Egészségesen étkezni egyre trendibb. Kerülni a hozzáadott cukrot, minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, rég használt élelmiszereket újra felfedezni. Amerikában megszokott, hogy napról napra újabb és újabb „őrült” diéták terjednek, a tengerentúlról pedig lassan hozzánk is megérkeznek az egyre népszerűbb étkezési trendek – amelyek nagyobb része kifejezetten egészséges és remélhetőleg még sokáig meghatározza a mindennapjainkat.

Csúnyaságok, hínár és ősi gabonák – trendi dolgok a tányéron

A „csúnya” ételek aranykora

Főleg a fiatalabb, húszas-harmincas korosztály szeret és jár egyre gyakrabban (termelői) piacra a szupermarketek helyett. Nekik már nem fontos, hogy a zöldség vagy gyümölcs, amit megvásárolnak, tökéletes formájú legyen. Erre szerencsére egyre több szupermarket is rájött, így már „beengedik” a zöldségespultokra a csúnyább árut is. Mit is jelent ez esetben a csúnya? Mondjuk a picit deformálódott alma vagy sárgarépa. Jó hír ez, hiszen rengeteg pazarlástól óvjuk meg magunkat, ha nem kivételezünk ezekkel a kevésbé mutatós árukkal, korábban ugyanis jellemző volt, hogy a csomagolásnál ezek a növények azonnal a kukában végezték. Azok, amelyeknek – nem mellesleg – ugyanolyan finom az ízük.

Semmi sem felesleges

Újabb környezettudatos trend: nincs pazarlás, a zöldség, a gyümölcs, az állati eredetű élelmiszer minden része felhasználható. Ezzel rengeteget spórolunk. Ez a fajta hozzáállás egyébként a csúcsgasztronómiában is egyre fontosabb, elég csak az idei Bocuse d’Orra gondolnunk, ahol a versenyzők arra törekedtek, hogy az összes hozzávaló minden részét (legyen szó csirkéről vagy leveles zöldségről) felhasználják. Nyugodtan használjuk fel a brokkoli szárát, a csicseriborsó levét – az utóbbiból remek vegán tojásfehérje készülhet. A sokféle felhasználási módnak csak a kreativitás szab határt, a lényeg, hogy minél kevesebb hozzávaló kerüljön a kukába.

Hínár a tányéron

Bizony, nem csak a tengerben, de a tányérunkon is helye van. A hínár az ázsiai országok után az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb. Használhatjuk főzéshez, egytálételekhez, de még chips is készül belőle. Nem véletlenül, dietetikusok már régóta állítják, a tengeri hínár rendkívül egészséges, kalóriatartalma alacsony, ásványi anyagokban – jódban, magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, cinkben és szelénben – gazdag.

Kenyérfa gyümölcse hús helyett

Egyre több vegetáriánus használja a kenyérfa gyümölcsét, ha húst szeretne helyettesíteni, hiszen állaga a húséhoz hasonló, bár a termés inkább a kenyér vagy a burgonya ízére hajaz. Hasonló textúrája miatt hús helyett eszik többen, a fehérjetartalma alacsony, keményítőben és gyümölcscukorban viszont gazdag – diétázóknak tehát gyakori fogyasztását nem javasoljuk. Készülhet belőle liszt is, magvait szárítva eszik.

Arany latte

Tavaly robbant nagyot az új őrület: arany színben pompázó lattét igyunk a hagyományos, megszokott ízű és színű helyett. A kávét pedig felejtsük ki a pohárból. Hogy miből készül a különleges ital? Kurkumából, kókuszolajból, gyömbérből, fekete borsból, fahéjból, mézből és növényi eredetű tejből. Bár elsőre bizarr összeállításnak tűnik, hamar népszerű lett világszerte, itthon ugyan nem terjedt el, a kávézók kínálataiban nem találtuk, de minden magára valamit is adó gasztroblog foglalkozott e különös frissítővel. Ami nem csak élénkít, de a hozzávalóknak köszönhetően rendkívül egészséges ital, gyulladáscsökkentő hatással.

Ősi gabonafélék reflektorfényben

A quinoa és a farro után egyre több, az ókorban használt és népszerű gabonaféle kerül a boltok polcaira. Ideje jobban megismernünk például a teffet, amely kiemelkedően magas fehérje- és rosttartalommal bír. És szerethető a cirok, melyet a múlt század elején itthon még csak takarmányként használtak, pedig magas fehérje- és rosttartalma miatt igen kedvező az élettani hatása.

MIKOR JELENT PROBLÉMÁT, HA ÚGY ÉREZZÜK, HOGY MAJD KIUGRIK A SZÍVÜNK?

FEHÉR FOLYÁS: A NEMIGYÓGYÁSZ MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink