágzó növényekhez és a napoztatós módszert. Minden növényt a természetes élőhelyéről gyűjtik, és az esszenciákat a helyszínen készítik.

Napoztatós módszer

A növények gyógyerejének kinyerésére Dr Bach különleges módszert dolgozott ki, mely a napfény energiáján alapul. Egy üvegtálkába forrásvizet tesznek, majd a napos helyről begyűjtött virágokat óvatosan a víz felszínére rakják, ügyelve arra, hogy az ember minél kevesebbet érintkezzen a növénnyel. Ha a virágok a víz felszínét teljesen befedik, a tálkát kirakják a napra, és három órát ott hagyják. Ha időközben felhő takarja el a napot, a napoztatást abbahagyják, és egy másik nap próbálják újra. A három óra elteltével az oldatot leszűrik, majd brandyvel tartósítják.

Forralásos módszer

A kora tavasszal nyíló növényekhez forralásos módszert alkalmaznak. A forrásvizet ekkor egy zománcozott lábosba teszik, ebbe gyűjtik a növényi részeket. Egy gázfőző segítségével lefedetlenül forralják a növényeket harminc percig, utána leszűrik és brandyvel tartósítják. Mindkét esetben fontos, hogy a készítés reggel 9-ig elkezdődjön.

Dr. Bach Az esszenciák tartósításához azért brandyt használt, mert szerinte a brandy a gyógyszertári alkoholnál természetesebb, és könnyebben hozzáférhetőbb szer. Az esszenciákat hagyományosan ma is ezzel tartósítják.

„Előfordult már, hogy egy kliens azzal fordult hozzám, hogy szeretne munkahelyet találni magának, mert egyre rosszabbul érezte már magát a régi helyén. A beszélgetés után elkészítettem számára azt az esszenciát, melytől olyan lélekmegerősítést vártunk, hogy ez valóban sikerüljön neki. Miután elfogyott a havi adag, elkeseredetten jelentkezett, hogy nem használtak a cseppek, nem talált új lehetőséget. Ugyanakkor a beszélgetés során kiderült, a családjától azt a visszajelzést kapta, hogy sokkal magabiztosabb lett a kommunikációja. Ebből mégis arra következtettünk, hogy jó úton halad. Így egy újabb adag cseppel tért haza, és néhány hét után már egy új munkahelyen kezdhetett dolgozni”- zárja egy érdekes történettel a beszélgetést Mikó Krisztina lélekmentor.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink