Egészségesen étkezni egyre trendibb. Kerülni a hozzáadott cukrot, minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, rég használt élelmiszereket újra felfedezni. Amerikában megszokott, hogy napról napra újabb és újabb „őrült” diéták terjednek, a tengerentúlról pedig lassan hozzánk is megérkeznek az egyre népszerűbb étkezési trendek – amelyek nagyobb része kifejezetten egészséges és remélhetőleg még sokáig meghatározza a mindennapjainkat.

Csúnyaságok, hínár és ősi gabonák – trendi dolgok a tányéron

A „csúnya” ételek aranykora

Főleg a fiatalabb, húszas-harmincas korosztály szeret és jár egyre gyakrabban (termelői) piacra a szupermarketek helyett. Nekik már nem fontos, hogy a zöldség vagy gyümölcs, amit megvásárolnak, tökéletes formájú legyen. Erre szerencsére egyre több szupermarket is rájött, így már „beengedik” a zöldségespultokra a csúnyább árut is. Mit is jelent ez esetben a csúnya? Mondjuk a picit deformálódott alma vagy sárgarépa. Jó hír ez, hiszen rengeteg pazarlástól óvjuk meg magunkat, ha nem kivételezünk ezekkel a kevésbé mutatós árukkal, korábban ugyanis jellemző volt, hogy a csomagolásnál ezek a növények azonnal a kukában végezték. Azok, amelyeknek – nem mellesleg – ugyanolyan finom az ízük.

Semmi sem felesleges

Újabb környezettudatos trend: nincs pazarlás, a zöldség, a gyümölcs, az állati eredetű élelmiszer minden része felhasználható. Ezzel rengeteget spórolunk. Ez a fajta hozzáállás egyébként a csúcsgasztronómiában is egyre fontosabb, elég csak az idei Bocuse d’Orra gondolnunk, ahol a versenyzők arra törekedtek, hogy az összes hozzávaló minden részét (legyen szó csirkéről vagy leveles zöldségről) felhasználják. Nyugodtan használjuk fel a brokkoli szárát, a csicseriborsó levét – az utóbbiból remek vegán tojásfehérje készülhet. A sokféle felhasználási módnak csak a kreativitás szab határt, a lényeg, hogy minél kevesebb hozzávaló kerüljön a kukába.

Hínár a tányéron

Bizony, nem csak a tengerben, de a tányérunkon is helye van. A hínár az ázsiai országok után az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb. Használhatjuk főzéshez, egytálételekhez, de még chips is készül belőle. Nem véletlenül, dietetikusok már régóta állítják, a tengeri hínár rendkívül egészséges, kalóriatartalma alacsony, ásványi anyagokban – jódban, magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, cinkben és szelénben – gazdag.

Kenyérfa gyümölcse hús helyett

Egyre több vegetáriánus használja a kenyérfa gyümölcsét, ha húst szeretne helyettesíteni, hiszen állaga a húséhoz hasonló, bár a termés inkább a kenyér vagy a burgonya ízére hajaz. Hasonló textúrája miatt hús helyett eszik többen, a fehérjetartalma alacsony, keményítőben és gyümölcscukorban viszont gazdag – diétázóknak tehát gyakori fogyasztását nem javasoljuk. Készülhet belőle liszt is, magvait szárítva eszik.

Arany latte

Tavaly robbant nagyot az új őrület: arany színben pompázó lattét igyunk a hagyományos, megszokott ízű és színű helyett. A kávét pedig felejtsük ki a pohárból. Hogy miből készül a különleges ital? Kurkumából, kókuszolajból, gyömbérből, fekete borsból, fahéjból, mézből és növényi eredetű tejből. Bár elsőre bizarr összeállításnak tűnik, hamar népszerű lett világszerte, itthon ugyan nem terjedt el, a kávézók kínálataiban nem találtuk, de minden magára valamit is adó gasztroblog foglalkozott e különös frissítővel. Ami nem csak élénkít, de a hozzávalóknak köszönhetően rendkívül egészséges ital, gyulladáscsökkentő hatással.

Ősi gabonafélék reflektorfényben

A quinoa és a farro után egyre több, az ókorban használt és népszerű gabonaféle kerül a boltok polcaira. Ideje jobban megismernünk például a teffet, amely kiemelkedően magas fehérje- és rosttartalommal bír. És szerethető a cirok, melyet a múlt század elején itthon még csak takarmányként használtak, pedig magas fehérje- és rosttartalma miatt igen kedvező az élettani hatása.

MIKOR JELENT PROBLÉMÁT, HA ÚGY ÉREZZÜK, HOGY MAJD KIUGRIK A SZÍVÜNK?

FEHÉR FOLYÁS: A NEMIGYÓGYÁSZ MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.
Zsírégető saláta? Csak a megfelelő öntet kell hozzá, mutatjuk a receptet
Könnyű, természetes, és pár perc alatt elkészül – próbáld ki, és szeretni fogod!
3 diétás recept cukkiniből, amit imádni fogsz
A cukkini most három különböző, mégis egyszerű formában mutatja meg, mit tud.
Rosalia Borpiknik, a nyárindító óriás piknik Budapest szívében
Ki ne emlékezne a friss fű illatára, a piknikplédekkel tarkított ligetre és a poharak csilingelésére? Nemsokára újra kezdetét veszi az óriás kerti parti a Városliget hatalmas fáinak árnyékában, ami idén először 4 napon át várja a borozgatni és lazítani vágyókat.
Egészségesen finomat – Így készült a diétás répás cupcake
A répás sütemények régóta kedvencei az egészségtudatos sütögetőknek, hiszen a sárgarépa természetes édessége, nedvessége és tápanyagtartalma kiváló alapot ad egy puha, szaftos muffinhoz. De mi történik, ha a klasszikus receptet egy kicsit újragondoljuk?

Ajánlataink