Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk. Íme, néhány ok, ami miatt nem tudunk meglenni a legmelegebb pulcsink és takarók, pokrócok nélkül.

Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés számos panaszt idéz elő. Például gyengeséget, szédülést, hízást. Hatással van a bőrünkre, hajunkra – száraz és gyenge lehet –, illetve a menstruációs ciklusunkra. És igen, azt is okozhatja, hogy állandóan fázunk. Ha a legmelegebb pulcsi, a megszokottnál magasabb hőfok sem segít a komfortérzetünkön, érdemes orvoshoz fordulni. A panasz oka sokszor nem könnyen tisztázható: lehet a kiváltó jódhiány, krónikus gyulladás, különböző hormontartalmú gyógyszerek vagy autoimmun-betegség, de akár veleszületett állapot is. Kezelni hormontartalmú gyógyszerekkel lehet.

 

Ez is érdekelhet: Honnan tudhatod, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködésed van?

 

Vérszegénység

Akkor beszélhetünk vérszegénységről, ha a vörösvérsejtek – a vér oxigénellátói – száma a kritikus szint alá csökken. Vérszegénység nem alakul ki egyik napról a másikra, nem is okoz feltétlenül szembetűnő tüneteket. Ugyanakkor érdemes komolyan venni, hiszen a tartós állapot súlyos következményekkel járhat.

Egyik tünete az állandó hidegérzet, különösen a végtagokban.

Szintén jele lehet, ha túl gyakran érezzük magunkat gyengének, mellkasi fájdalmat tapasztalunk, és sokszor szenvedünk fejfájástól. A sápadt bőr ugyancsak intő jel, ahogyan a száraz, berepedező szájzug is. Vérszegénységet okozhat a vashiányos táplálkozás, és az is, ha nem kap megfelelő mennyiségű B12-vitamint, illetve folsavat a szervezetünk. Ezzel az állapottal gyakran kell megküzdenie a rákos betegeknek, de okozhat problémát szívinfarktus után vagy vesebetegséget követően is.

 

Raynaud-kór

Magyarországon ritka betegségnek számít, hogy valaki extrém módon reagál a stresszre és a hidegre: ilyenkor a kezek vérellátása hosszú időre korlátozódik az erek összehúzódása miatt. Ennek következtében az ujjak, a végtagok zsibbadni kezdenek, amit fájdalmas bizsergés is követhet, ahogy beindul a véráramlás. Az ujjak elszíneződnek kékre vagy pirosra. A Raynaud-kór kialakulásának több oka lehet. Az egyik, hogy a vérfehérje sűrűsége a hidegre reagálva megváltozik (például daganatos vagy vérképzési betegségek miatt). A másik pedig, hogy az erek túlzottan összeszűkülnek. Nagyon fontos, hogy a kórral együtt diagnosztizálják az azt kiváltó betegséget is, ami jóval súlyosabb következményekkel járhat, mint a végtagfájdalom.

 

Szorongás, pánikbetegség

Bizony mentális problémák is okozhatják az állandó fázást. (Bár gyakrabban okoznak izzadást.) Szorongós, stresszes időszakban sokszor érezhetjük hidegnek és nyirkosnak a végtagjainkat. A pánikroham pedig együtt járhat az egész testünket átjáró remegéssel. A test stresszhelyzetben felkészül a harcra vagy menekülésre, ám mindannyiunk esetében különböző, hogyan reagál arra, ha menekülni vagy csatázni kell. A szorongás és pánik egyéb tünetei mellett felsorakozhat a szapora szívverés, a nehézkes légzés is. Ha gyakran történik velünk ilyen, érdemes konzultálnunk pszichológussal, pszichiáterrel.

 

Pihentető alvás: ezekkel a módszerekkel nyugodt lehet az éjszakád

 

Kevés alvás

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos a megfelelő óraszámú és minőségű alvás az egészséges létfenntartáshoz.

Nemcsak az éhségünket, de testhőmérsékletünket is befolyásolja.

Állandóan úgy érezzük magunkat, mintha egy jégveremben élnénk? Lehet, hogy a pihenés hiánya az oka. Az alváshiány ugyanis „összezavarhatja” a cirkadiánritmust: vagyis azokat a biológiai folyamatokat, amik szabályos napszaki ritmus szerint működnek. Ezzel felboríthatjuk az anyagcserét, a hormonháztartást és a már említett testhőmérsékletet is. A cirkadiánritmus részeként alvás közben a testhőmérséklet alacsonyabb. Ha kimerültek vagyunk, a szervezet tudja, hogy aludni kellene, ezért a testhőmérséklet leesik – még akkor is, ha ébren vagyunk. Rendkívül fontos tehát a megfelelő alvásmennyiség. Ha nehezen szenderülünk álomba esténként, igyunk nyugtatóteát, párologtassunk levendulás illóolajat, vegyünk hosszú, nyugtató fürdőt, kerüljük a kék fényt. Alvás előtt egy órával már ne tévézzünk és ne nyomogassuk a telefonunkat, olvassunk inkább könyvet.

 

Jelentős súlyvesztés

Evidencia, hogy a zsír „melegít”. Így könnyen előfordulhat, hogy ha nagy mennyiségű súlyt vesztettünk a közelmúltban, fázósabbak vagyunk. Ráadásul azzal, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, az anyagcserénk lelassul, ami szintén okozhat didergést. Ezért is lehet az állandó fázás intő jele az anorexiának, bulimiának vagy egyéb étkezési rendellenességnek – persze nem minden esetben!

 

Hirtelen súlycsökkenés ok nélkül – Vajon mi állhat a háttérben?

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink