Egészségesen étkezni egyre trendibb. Kerülni a hozzáadott cukrot, minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, rég használt élelmiszereket újra felfedezni. Amerikában megszokott, hogy napról napra újabb és újabb „őrült” diéták terjednek, a tengerentúlról pedig lassan hozzánk is megérkeznek az egyre népszerűbb étkezési trendek – amelyek nagyobb része kifejezetten egészséges és remélhetőleg még sokáig meghatározza a mindennapjainkat.

Csúnyaságok, hínár és ősi gabonák – trendi dolgok a tányéron

A „csúnya” ételek aranykora

Főleg a fiatalabb, húszas-harmincas korosztály szeret és jár egyre gyakrabban (termelői) piacra a szupermarketek helyett. Nekik már nem fontos, hogy a zöldség vagy gyümölcs, amit megvásárolnak, tökéletes formájú legyen. Erre szerencsére egyre több szupermarket is rájött, így már „beengedik” a zöldségespultokra a csúnyább árut is. Mit is jelent ez esetben a csúnya? Mondjuk a picit deformálódott alma vagy sárgarépa. Jó hír ez, hiszen rengeteg pazarlástól óvjuk meg magunkat, ha nem kivételezünk ezekkel a kevésbé mutatós árukkal, korábban ugyanis jellemző volt, hogy a csomagolásnál ezek a növények azonnal a kukában végezték. Azok, amelyeknek – nem mellesleg – ugyanolyan finom az ízük.

Semmi sem felesleges

Újabb környezettudatos trend: nincs pazarlás, a zöldség, a gyümölcs, az állati eredetű élelmiszer minden része felhasználható. Ezzel rengeteget spórolunk. Ez a fajta hozzáállás egyébként a csúcsgasztronómiában is egyre fontosabb, elég csak az idei Bocuse d’Orra gondolnunk, ahol a versenyzők arra törekedtek, hogy az összes hozzávaló minden részét (legyen szó csirkéről vagy leveles zöldségről) felhasználják. Nyugodtan használjuk fel a brokkoli szárát, a csicseriborsó levét – az utóbbiból remek vegán tojásfehérje készülhet. A sokféle felhasználási módnak csak a kreativitás szab határt, a lényeg, hogy minél kevesebb hozzávaló kerüljön a kukába.

Hínár a tányéron

Bizony, nem csak a tengerben, de a tányérunkon is helye van. A hínár az ázsiai országok után az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb. Használhatjuk főzéshez, egytálételekhez, de még chips is készül belőle. Nem véletlenül, dietetikusok már régóta állítják, a tengeri hínár rendkívül egészséges, kalóriatartalma alacsony, ásványi anyagokban – jódban, magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, cinkben és szelénben – gazdag.

Kenyérfa gyümölcse hús helyett

Egyre több vegetáriánus használja a kenyérfa gyümölcsét, ha húst szeretne helyettesíteni, hiszen állaga a húséhoz hasonló, bár a termés inkább a kenyér vagy a burgonya ízére hajaz. Hasonló textúrája miatt hús helyett eszik többen, a fehérjetartalma alacsony, keményítőben és gyümölcscukorban viszont gazdag – diétázóknak tehát gyakori fogyasztását nem javasoljuk. Készülhet belőle liszt is, magvait szárítva eszik.

Arany latte

Tavaly robbant nagyot az új őrület: arany színben pompázó lattét igyunk a hagyományos, megszokott ízű és színű helyett. A kávét pedig felejtsük ki a pohárból. Hogy miből készül a különleges ital? Kurkumából, kókuszolajból, gyömbérből, fekete borsból, fahéjból, mézből és növényi eredetű tejből. Bár elsőre bizarr összeállításnak tűnik, hamar népszerű lett világszerte, itthon ugyan nem terjedt el, a kávézók kínálataiban nem találtuk, de minden magára valamit is adó gasztroblog foglalkozott e különös frissítővel. Ami nem csak élénkít, de a hozzávalóknak köszönhetően rendkívül egészséges ital, gyulladáscsökkentő hatással.

Ősi gabonafélék reflektorfényben

A quinoa és a farro után egyre több, az ókorban használt és népszerű gabonaféle kerül a boltok polcaira. Ideje jobban megismernünk például a teffet, amely kiemelkedően magas fehérje- és rosttartalommal bír. És szerethető a cirok, melyet a múlt század elején itthon még csak takarmányként használtak, pedig magas fehérje- és rosttartalma miatt igen kedvező az élettani hatása.

MIKOR JELENT PROBLÉMÁT, HA ÚGY ÉREZZÜK, HOGY MAJD KIUGRIK A SZÍVÜNK?

FEHÉR FOLYÁS: A NEMIGYÓGYÁSZ MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Kis tettek nagy célokért
A fenntarthatóság, az értékállóság, a tudatosság és újrahasznosítás már nem egy megfoghatatlan, távoli fogalomcsoport, amelyet egyénenként képtelenség lenne értelmezni, beépíteni az életünkbe. Éppen ezért mielőbb a mindennapok megszokott részévé kell tennünk annak érdekében, hogy kedvező változást érhessünk el, és egy élhetőbb világot hagyjunk a gyermekeinkre, unokáinkra.
Villámgyors és egészséges: diétás süti air fryerben percek alatt
Ha imádod az édességeket, de szeretnél egészségesebb alternatívákat kipróbálni, akkor az air fryer a legjobb barátod lehet a konyhában!
Ezért hízhatsz alvás közben: meglepő összefüggés, amiről kevesen tudnak
Alvás közbeni fény hatással lehet az anyagcserére és fokozhatja a súlygyarapodást. Egy friss kutatás szerint érdemes teljes sötétségben aludni!
Segíti a fogyást vagy árt? Itt az igazság a reggeliről
Talán te is hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de lehet, hogy még nem teljesen érted, miért tulajdonítanak neki ekkora jelentőséget.
Valóban ehető az arany? Végre fény derült a titokra!
Mindannyian szeretjük a csillogást, ami magában hordozza a különlegesség érzését, nem véletlen, hogy ünnepléshez előszeretettel választunk tündöklő kiegészítőket. Ám ma már nemcsak viselni, de meginni is megenni is lehet az aranyos kellékeket. Eláruljuk, mennyire egészséges mindez!
Olcsó magyar gyógynövények, melyek remekül segítik a fogyást
A vízhajtók segítenek a testnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, főleg a víztől és a nátriumtól, mivel stimulálja a veséket, hogy több nátriumot ürítsen a vizelettel és ezáltal a test kiüríti a felesleges vizet a szervezetből.
Teszteld magad! Ki vagy te a párkapcsolatodban?
Bizonyos élethelyzetekben más és más szerepben mutatkozhatsz meg. Tesztünk segítségével kiderítheted, hogy jelenleg mennyire dominálsz a párkapcsolatodban.
Olcsó, mégis sokat tesz az egészségedért: ezért remek választás a retek!
Lehet kicsi piros, nagy fehér vagy akár fekete is, gömbölyű vagy hosszúkás. Bármelyiket is választod, jól döntesz!

Ajánlataink