Aki odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, annak sem tilos az édesség! Csak arra kell ügyelnünk, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, lehetőség szerint minél több hazai, szezonális terméket, így karácsonykor is egészséges desszertek kerülhetnek az asztalra.

Édes ünnepet! – Egészséges desszertek, minőségi alapanyagok

karácsony

Fotó: Shutterstock

A tudatos, egészséges táplálkozás jegyében szerencsére ünnepekkor is egyre többen figyelnek oda arra, hogy a karácsonyi menü fogásait minőségi alapanyagokból készítsék el. Télen sem kell elmondanunk a kiváló hozzávalókról, csak lehetőség szerint törekedjünk a hazai terményekből válogatni!

 

Tippek, ötletek

Az ünnepi desszertek kedvelt hozzávalói között sokféle finom, ráadásul a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazó élelmiszert találunk. Gondoljunk csak a dióra, a mandulára, a különféle apró magvakra, a mézre, a tejtermékekre, az asztalt gyümölcsökre, az almára, sőt, bizonyos zöldségfélékre – és még hosszan sorolhatnánk.

  • Az olajos magvak ómega-3 zsírsavakban gazdagok, valamint makrotápanyag- és élelmirost-tartalmuknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak. Így kiválóan alkalmasak arra, hogy főétkezéseink között biztosítsák az egészséges tápanyagbevitelünket, és természetesen desszertalapanyagnak is nagyszerűek!
  • Habár a méz nem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint a cukor, viszont egészségesebb, hiszen bővelkedik aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban! A karácsony egyik kedvenc aprósüteményéhez, a mézeskalácshoz érdemes lágyabb ízű mézet választani, mert a mézeskalács-fűszerkeverék „főszereplői”, a szerecsendió, a kardamom, a szegfűszeg, a szegfűbors, a csillagánizs és az őrölt gyömbér igen aromás, domináns ízű fűszerek.
  • Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vásárláskor a natúr, hozzáadott cukortól mentes változatot keressük, hiszen az aszalt gyümölcsöknek amúgy is kellemesen édeskés az íze, teljesen felesleges plusz cukrot bevinni általuk a szervezetünkbe.
  • Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb, de talán a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely az év bármely szakában könnyedén beszerezhető. Fogyókúrázóknak tökéletes ünnepi fogás lehet a sült alma – természetesen a karácsony és a téli időszak kedvelt fűszereivel megbolondítva –, de mennyei pite is készülhet belőle.
  • Az egészség, valamint az alakkímélő táplálkozás jegyében érdemes az ünnepi süteményekhez is felhasználni a különféle zöldségeket, mert a desszertekben is kiválóan működnek! Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cukkini azok a zöldségfélék, amelyek kellemes állagot és finom ízt kölcsönöznek a sütiknek, mindeközben a kalóriaspórolásban is segítenek. Érdemes kipróbálni például az sárgarépás banánkenyeret, a csokis cukkinisütit vagy a glutén- és tejmentes brownie-t, mert a megfelelő díszítéssel és némi kreativitással pillanatok alatt akár karácsonyi desszertet is varázsolhatunk belőlük.

 

Receptajánló

Sült alma fahéjas-kardamomos habbal

karácsony, sült alma

Fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók (4 személyre):

4 db nagy alma

½ kk őrölt fahéj

2-3 ek barna cukor (nyírfacukorral helyettesíthető)

20 g vaj

2 ek konyak

A habhoz:

150 g mascarpone (vagy light krémsajt)

100 ml tejszín

1 tasak vaníliás cukor

½ kk őrölt fahéj

½ kk őrölt kardamom

ízlés szerint durvára vágott dió, mandula a díszítéshez

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg az almát, szedjük ki a csutkát. A húsát vágjuk kockákra. Tegyük kivajazott tepsibe , szórjuk meg a cukorral és fahéjjal, ha maradt egy kis vaj, morzsoljuk rá, és 180 fokos sütőben süssük meg. Utána hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg almakockákat adagoljuk poharakba, a felnőttek adagját locsoljuk meg egy kis konyakkal.

2. Verjünk kemény habot a tejszínből a vaníliás cukorral. A mascarponét egy másik tálban habosítsuk ki az őrölt fahéjjal és kardamommal, végül a két habot vegyítsük össze. Töltsük sima csőrű habzsákba, és nyomjuk rá a konyakos alma tetejére. Végül díszítsük apróra vágott dióval, mandulával.

(A recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Rögtön puha mézeskalács

karácsony, mézeskalács

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

1 kg liszt

16 g szódabikarbóna

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

40 g porcukor

1 csipetnyi só

5 db tojás

300 g virágméz

150 g szobahőmérsékletű vaj

5 ek tej

Elkészítése:

1. A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd gyúrjuk jól össze.

2. Lisztezett asztalon nyújtsuk ½ cm vastagra a tésztát, majd tetszés szerint szórjunk ki belőle formákat. A tésztafigurákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 8-10 perc alatt (közben figyeljük, nehogy odaégjen).

(A recept forrása: mindmegette.hu)

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.