Az egészségesebb életmód gyakran jár együtt új dolgok vásárlásával: sportruházatot, fineszeszközöket, addig nem fogyasztott élelmiszereket szerzünk be óriási lelkesedéssel. Legalább ilyen fontos azonban megszabadulni néhány, az egészségre káros használati tárgytól

Ezeke dobd ki azonnal a lakásból, ha egészségesen szeretnél élni!

Műanyag dobozok

Az ételeket előszeretettel tesszük műanyag edényekbe, amivel nem is lenne baj, ha csak tárolásra használnánk ezeket a dobozokat. A gond azzal van, hogy ezekben a dobozokban melegítjük meg az ételeket a mikróban. A biszfenol-A (BPA) természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag. Hő hatására a műanyagokból kioldódó biszfenol-A már alacsony koncentrációban is összefüggésbe hozható szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel, szaporodási rendellenességgel, cukorbetegséggel, növeli a hormonális és idegrendszeri zavarok kialakulásának esélyét, az elhízás és a meddőség kockázatát.

Légfrissítők

A termékek nagy része ftalátokat tartalmaz, amelyek a levegőből a tüdőn, esetleg a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak, és károsan befolyásolhatják a reprodukciós képességet, valamint születési rendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

Antibakteriális szappanok

Az antibakteriális szappanok nem hatékonyabbak a kórokozók ellen, mint a sima szappanos víz, ráadásul a bennük található, trikozánhoz hasonló vegyületek megváltoztatják a hormonháztartás működését, és elősegíthetik a gyógyszerrezisztens baktériumok kifejlődését.

Használt fogkefe

Ha rendszeresen mossa a fogát, valószínűleg ön is érzékeli, hogy a kefe sörtéi az idő múlásával egyre kopottabbak lesznek. Általában 1-3 havonta érdemes a fogkefét lecserélni, hiszen az elvékonyodott sörték már nem teszik lehetővé a hatékony fogmosást.

Mesterséges édesítőszerek

Ezek a szerek megváltoztathatják a bélflórát, így fokozva az inzulinrezisztenciát, aminek a következménye magasabb inzulinszint, fokozott raktározás, azaz elhízás.

Felesleges tárgyak

Célszerű kidobni azokat a dolgokat, amelyek nem szolgálnak konkrét célt, vagy legalábbis dobozokba csomagolni és a pince mélyére száműzni őket. Szakértők szerint ugyanis a sok felesleges holmi az életünket feszültté teszi, és meggátolja, hogy olyan dolgokra összpontosítsunk, amelyek igazán érdekelnek minket.

Nem viselt ruhák

Pillantson a szekrényébe és vallja be őszintén, hogy melyik ruháját nem viselte az elmúlt két évben. Ezeknek a ruhadaraboknak a látványa csak a mindennapi szorongást növelheti. Ideje, hogy a nem viselt ruhákat eltüntesse a szekrényből.

Régi szempillaspirál

A folyékony sminkszerek, így a szempillaspirál is remek táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Kozmetikusok, bőrgyógyászok szerint a szempillaspirált érdemes két-három havonta cserélni. A keféről ugyanis a baktériumok könnyen a bőrre vagy a szempillára, onnan pedig a szembe kerülhetnek, súlyos irritációt okozva. Szennyeződött kontaktlencse
A leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy a kontaktlencse szenynyeződik. Mivel a lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, könnyen gyulladás alakulhat ki. Ha a szemét irritálja a lencse, vegye ki, fertőtlenítse, és ha ezek után is kellemetlennek érzi a viselését, dobja ki még akkor is, ha szabad szemmel nem lát rajta szenynyeződést vagy sérülést.

Ételmaradékok a hűtőszekrényben

Hajlamosak vagyunk napokig őrizgetni egy-egy finom falat maradékát, pedig a legtöbb étel a hűtőszekrényben is csak 2-3 napig őrzi meg a minőségét.

Kinyúlt melltartó

Az elasztikus anyag a sok használattól, a mosógépben való mosástól „elfárad”, így már nem tartja megfelelően a mellet. Az emlők kényes kötőszövete kinyúlhat. Cserélje le a melltartóját, ha már nem érzi megfelelőnek, a viselése kényelmetlen, esetleg fájdalmas.

Tavalyi naptej

Örök vita, hogy érdemes-e megőrizni a felbontott napvédő krémeket. A válasz határozott nem. Azok a vegyi anyagok ugyanis, amelyek megvédik a bőrt a káros sugárzástól, egyszerűen elbomlanak egy év alatt.

Eltömődött légszűrők

Hogy tényleg megvédje szervezetét a portól, penészgombától, baktériumoktól, elengedhetetlen a szűrő rendszeres cseréje.

Kopott futócipő

Attól függően, hogy menynyit fut és milyen terepen, gondoskodnia kell a futócipő rendszeres cseréjéről. A kopott, elhasznált futócipő ugyanis nem védi meg a lábat, így megnő az izmok, a csontok és az inak sérülésveszélye.

Az egészséges életmód titkai

A sportos életmód alapjai 10 pontban

Hozzászólások

Sütőben sült paradicsom télire
Ha sok paradicsomunk termett a kertben érdemes a következő receptet kipróbálni, mert pillanatok alatt isteni, fűszeres szószt készíthetünk belőle, ami rengeteg diétás étel alapja is lehet.
Mennyi étel kerülhet pontosan a tányérodra, ha fogyni szeretnél?
Belekezdhetünk bármilyen diétás módszerbe, kipróbálhatunk akár ezerféle étrendet is, ha nem tanuljuk meg, mennyire fontos a porciókontroll, egy sem lesz sikeres.
Kezdj el mozogni és így változik meg az egész életed
Elképesztő, milyen komoly hatással lehet az életedre, ha mozogni kezdesz! Összegyűjtöttük a leglátványosabb változásokat.
A megfelelő méretű melltartó fontossága
Talán egy nőnek sem mondok újdonságot azzal, hogy a megfelelő melltartó kiválasztása alapvető fontosságú.
Nem mozdul a mérleg nyelve? Mutatjuk, hol a hiba!
Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel. Pedig csak át kellene gondolni, valóban mindent helyesen tesz­el.
A cékla chips lett a diétázók őszi kedvence: így lesz szuper ropogós
Rozmaringgal fûszerezett nasi, amit képtelenség abbahagyni. Egészséges, egyszerûen elkészíthető, zamatos, ropogós őszi finomság.
Áll alatti kényes témák: többé nem öregít a toka
Sokszor hihetetlen erőkkel küzdünk a ráncok ellen, arcunk egy másik részéről, az állról azonban gyakran elfelejtkezünk. Pedig az itt megereszkedett bőr látványa ugyanúgy öregíti az arcot, mint egy csúnya szarkaláb.
Liszt- és cukormentes kókuszos piskóta
Fél óra alatt az asztalra varázsolhatod ezt a remek diétás sütit! Nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatod akár este is! Lágy, levegős piskóta csupa egészséges alapanyagokkal is!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.