Az egészségesebb életmód gyakran jár együtt új dolgok vásárlásával: sportruházatot, fineszeszközöket, addig nem fogyasztott élelmiszereket szerzünk be óriási lelkesedéssel. Legalább ilyen fontos azonban megszabadulni néhány, az egészségre káros használati tárgytól

Ezeke dobd ki azonnal a lakásból, ha egészségesen szeretnél élni!

Műanyag dobozok

Az ételeket előszeretettel tesszük műanyag edényekbe, amivel nem is lenne baj, ha csak tárolásra használnánk ezeket a dobozokat. A gond azzal van, hogy ezekben a dobozokban melegítjük meg az ételeket a mikróban. A biszfenol-A (BPA) természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag. Hő hatására a műanyagokból kioldódó biszfenol-A már alacsony koncentrációban is összefüggésbe hozható szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel, szaporodási rendellenességgel, cukorbetegséggel, növeli a hormonális és idegrendszeri zavarok kialakulásának esélyét, az elhízás és a meddőség kockázatát.

Légfrissítők

A termékek nagy része ftalátokat tartalmaz, amelyek a levegőből a tüdőn, esetleg a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak, és károsan befolyásolhatják a reprodukciós képességet, valamint születési rendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

Antibakteriális szappanok

Az antibakteriális szappanok nem hatékonyabbak a kórokozók ellen, mint a sima szappanos víz, ráadásul a bennük található, trikozánhoz hasonló vegyületek megváltoztatják a hormonháztartás működését, és elősegíthetik a gyógyszerrezisztens baktériumok kifejlődését.

Használt fogkefe

Ha rendszeresen mossa a fogát, valószínűleg ön is érzékeli, hogy a kefe sörtéi az idő múlásával egyre kopottabbak lesznek. Általában 1-3 havonta érdemes a fogkefét lecserélni, hiszen az elvékonyodott sörték már nem teszik lehetővé a hatékony fogmosást.

Mesterséges édesítőszerek

Ezek a szerek megváltoztathatják a bélflórát, így fokozva az inzulinrezisztenciát, aminek a következménye magasabb inzulinszint, fokozott raktározás, azaz elhízás.

Felesleges tárgyak

Célszerű kidobni azokat a dolgokat, amelyek nem szolgálnak konkrét célt, vagy legalábbis dobozokba csomagolni és a pince mélyére száműzni őket. Szakértők szerint ugyanis a sok felesleges holmi az életünket feszültté teszi, és meggátolja, hogy olyan dolgokra összpontosítsunk, amelyek igazán érdekelnek minket.

Nem viselt ruhák

Pillantson a szekrényébe és vallja be őszintén, hogy melyik ruháját nem viselte az elmúlt két évben. Ezeknek a ruhadaraboknak a látványa csak a mindennapi szorongást növelheti. Ideje, hogy a nem viselt ruhákat eltüntesse a szekrényből.

Régi szempillaspirál

A folyékony sminkszerek, így a szempillaspirál is remek táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Kozmetikusok, bőrgyógyászok szerint a szempillaspirált érdemes két-három havonta cserélni. A keféről ugyanis a baktériumok könnyen a bőrre vagy a szempillára, onnan pedig a szembe kerülhetnek, súlyos irritációt okozva. Szennyeződött kontaktlencse
A leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy a kontaktlencse szenynyeződik. Mivel a lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, könnyen gyulladás alakulhat ki. Ha a szemét irritálja a lencse, vegye ki, fertőtlenítse, és ha ezek után is kellemetlennek érzi a viselését, dobja ki még akkor is, ha szabad szemmel nem lát rajta szenynyeződést vagy sérülést.

Ételmaradékok a hűtőszekrényben

Hajlamosak vagyunk napokig őrizgetni egy-egy finom falat maradékát, pedig a legtöbb étel a hűtőszekrényben is csak 2-3 napig őrzi meg a minőségét.

Kinyúlt melltartó

Az elasztikus anyag a sok használattól, a mosógépben való mosástól „elfárad”, így már nem tartja megfelelően a mellet. Az emlők kényes kötőszövete kinyúlhat. Cserélje le a melltartóját, ha már nem érzi megfelelőnek, a viselése kényelmetlen, esetleg fájdalmas.

Tavalyi naptej

Örök vita, hogy érdemes-e megőrizni a felbontott napvédő krémeket. A válasz határozott nem. Azok a vegyi anyagok ugyanis, amelyek megvédik a bőrt a káros sugárzástól, egyszerűen elbomlanak egy év alatt.

Eltömődött légszűrők

Hogy tényleg megvédje szervezetét a portól, penészgombától, baktériumoktól, elengedhetetlen a szűrő rendszeres cseréje.

Kopott futócipő

Attól függően, hogy menynyit fut és milyen terepen, gondoskodnia kell a futócipő rendszeres cseréjéről. A kopott, elhasznált futócipő ugyanis nem védi meg a lábat, így megnő az izmok, a csontok és az inak sérülésveszélye.

Az egészséges életmód titkai

A sportos életmód alapjai 10 pontban

Hozzászólások

A cukor rabságában: így szabadulj meg
A cukor, a cukros ételek utáni vágy nagyon kínzó tud lenni. Sok időbe és erőfeszítésbe telik, mire uralni tudjuk ezt a vágyat. De lehet uralni. Ha megértjük, hogy a sok felesleges cukor nem csak hizlal, de számos betegség kialakulásához vezethet, könnyű belátni, hogy a legjobb döntés az, ha megszabadulunk ettől a függőségtől is.
9 jól ismert diétamítosz – most megdől mind!
Semmi szénhidrát. Zsírmentes étrend. Este hat után tilos enni. Ismerős mondatok? Bizony, aki valaha belevágott akár csak egyetlen diétába is, összefuthatott már hasonló intelmekkel. De muszáj mindent elhinni?
Mit rontunk el? 8 ok, amikor hizlal a diéta
Akármilyen keményen diétázol, nem akarnak eltûnni a zsírpárnák? Fogadjunk, sosem jönnél rá, hogy hol rontod el!
Mennyi és milyen magot ehetsz, ha diétázol?
Tudtad, hogy az olajos magvak az emésztőrendszered testőrei? Persze csak ha okosan bánsz velük. Kóstolj meg a jól ismert dió, mandula, tökmag vagy szezámmag mellett néhány egzotikus különlegességet is!
Mit lehet tenni, hogy ne ráncosodjon a szem?
A szem sarkából kifutó aprócsaka kis árkok a legtöbb nőnek az idő múlását jelzik, ezért szeretne hadba szállni velük.
Egyszerű túródiéta, ha gyorsan szeretnél ledobni pár kilót
Ha gyorsan szeretnénk megszabadulni a ránk rakódott feleslegtől, bizony néha szigorúbb étrendet kell követnünk. Bár ilyenkor is érdemesebb elgondolkodni egy hosszabbtávú életmódváltozáson, mert bizony a látványos eredményeket csak így tarthatjuk meg.
20 perc otthoni edzés a kerek popsiért 
Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el.
Isteni diétás receptek gesztenyével, ezt imádni fogod!
A hűvös idő elengedhetetlen nasija a gesztenye, amit rengeteg formában tudsz fogyasztani. Most két gyorsan elkészíthető receptet mutatunk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.