Egy kicsírázott mag, maga az élő csoda! Valóságos vitamin és ásványanyag bomba, amit a szervezet pillanatok alatt képes hasznosítani. Ráadásul az év minden napján megterem, akár otthon a konyhában is.

Csírák a diétában: óriási erő a legapróbb magokban

Most jönnek a leghidegebb téli napok, így közérzetünkön, hangulatunkon, bőrünkön egyre inkább megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. A csírák kiváló forrásai vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennünk a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában vannak jelen. Erősen méregtelenítő hatásúak, különösen egy betegségből való felépülés esetén képesek pillanatok alatt újra lábra állítani a szervezetet. A csírák táplálnak és rosttartalmuk miatt eltelítenek, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír és koleszterin, diétákba beépítve megvédenek a tápanyag hiányoktól!

A legegészségesebb csemegék

Lencse, borsó, csíra

Miért jó:

– csökkenti a vérnyomást,

– a koleszterin szintet

– megakadályozza a rákos sejtek kialakulását

– serkenti a vérképzést

Csíráztatási tipp: Kissé földes ízű, ezért próbáljuk ki rövid és hosszú csírával is

Búza csíra

Miért jó:

  • tisztítja a májat
  • gyulladásgátló, baktériumölő
  • emésztést segítő
  • szabályozza a vérnyomást

Csíráztatási tipp: Édesebb íz eléréséhez keverjük más magokkal, hosszú és rövid csírával is finom

Mungóbabcsíra (szójababcsíra)

Miért jó:

  • magas fehérjetartalma miatt energetizál
  • kitisztítja a vesevezetéket, a húgyhólyagot
  • méregtelenít
  • erősíti az immunrendszert

Csíráztatási tipp: Sötétben neveljük és gyakran öblítsük hideg vízben

Lucernacsíra

Miért jó:

  • erősen lúgosítja a szervezetet
  • megakadályozza a koleszterin lerakódását a szervezetben
  • B12 tartalma segít a vérszegénység elkerülésében
  • Csökkenti az ízületi gyulladást és a reumát

Csíráztatási tipp: Leszedés előtt egy két nappal mindenképpen tegyük fényre, így több lesz benne a C-vitamin!

Mustárcsíra

Miért jó:

  • kitűnő epe és máj bántalmakra
  • emésztési panaszok ellen
  • enyhíti a láz és az influenza tüneteit
  • bőrkiütések, bőrproblémák csökkentésére

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Napraforgócsíra

Miért jó:

  • a csontok, a fogak, az izomzat, egészségét erősíti
  • erősíti a pajzsmirigy és az idegsejtek működését
  • egészségesen egyensúlyban tartja a bélflórát
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású

Csíráztatási tipp: Héjától megtisztítva csíráztassuk, lucernával együtt kitűnően nevelhető!

Retekcsíra

Miért jó:

  • természetes antibiotikum
  • kitűnő méregtelenítő
  • megfázás és nátha estén oldja a nyálkalerakódásokat
  • segít a kisebb epe és vesekövek eltávolításában

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Vöröskáposzta csíra

Miért jó:

  • táplálja bőrt
  • tisztítja a vért
  • javítja a látást
  • gyulladáscsökkentő

Csíráztatási tipp: Utolsó napokban a vitamin termelődés érdekében tegyük világos helyre!

Csíráztassunk otthon

1. lépés

Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, ha lehet bioboltokból. Alaposan mossuk meg őket, hiszen a csírázás után ezt fogjuk rágcsálni. Az első és legfontosabb lépés az áztatás. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvakat 4-8 órán keresztül, az olajos magvak esetén 1 napig érdemes áztatni!

2. lépés

A legegyszerűbb, ha vásárolunk egy csíráztató műanyag vagy cserépedényt, de végső esetben egy lapos tál is megteszi. Ha a speciális edényt választjuk a beáztatott magokat helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka oroszlán részével ezzel végeztünk is, a többit a természet elvégzi magától. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a tálat olyan helyre tegyük, ahol 18°C -22°C közötti a hőmérséklet, 4-5 nap múlva pedig már szüretelhetünk is!

Ha nincs megfelelő edényünk, akkor sem kell elkeserednünk. Öntsük a magokat egy lapos tálra, majd fedjük be egy bevizezett, tiszta vászondarabbal, melyet állandóan nedvesen kell tartanunk. 24 óra múlva megjelennek az első csírák, melyet már fogyaszthatunk is. A harmadik napon a vászondarabokra már nem lesz szükségünk.

Tipp

Tehetjük a csírákat, kész levesekbe, krémekbe, salátákba, vagy ledarálhatjuk őket csíra pástétomként, esetleg salátaöntetnek. Húsok köreteként is remekül használható!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb
Ez a tavaszi turmix segít legyőzni az édesség utáni vágyat
Friss zöld alma, spenót, kivi és egy csipet lime adja meg a tökéletes lendületet a napodhoz, mindezt természetes, finom és frissítő formában.
Puha, szaftos, diétás: így készül a banános répatorta
Szeretnél valami igazán finomat, de nem akarod felrúgni a diétádat? Ez a banános répatorta tökéletes választás, ha édességre vágysz, de egészségesebb alapanyagokkal dolgoznál.
3 recept a húsvéti ünnepre, ha kerülni akarod a szénhidrátot
A legszebb tavaszi ünnep elképzelhetetlen főtt sonka, tojás, torma nélkül. De a megrakott asztalon főszerephez jutnak a friss tavaszi zöldek is.
Életmódváltás: "Volt, hogy csak az XL-es nadrágok jöttek rám"
Az életmódváltás akkor lépett be Rafael Szonja életében, amikor minden szempontból mélyponton volt, egészségügyi problémák jelentkeztek nála és az akkori kapcsolata is tönkrement. A sokadik nekifutásra sikerült kialakítania egy olyan rendszert, amivel fokozatosan leadta a plusz kilókat…
5 ínycsiklandó, előre elkészíthető saláta a húsvéti asztalra

Ajánlataink