A tudatos, egészséges táplálkozás jegyében szerencsére ünnepekkor is egyre többen figyelnek oda arra, hogy a karácsonyi menü fogásait minőségi alapanyagokból készítsék el. Télen sem kell elmondanunk a kiváló hozzávalókról, csak lehetőség szerint törekedjünk a hazai terményekből válogatni!
Tippek, ötletek
Az ünnepi desszertek kedvelt hozzávalói között sokféle finom, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszert találunk. Gondoljunk csak a dióra, a mandulára, a különféle apró magvakra, a mézre, a tejtermékekre, az asztalt gyümölcsökre, az almára, sőt, bizonyos zöldségfélékre – és még hosszan sorolhatnánk.
- Az olajos magvak ómega-3 zsírsavakban gazdagok, valamint makrotápanyag- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. Így kiválóan alkalmasak arra, hogy főétkezéseink között biztosítsák az egészséges tápanyagbevitelünket, és természetesen desszertalapanyagnak is nagyszerűek!
- Habár a méz nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a cukor, viszont egészségesebb, hiszen bővelkedik aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban! A karácsony egyik kedvenc aprósüteményéhez, a mézeskalácshoz érdemes lágyabb ízű mézet választani, mert a mézeskalács-fűszerkeverék „főszereplői”, a szerecsendió, a kardamom, a szegfűszeg, a szegfűbors, a csillagánizs és az őrölt gyömbér igen aromás, domináns ízű fűszerek.
- Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vásárláskor a natúr, hozzáadott cukortól mentes változatot keressük, hiszen az aszalt gyümölcsöknek amúgy is kellemesen édeskés az íze, teljesen felesleges plusz cukrot bevinni általuk a szervezetünkbe.
- Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb, de talán a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely az év bármely szakában könnyedén beszerezhető. Fogyókúrázóknak tökéletes ünnepi fogás lehet a sült alma – természetesen a karácsony és a téli időszak kedvelt fűszereivel megbolondítva –, de mennyei pite is készülhet belőle.
- Az egészség, valamint az alakkímélő táplálkozás jegyében érdemes az ünnepi süteményekhez is felhasználni a különféle zöldségeket, mert a desszertekben is kiválóan működnek! Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cukkini azok a zöldségfélék, amelyek kellemes állagot és finom ízt kölcsönöznek a sütiknek, mindeközben a kalóriaspórolásban is segítenek. Érdemes kipróbálni például az sárgarépás banánkenyeret, a csokis cukkinisütit vagy a glutén- és tejmentes brownie-t, mert a megfelelő díszítéssel és némi kreativitással pillanatok alatt akár karácsonyi desszertet is varázsolhatunk belőlük.
Receptajánló
Sült alma fahéjas-kardamomos habbal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db nagy alma
½ kk őrölt fahéj
2-3 ek barna cukor (nyírfacukorral helyettesíthető)
20 g vaj
2 ek konyak
A habhoz:
150 g mascarpone (vagy light krémsajt)
100 ml tejszín
1 tasak vaníliás cukor
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt kardamom
ízlés szerint durvára vágott dió, mandula a díszítéshez
Elkészítése:
1. Hámozzuk meg az almát, szedjük ki a csutkát. A húsát vágjuk kockákra. Tegyük kivajazott tepsibe , szórjuk meg a cukorral és fahéjjal, ha maradt egy kis vaj, morzsoljuk rá, és 180 fokos sütőben süssük meg. Utána hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg almakockákat adagoljuk poharakba, a felnőttek adagját locsoljuk meg egy kis konyakkal.
2. Verjünk kemény habot a tejszínből a vaníliás cukorral. A mascarponét egy másik tálban habosítsuk ki az őrölt fahéjjal és kardamommal, végül a két habot vegyítsük össze. Töltsük sima csőrű habzsákba, és nyomjuk rá a konyakos alma tetejére. Végül díszítsük apróra vágott dióval, mandulával.
(A recept forrása: Vidék íze magazin)
Rögtön puha mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
16 g szódabikarbóna
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
40 g porcukor
1 csipetnyi só
5 db tojás
300 g virágméz
150 g szobahőmérsékletű vaj
5 ek tej
Elkészítése:
1. A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd gyúrjuk jól össze.
2. Lisztezett asztalon nyújtsuk ½ cm vastagra a tésztát, majd tetszés szerint szórjunk ki belőle formákat. A tésztafigurákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 8-10 perc alatt (közben figyeljük, nehogy odaégjen).
(A recept forrása: mindmegette.hu)
Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.