Bizonyos fokú súlyingadozás teljesen normális – ünnepek alatt felszaladhat pár kiló, influenza után lemehet néhány –, de ha kevesebb, mint fél év alatt elveszíted a súlyod legalább öt százalékát, ideje orvoshoz fordulni!

Hirtelen súlycsökkenés ok nélkül – Mi állhat a háttérben?

Nagyon ritkán fordul elő, hogy nyilvánvaló ok nélkül jelentős mennyiségű súlycsökkenés következik be.

– Ha nem változtattál az életmódodon, nem vagy kitéve extra fizikai megterhelésnek és nem kezdtél drasztikus diétába, akkor nem árt, ha szakember segítségét kéred az ok felderítésében – mondja dr. Nagy István belgyógyász. – A megmagyarázhatatlan súlyvesztés ugyanis többnyire súlyos betegség korai jele, amit minél előbb tanácsos diagnosztizálni és kezelni.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb állapotokat, amelyek tünete lehet a súlyvesztés.

 

1. Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-túlműködés az anyagcsere fokozásával járó állapot. Egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető a betegség: az agyalapi mirigy által termelt szabályozó hormon, a TSH alacsony szintje igazolja a túlműködést. Tünetei összhangban vannak a szervezet fokozott üzemmódra kapcsolásával: súlycsökkenés, hasmenés, szapora pulzus, fokozott verejtékezés, csökkent melegtűrés és alvászavar.

 

Honnan tudhatod, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködésed van?

 

2. Kevés bevitt táplálék

Az életkor előrehaladtával a gyomor lassabban ürül, ez pedig hosszabb ideig biztosít teltségérzetet. Emellett az étvágyat és a telítettséget szabályozó agyi jelek egy része is gyengül. Mindezek együtt ahhoz vezethetnek, hogy az idősebbek kevesebbet esznek, nem jut a szervezetük elegendő tápanyaghoz, így szükségszerű a súlyvesztés. Ügyelni kell arra, hogy idősebb korban se éhezzen a szervezet, fontos a vércukorszint stabilizálása és az izomtömeg növelése. Számos gyógyszer is befolyásolhatja az étvágyat, ilyenkor különösen fontos figyelni a rendszeres és változatos táplálkozásra.

 

3. Cöliákia (lisztérzékenység)

A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Nemcsak emésztőrendszeri tüneteket okoz, mivel más szervekre (bőr, csontrendszer, stb.) is hatással van. Az autoimmun lisztérzékenység lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító (immun)választ, amely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

A fogyás mellett igen változatosak lehetnek a tünetek: hasmenés, puffadás, rossz közérzet.

A gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség is eredményezhetnek súlyvesztést.

 

4. Depresszió

Az étvágytalanság a depresszió gyakori mellékhatása, amely így elősegítheti a fogyást. Sok esetben az érintett észre sem veszi, hogy lefogy, mert a hangulata, a hangulati ingadozások ezt lehetetlenné teszik.

A depresszió további tünetei lehetnek az ingerlékenység, a befelé fordulás, a határozatlanság, az alvási problémák és a fizikai fájdalmak testszerte.

 

5. Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy termeli az emésztést segítő enzimeket, ennek gyulladásos megbetegedése okozhat fogyást. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegek hajlamosak normál étkezés mellett is gyorsan viszonylag nagyobb súlyt veszíteni, mivel a szervezetük egyszerűen nem termel elegendő enzimet a megfelelő emésztéshez.

A hasnyálmirigy betegségének tünetei még a gyomorfájdalom, az elszíneződött, olajos széklet, a hasmenés és az émelygés a zsíros ételek fogyasztása után.

 

A dietetikus válaszol: Ilyen a jól felépített hasnyálmirigy-gyulladás diéta

 

6. Cukorbetegség

Az 1-es típusú diabétesz első jelei között található a súlycsökkenés. Tipikus tünet emellett a szomjúságérzet és a gyakori vizeletürítés. A vesék feladata a glükóz „visszaszűrése” a véráramba, de ha túl sok a glükóz, akkor a vesék erre nem képesek, és a felesleg a vizeletbe kerül. A glükóz távozásával a szervezetből folyadék is távozik, és ez enyhébb mértékű dehidratáltsággal is együtt járhat. Ennek következménye a fokozott szomjúság, amit az extrém mennyiségű folyadékbevitel sem képes kielégíteni.

 

7. Rheumatoid arthritis

Az olyan gyulladásos állapotok, mint a rheumatoid arthritis – amikor az immunrendszer „megtámadja” az ízületeket borító porcot – csökkenthetik az étvágyat, súlycsökkenést okozva. Sőt ezek a betegségek a bélben is kiválthatnak gyulladást, amely megzavarhatja a tápanyagok felszívódását.

 

5 titokzatos ok a megmagyarázhatatlan túlsúly mögött

 

8. Daganatos betegségek

Többféle daganatos betegség, különösen az emésztőrendszert érintők, a szájüregi daganatok, de a tüdőrák is okozhat felszívódási problémákat, amelyek drasztikus súlycsökkenéssel járhatnak.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink