Most jönnek a leghidegebb téli napok, így közérzetünkön, hangulatunkon, bőrünkön egyre inkább megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. A csírák kiváló forrásai vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennünk a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában vannak jelen. Erősen méregtelenítő hatásúak, különösen egy betegségből való felépülés esetén képesek pillanatok alatt újra lábra állítani a szervezetet. A csírák táplálnak és rosttartalmuk miatt eltelítenek, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír és koleszterin, diétákba beépítve megvédenek a tápanyag hiányoktól!
A legegészségesebb csemegék
Lencse, borsó, csíra
Miért jó:
– csökkenti a vérnyomást,
– a koleszterin szintet
– megakadályozza a rákos sejtek kialakulását
– serkenti a vérképzést
Csíráztatási tipp: Kissé földes ízű, ezért próbáljuk ki rövid és hosszú csírával is
Búza csíra
Miért jó:
- tisztítja a májat
- gyulladásgátló, baktériumölő
- emésztést segítő
- szabályozza a vérnyomást
Csíráztatási tipp: Édesebb íz eléréséhez keverjük más magokkal, hosszú és rövid csírával is finom
Mungóbabcsíra (szójababcsíra)
Miért jó:
- magas fehérjetartalma miatt energetizál
- kitisztítja a vesevezetéket, a húgyhólyagot
- méregtelenít
- erősíti az immunrendszert
Csíráztatási tipp: Sötétben neveljük és gyakran öblítsük hideg vízben
Lucernacsíra
Miért jó:
- erősen lúgosítja a szervezetet
- megakadályozza a koleszterin lerakódását a szervezetben
- B12 tartalma segít a vérszegénység elkerülésében
- Csökkenti az ízületi gyulladást és a reumát
Csíráztatási tipp: Leszedés előtt egy két nappal mindenképpen tegyük fényre, így több lesz benne a C-vitamin!
Mustárcsíra
Miért jó:
- kitűnő epe és máj bántalmakra
- emésztési panaszok ellen
- enyhíti a láz és az influenza tüneteit
- bőrkiütések, bőrproblémák csökkentésére
Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal
Napraforgócsíra
Miért jó:
- a csontok, a fogak, az izomzat, egészségét erősíti
- erősíti a pajzsmirigy és az idegsejtek működését
- egészségesen egyensúlyban tartja a bélflórát
- tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású
Csíráztatási tipp: Héjától megtisztítva csíráztassuk, lucernával együtt kitűnően nevelhető!
Retekcsíra
Miért jó:
- természetes antibiotikum
- kitűnő méregtelenítő
- megfázás és nátha estén oldja a nyálkalerakódásokat
- segít a kisebb epe és vesekövek eltávolításában
Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal
Vöröskáposzta csíra
Miért jó:
- táplálja bőrt
- tisztítja a vért
- javítja a látást
- gyulladáscsökkentő
Csíráztatási tipp: Utolsó napokban a vitamin termelődés érdekében tegyük világos helyre!
Csíráztassunk otthon
1. lépés
Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, ha lehet bioboltokból. Alaposan mossuk meg őket, hiszen a csírázás után ezt fogjuk rágcsálni. Az első és legfontosabb lépés az áztatás. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvakat 4-8 órán keresztül, az olajos magvak esetén 1 napig érdemes áztatni!
2. lépés
A legegyszerűbb, ha vásárolunk egy csíráztató műanyag vagy cserépedényt, de végső esetben egy lapos tál is megteszi. Ha a speciális edényt választjuk a beáztatott magokat helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka oroszlán részével ezzel végeztünk is, a többit a természet elvégzi magától. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a tálat olyan helyre tegyük, ahol 18°C -22°C közötti a hőmérséklet, 4-5 nap múlva pedig már szüretelhetünk is!
Ha nincs megfelelő edényünk, akkor sem kell elkeserednünk. Öntsük a magokat egy lapos tálra, majd fedjük be egy bevizezett, tiszta vászondarabbal, melyet állandóan nedvesen kell tartanunk. 24 óra múlva megjelennek az első csírák, melyet már fogyaszthatunk is. A harmadik napon a vászondarabokra már nem lesz szükségünk.
Tipp
Tehetjük a csírákat, kész levesekbe, krémekbe, salátákba, vagy ledarálhatjuk őket csíra pástétomként, esetleg salátaöntetnek. Húsok köreteként is remekül használható!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel