Egy kicsírázott mag, maga az élő csoda! Valóságos vitamin és ásványanyag bomba, amit a szervezet pillanatok alatt képes hasznosítani. Ráadásul az év minden napján megterem, akár otthon a konyhában is.

Csírák a diétában: óriási erő a legapróbb magokban

Most jönnek a leghidegebb téli napok, így közérzetünkön, hangulatunkon, bőrünkön egyre inkább megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. A csírák kiváló forrásai vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennünk a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában vannak jelen. Erősen méregtelenítő hatásúak, különösen egy betegségből való felépülés esetén képesek pillanatok alatt újra lábra állítani a szervezetet. A csírák táplálnak és rosttartalmuk miatt eltelítenek, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír és koleszterin, diétákba beépítve megvédenek a tápanyag hiányoktól!

A legegészségesebb csemegék

Lencse, borsó, csíra

Miért jó:

– csökkenti a vérnyomást,

– a koleszterin szintet

– megakadályozza a rákos sejtek kialakulását

– serkenti a vérképzést

Csíráztatási tipp: Kissé földes ízű, ezért próbáljuk ki rövid és hosszú csírával is

Búza csíra

Miért jó:

  • tisztítja a májat
  • gyulladásgátló, baktériumölő
  • emésztést segítő
  • szabályozza a vérnyomást

Csíráztatási tipp: Édesebb íz eléréséhez keverjük más magokkal, hosszú és rövid csírával is finom

Mungóbabcsíra (szójababcsíra)

Miért jó:

  • magas fehérjetartalma miatt energetizál
  • kitisztítja a vesevezetéket, a húgyhólyagot
  • méregtelenít
  • erősíti az immunrendszert

Csíráztatási tipp: Sötétben neveljük és gyakran öblítsük hideg vízben

Lucernacsíra

Miért jó:

  • erősen lúgosítja a szervezetet
  • megakadályozza a koleszterin lerakódását a szervezetben
  • B12 tartalma segít a vérszegénység elkerülésében
  • Csökkenti az ízületi gyulladást és a reumát

Csíráztatási tipp: Leszedés előtt egy két nappal mindenképpen tegyük fényre, így több lesz benne a C-vitamin!

Mustárcsíra

Miért jó:

  • kitűnő epe és máj bántalmakra
  • emésztési panaszok ellen
  • enyhíti a láz és az influenza tüneteit
  • bőrkiütések, bőrproblémák csökkentésére

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Napraforgócsíra

Miért jó:

  • a csontok, a fogak, az izomzat, egészségét erősíti
  • erősíti a pajzsmirigy és az idegsejtek működését
  • egészségesen egyensúlyban tartja a bélflórát
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású

Csíráztatási tipp: Héjától megtisztítva csíráztassuk, lucernával együtt kitűnően nevelhető!

Retekcsíra

Miért jó:

  • természetes antibiotikum
  • kitűnő méregtelenítő
  • megfázás és nátha estén oldja a nyálkalerakódásokat
  • segít a kisebb epe és vesekövek eltávolításában

Csíráztatási tipp: Csípős ízű, keverjük más magokkal

Vöröskáposzta csíra

Miért jó:

  • táplálja bőrt
  • tisztítja a vért
  • javítja a látást
  • gyulladáscsökkentő

Csíráztatási tipp: Utolsó napokban a vitamin termelődés érdekében tegyük világos helyre!

Csíráztassunk otthon

1. lépés

Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, ha lehet bioboltokból. Alaposan mossuk meg őket, hiszen a csírázás után ezt fogjuk rágcsálni. Az első és legfontosabb lépés az áztatás. A gabonaféléket 12 órán át, az apróbb magvakat 4-8 órán keresztül, az olajos magvak esetén 1 napig érdemes áztatni!

2. lépés

A legegyszerűbb, ha vásárolunk egy csíráztató műanyag vagy cserépedényt, de végső esetben egy lapos tál is megteszi. Ha a speciális edényt választjuk a beáztatott magokat helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka oroszlán részével ezzel végeztünk is, a többit a természet elvégzi magától. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a tálat olyan helyre tegyük, ahol 18°C -22°C közötti a hőmérséklet, 4-5 nap múlva pedig már szüretelhetünk is!

Ha nincs megfelelő edényünk, akkor sem kell elkeserednünk. Öntsük a magokat egy lapos tálra, majd fedjük be egy bevizezett, tiszta vászondarabbal, melyet állandóan nedvesen kell tartanunk. 24 óra múlva megjelennek az első csírák, melyet már fogyaszthatunk is. A harmadik napon a vászondarabokra már nem lesz szükségünk.

Tipp

Tehetjük a csírákat, kész levesekbe, krémekbe, salátákba, vagy ledarálhatjuk őket csíra pástétomként, esetleg salátaöntetnek. Húsok köreteként is remekül használható!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.

Ajánlataink