Egy kicsírázott mag, maga az élő csoda! Valóságos vitamin és ásványanyag bomba, amit a szervezet pillanatok alatt képes hasznosítani. Ráadásul az év minden napján megterem, akár otthon a konyhában is.

Csírák a diétában: óriási erő a legapróbb magokban

Most jönnek a leghidegebb téli napok, így közérzetünkön, hangulatunkon, bőrünkön egyre inkább megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. A csírák kiváló forrásai vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennünk a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában vannak jelen. Erősen méregtelenítő hatásúak, különösen egy betegségből való felépülés esetén képesek pillanatok alatt újra lábra állítani a szervezetet. A csírák táplálnak és rosttartalmuk miatt eltelítenek, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír és koleszterin, diétákba beépítve megvédenek a tápanyag hiányoktól!

A legegészségesebb csemegék

Lencse, borsó, csíra

Miért jó:

– csökkenti a vérnyomást,

– a koleszterin szintet

– megakadályozza a rákos sejtek kialakulását

– serkenti a vérképzést

Csíráztatási tipp: Kissé földes ízű, ezért próbáljuk ki rövid és hosszú csírával is

Búza csíra

Miért jó:

  • tisztítja a májat
  • gyulladásgátló, baktériumölő
  • emésztést segítő
  • szabályozza a vérnyomást

Csíráztatási tipp: Édesebb íz eléréséhez keverjük más magokkal, hosszú és rövid csírával is finom

Mungóbabcsíra (szójababcsíra)

Miért jó:

  • magas fehérjetartalma miatt energetizál
  • kitisztítja a vesevezetéket, a húgyhólyagot
  • méregtelenít
  • erősíti az immunrendszert

Csíráztatási tipp: Sötétben neveljük és gyakran öblítsük hideg vízben

Lucernacsíra

Miért jó:

  • erősen lúgosítja a szervezetet
  • megakadályozza a koleszterin lerakódását a szervezetben
  • B12 tartalma segít a vérszegénység elkerülésében
  • Csökkenti az ízületi gyulladást és a reumát

Csíráztatási tipp: Leszedés előtt egy két nappal mindenképpen tegyük fényre, így több lesz benne a C-vitamin!

Mustárcsíra

Miért jó:

  • kitűnő epe és máj bántalmakra
  • emésztési panaszok ellen
  • enyhíti a láz és az influenza tüneteit
  • bőrkiütések, bőrproblémák csökkentésére

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Napraforgócsíra

Miért jó:

  • a csontok, a fogak, az izomzat, egészségét erősíti
  • erősíti a pajzsmirigy és az idegsejtek működését
  • egészségesen egyensúlyban tartja a bélflórát
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású

Csíráztatási tipp: Héjától megtisztítva csíráztassuk, lucernával együtt kitűnően nevelhető!

Retekcsíra

Miért jó:

  • természetes antibiotikum
  • kitűnő méregtelenítő
  • megfázás és nátha estén oldja a nyálkalerakódásokat
  • segít a kisebb epe és vesekövek eltávolításában

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Vöröskáposzta csíra

Miért jó:

  • táplálja bőrt
  • tisztítja a vért
  • javítja a látást
  • gyulladáscsökkentő

Csíráztatási tipp: Utolsó napokban a vitamin termelődés érdekében tegyük világos helyre!

Csíráztassunk otthon

1. lépés

Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, ha lehet bioboltokból. Alaposan mossuk meg őket, hiszen a csírázás után ezt fogjuk rágcsálni. Az első és legfontosabb lépés az áztatás. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvakat 4-8 órán keresztül, az olajos magvak esetén 1 napig érdemes áztatni!

2. lépés

A legegyszerűbb, ha vásárolunk egy csíráztató műanyag vagy cserépedényt, de végső esetben egy lapos tál is megteszi. Ha a speciális edényt választjuk a beáztatott magokat helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka oroszlán részével ezzel végeztünk is, a többit a természet elvégzi magától. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a tálat olyan helyre tegyük, ahol 18°C -22°C közötti a hőmérséklet, 4-5 nap múlva pedig már szüretelhetünk is!

Ha nincs megfelelő edényünk, akkor sem kell elkeserednünk. Öntsük a magokat egy lapos tálra, majd fedjük be egy bevizezett, tiszta vászondarabbal, melyet állandóan nedvesen kell tartanunk. 24 óra múlva megjelennek az első csírák, melyet már fogyaszthatunk is. A harmadik napon a vászondarabokra már nem lesz szükségünk.

Tipp

Tehetjük a csírákat, kész levesekbe, krémekbe, salátákba, vagy ledarálhatjuk őket csíra pástétomként, esetleg salátaöntetnek. Húsok köreteként is remekül használható!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezeken az egészségügyi munkahelyeken helyezkedhetsz el a vidéki Magyarországon
Amikor valaki orvosnak tanul, egy idő után eljön a pillanat, amikor választania kell: marad a nagyvárosi nyüzsgésben vagy keres magának egy nyugodtabb, élhetőbb ritmust.
4 kiló mínusz 2 hét alatt? Igen, ezzel a trükkös, tojásos módszerrel!
Már nem kell sokat várnod, és végre megérkezik az igazi strandidő! Ha szeretnél fürdőruhában is magabiztosan tündökölni, akkor ez a kéthetes diéta segíthet abban, hogy akár 4 kilótól is megszabadulj – mindezt éhezés és bonyolult szabályok nélkül.
Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.
Zsírégető saláta? Csak a megfelelő öntet kell hozzá, mutatjuk a receptet
Könnyű, természetes, és pár perc alatt elkészül – próbáld ki, és szeretni fogod!

Ajánlataink