Aki odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, annak sem tilos az édesség! Csak arra kell ügyelnünk, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, lehetőség szerint minél több hazai, szezonális terméket, így karácsonykor is egészséges desszertek kerülhetnek az asztalra.

Édes ünnepet! – Egészséges desszertek, minőségi alapanyagok

karácsony

Fotó: Shutterstock

A tudatos, egészséges táplálkozás jegyében szerencsére ünnepekkor is egyre többen figyelnek oda arra, hogy a karácsonyi menü fogásait minőségi alapanyagokból készítsék el. Télen sem kell elmondanunk a kiváló hozzávalókról, csak lehetőség szerint törekedjünk a hazai terményekből válogatni!

 

Tippek, ötletek

Az ünnepi desszertek kedvelt hozzávalói között sokféle finom, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszert találunk. Gondoljunk csak a dióra, a mandulára, a különféle apró magvakra, a mézre, a tejtermékekre, az asztalt gyümölcsökre, az almára, sőt, bizonyos zöldségfélékre – és még hosszan sorolhatnánk.

  • Az olajos magvak ómega-3 zsírsavakban gazdagok, valamint makrotápanyag- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. Így kiválóan alkalmasak arra, hogy főétkezéseink között biztosítsák az egészséges tápanyagbevitelünket, és természetesen desszertalapanyagnak is nagyszerűek!
  • Habár a méz nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a cukor, viszont egészségesebb, hiszen bővelkedik aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban! A karácsony egyik kedvenc aprósüteményéhez, a mézeskalácshoz érdemes lágyabb ízű mézet választani, mert a mézeskalács-fűszerkeverék „főszereplői”, a szerecsendió, a kardamom, a szegfűszeg, a szegfűbors, a csillagánizs és az őrölt gyömbér igen aromás, domináns ízű fűszerek.
  • Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vásárláskor a natúr, hozzáadott cukortól mentes változatot keressük, hiszen az aszalt gyümölcsöknek amúgy is kellemesen édeskés az íze, teljesen felesleges plusz cukrot bevinni általuk a szervezetünkbe.
  • Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb, de talán a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely az év bármely szakában könnyedén beszerezhető. Fogyókúrázóknak tökéletes ünnepi fogás lehet a sült alma – természetesen a karácsony és a téli időszak kedvelt fűszereivel megbolondítva –, de mennyei pite is készülhet belőle.
  • Az egészség, valamint az alakkímélő táplálkozás jegyében érdemes az ünnepi süteményekhez is felhasználni a különféle zöldségeket, mert a desszertekben is kiválóan működnek! Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cukkini azok a zöldségfélék, amelyek kellemes állagot és finom ízt kölcsönöznek a sütiknek, mindeközben a kalóriaspórolásban is segítenek. Érdemes kipróbálni például az sárgarépás banánkenyeret, a csokis cukkinisütit vagy a glutén- és tejmentes brownie-t, mert a megfelelő díszítéssel és némi kreativitással pillanatok alatt akár karácsonyi desszertet is varázsolhatunk belőlük.

 

Receptajánló

Sült alma fahéjas-kardamomos habbal

karácsony, sült alma

Fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók (4 személyre):

4 db nagy alma

½ kk őrölt fahéj

2-3 ek barna cukor (nyírfacukorral helyettesíthető)

20 g vaj

2 ek konyak

A habhoz:

150 g mascarpone (vagy light krémsajt)

100 ml tejszín

1 tasak vaníliás cukor

½ kk őrölt fahéj

½ kk őrölt kardamom

ízlés szerint durvára vágott dió, mandula a díszítéshez

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg az almát, szedjük ki a csutkát. A húsát vágjuk kockákra. Tegyük kivajazott tepsibe , szórjuk meg a cukorral és fahéjjal, ha maradt egy kis vaj, morzsoljuk rá, és 180 fokos sütőben süssük meg. Utána hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg almakockákat adagoljuk poharakba, a felnőttek adagját locsoljuk meg egy kis konyakkal.

2. Verjünk kemény habot a tejszínből a vaníliás cukorral. A mascarponét egy másik tálban habosítsuk ki az őrölt fahéjjal és kardamommal, végül a két habot vegyítsük össze. Töltsük sima csőrű habzsákba, és nyomjuk rá a konyakos alma tetejére. Végül díszítsük apróra vágott dióval, mandulával.

(A recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Rögtön puha mézeskalács

karácsony, mézeskalács

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

1 kg liszt

16 g szódabikarbóna

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

40 g porcukor

1 csipetnyi só

5 db tojás

300 g virágméz

150 g szobahőmérsékletű vaj

5 ek tej

Elkészítése:

1. A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd gyúrjuk jól össze.

2. Lisztezett asztalon nyújtsuk ½ cm vastagra a tésztát, majd tetszés szerint szórjunk ki belőle formákat. A tésztafigurákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 8-10 perc alatt (közben figyeljük, nehogy odaégjen).

(A recept forrása: mindmegette.hu)

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.