Az egészséges étkezés nem csak idő és pénz kérdése. Sokan tervezés nélkül, hirtelen ötlettől vezérelve vásárolnak, aztán ott állnak a konyha közepén tanácstalanul, mert amit főznének, ahhoz nincs alapanyag, ami meg van otthon, abból nem lehet egészséges ételt készíteni. Némi tervezéssel, egy-két tuti listával azonban nem eshetünk ebbe a hibába.

Tervezd meg az egészséges étkezést!

1. lépés – Bevásárlólista a hűtőn

Tarts egy tiszta lapot vagy egy kis jegyzetfüzetet a hűtőn, mellette tollal. Minden hét elején vagy végén – ahogy kényelmesebb – kezdj tiszta lappal. Amikor napközben vagy esténként valami elfogy, azt írd fel a cetlire. Így úgy tervezheted meg a főznivalókat, a heti menüt, tehát az egészséges étkezés alapjait, hogy pontosan tudod, mi van és mi nincs otthon. Nem tervezel paprikás krumplit, ha elfogyott a krumpli és rizses húst sem rizs nélkül. Akár a család és a gyerekek is segíthetnek, bár ők bizonyára nem a salátaféléket fogják hiányolni a hűtőből. Hetente egyszer töltsd fel a készletet, hét közben legfeljebb egy kis pékárut vásárolj. Ezzel a módszerrel nem állnak felesleges ételek a kamrában és a hűtőben, hét végére gazdaságosan feléltek mindent. Akár még spórolhatsz is.

2. lépés – Találd ki a heti menüt!

Enélkül el se indulj vásárolni. Ha előre tervezel, nem vásárolsz összevissza felesleges dolgokat. Szánj rá időt, ülj le és gondold végig, mit fogsz főzni, csomagolni, dobozolni a családnak. Ennek alapján írd meg a listát.

A menetrend

Nem mindenkinek van ideje mindennap órákat a konyhában tölteni, különösen akkor, ha több gyerek is van a családban. Gondold végig, milyen heted lesz, melyik nap lesz kevesebb és melyik nap több időd főzni. Azokon a napokon, amikor csak fél órád van, tervezz valami gyors ételt (természetesen az egészséges étkezés alapjait szem előtt tartva), vagy ekkorra tervezd a maradék hasznosítását. Ha több időd van, főzz többfélét – hasonló alapanyagokból –, vagy készítsd el előre a másnapi reggelire vagy uzsonnára szánt szendvicseket. A lényeg, hogy a menü és a rendelkezésre álló idő összhangban legyen egymással.

Kuponok, akciók

Mielőtt elterveznéd a menüt, fusd át az akciós újságokat, nézd meg a nagyobb üzletek weboldalait, gyűjtsd be a kuponokat. Lehet, hogy valahol vannak jó kis akciók, amelyek alapján megtervezheted a menüt. Ha valahol akciós a sovány hús vagy olcsó a barna rizs vagy a zsírszegény tej, akkor máris van valami alapod, amely szerint megtervezheted a család heti menüjét. De csak azért, mert valami olcsó, ám adott esetben semmi szükséged rá, ne vedd meg! Az csak felesleges pénzkidobás és könnyű róla elfelejtkezni, hogy rejtőzik néhány doboz akciós őszibarackkonzerv a kamrában.

Szezonálisan

Az egészséges étkezés egyik alapszabálya, hogy igyekezz mindig a szezonban könnyen elérhető idényzöldségeket és -gyümölcsöket venni. A téli hónapok ebből a szempontból kicsit nehezek, de még akkor sem lehetetlen a szezonális termékekhez igazítani az ételeket. És ne feledf, az idénytermények mindig olcsóbbak!

3. lépés – Receptrendezés

Akár rutinos háziasszony, akár kezdő, fontos, hogy a receptjeid legyenek szépen elrendezve. Készíts egy mappát – akár számítógépen is –, amelyben szezon szerint rendezed a recepteket. Ha ráakadsz valami új receptre, gyorsan írd le. Ez nem csak azért fontos, mert így könnyedén főzhetsz recept alapján – hiszen az egy idő után rutinból megy. Akkor is hasznos, ha éppen tanácstalan vagy, mit főzz a héten, innen ötletet meríthetsz.

4. lépés – Rendezett üzletlista

A legtöbb háziasszony több helyen vásárol. Mert van, ahol a tej olcsóbb, valamely pékségben a kenyér, máshol a rizs és a burgonya vagy éppen a tisztítószerek vannak jó áron. Készíts egy üzletlistát és írd melléjük, hogy hol mit érdemes venni. Tartsd ezt is szem előtt, és amikor aktuális, csatolda az üzletlista mellé a kuponokat vagy az akciók hirdetéseit. Így átlátható képet kapsz arról, mi hol olcsóbb, és megtervezheted, mikor hová mész vásárolni, hogy elkerüld a boltok közötti rohangálást.

 

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink