Bár már elmúlt a nyár, a finom zöldségekről, a könnyű vacsorákról, ebédekről nem kell lemondani. Akár hűvösebb, kora őszi időben, akár melegebb napokon, válasszon kímélő, finom ételeket, amelyek gyorsan elkészíthetők. Ehhez nyújtunk segítséget.

Heti menü – Nyarat idéző ízek

Hétfő

Paradicsomos, kukoricás pite

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához: ¾ csésze liszt, ½ teáskanál só, ½ teáskanál frissen őrölt bors, 1/3 csésze extraszűz olívaolaj, 5 evőkanál hideg víz, 1 tojássárgája

A töltelékhez: 3 nagyobb tojás, 1 csésze alacsony zsírtartalmú tej, ½ csésze sajt, 2 közepes paradicsom, 1 csésze morzsolt kukorica, 1 evőkanál friss, apróra vágott kakukkfű, ½ teáskanál só, ¼ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés: Keverje el a lisztet a sóval és a borssal. Adja hozzá az olajat és a vizet, és keverjen belőle lágy tésztát. Tegye fóliába, és hűtse hűtőszekrényben 15 percig. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Tegye a tésztát egy piteformába, bélelje sütőpapírral és oszlasson el egy bögre babot vagy bulgurt a papíron. (Ez a „vakon sütés”, ami biztosítja, hogy a tészta a vastag töltelékkel megpúpozva is megsül.) Süsse 20 percig, majd távolítsa el a papírt és a magokat, keverje át felvert tojássárgájával, majd süsse tovább 1 percig. Hagyja kihűlni.

A töltelékhez keverje el a tojást és a tejet. Szórja meg a fele mennyiségű sajttal a pitét, tegye rá kb. a fele mennyiségű paradicsomkarikát, hintse meg kukoricával, kakukkfűvel, sózza, borsozza, majd tegye rá a megmaradt sajtot. Végül tegye rá a paradicsomkarikákat, sózza meg és öntse a tojásos keveréket a tetejére. 40-50 perc alatt süsse készre. Tálalás előtt 20 percig hagyja hűlni.

Tápanyagok 1 adagra: 258 kcal, 14 g zsír, 24 g szénhidrát, 8 g fehérje, 2 g rost, 379 mg nátrium, 217 mg kálium

Paradicsomos, kukoricás pite

Paradicsomos, kukoricás pite

Kedd

Grillezett lazac szójapácban

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 4 adaghoz: ¼ csésze csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz, ¼ csésze száraz fehérbor, ¼ csésze mirin, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál durvára vágott mogyoróhagyma, 3 evőkanál durvára vágott friss gyömbér, 4 szelet bőrös vadlazacfilé, 1 citrom

Elkészítés: Forralja össze egy serpenyőben a szójaszószt, a fehérbort, a mirint, a cukrot, a mogyoróhagymát és a gyömbért. Hagyja szoba-hőmérsékletűre hűlni. Tegye a lazacszeleteket egy edénybe, mehetnek rá a citromszeletek, öntse rá a páclevet és rakja a hűtőbe legalább 2 órára. (A halat egyszer-kétszer forgassa meg a pácban.) Grillezze meg a halat 10-15 perc alatt. Tálalás előtt szórja meg zöldfűszerekkel.

Grillezett lazac szójapácban

Grillezett lazac szójapácban
Fotó: Shutterstock

Diéta kukta:

A mirin 40-50 százalékos cukortartalmú, főzésre használatos japán rizsbor. Világos aranyszínű, tiszta folyadék, amelyet ma már kizárólag főzéshez használnak, valamint a teriyaki szósz egyik összetevője.

Tápanyagok 1 adagra: 233 kcal, 10 g zsír, 1 g szénhidrát, 32 g fehérje, 0 g rost, 93 mg nátrium, 794 mg kálium

Szerda

Cukkinihajó

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 adaghoz: 2 közepes méretű cukkini, ½ teáskanál só, ½ teáskanál frissen őrölt bors, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál vöröshagymakrém, 1 csésze koktélparadicsom, ½ csésze mozzarella sajt, friss bazsalikom

Elkészítés: Vágja a cukkiniket hosszában félbe, vágjon nekik kis talpat. A belsejét vájja ki, pépesítse. A félbevágott cukkiniket hintse meg a só és a bors felével. Fedje le és magas hőfokon mikrohullámú sütőben párolja 3-4 percig.
Keverje el az olajat az ecettel, a hagymával és a maradék sóval, borssal. Adja hozzá a paradicsomot, a sajtot, a bazsalikomot és a cukkinipépet. Kanalazza a cukkinihajókba a tölteléket. Süsse 20 percig.

Tápanyagok 1 adagra: 87 kalória, 4 g zsír, 7 g szénhidrát, 7 g fehérje, 2 g rost, 408 mg nátrium, 454 mg kálium

Cukkinihajó

Cukkinihajó
Fotó: Shutterstock

Extratipp:

A cukkini helyett padlizsánt is megtölthet.

Csütörtök

Tökragu

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók 8 adaghoz: Egy nagyobb tök felszeletelve, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, chili ízlés szerint, 2-3 apróra vágott jalapeno, ½ teáskanál só, 2 csésze sajt, ¼ csésze liszt, ¾ csésze salsa szósz

Elkészítés: Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Keverje össze a tököt, a hagymát, a chilit, a jalapenót, a sót és ¾ csésze sajtot egy nagy tálban. Hintse meg a liszttel, fedje le fóliával és süsse 35-45 percig. Távolítsa el a fóliát, szórja meg a szósszal, a maradék sajttal és süsse aranyszínűre még 20 percig.

Tökragu

Tökragu
Fotó: Shutterstock

Extratipp:

Nagyszerű vendégváró étel. Akár már 48 órával előbb elkészítheti: tárolja hűtőszekrényben és süsse frissen.

Tápanyagok 1 adagra: 101 kcal, 5 g zsír, 9 g szénhidrát, 5 g fehérje, 3 g rost, 217 mg nátrium, 265 mg kálium

Péntek

Görögdinnyés gazpacho

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 6 adaghoz: 8 csésze apróra felkockázott mag nélküli görögdinnye, 1 közepes uborka, ½ kaliforniai paprika, ¼ csésze friss bazsalikom, ¼ csésze petrezselyem, 3 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál vöröshagymakrém, 2 evőkanál extraszűz olívaolaj, ¾ teáskanál só

Elkészítés: Keverje el a hozzávalókat egy nagy tálban. A fele mennyiséget pürésítse turmixgépben, majd a végén keverje el a pürésítettet a darabossal. Tálalja szobahőmérsékleten vagy behűtve.

Görögdinnyés gazpacho

Diéta kukta:

Ez az édes-sós finomság a spanyol (andalúz) konyha zöldséglevese. A rendelkezésre álló alapanyagokból, kenyérből, olívaolajból, fokhagymából, vízzel készítették a gazpacho „ősét”, a paradicsom, ecet, uborka később került bele.

Tápanyagok 1 adagban: 116 kcal, 5 g zsír, 18 g szénhidrát, 2 g fehérje, 2 g rost, 296 mg nátrium, 345 mg kálium

Szombat

Rákburger

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 6 adaghoz: 20 dkg rák (főzve vagy sütve, ledarálva), 1 tojás, ½ csésze panko morzsa, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál vöröshagymakrém, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál citromlé, só, bors, 4 evőkanál csípős salsa szósz, 1 evőkanál extraszűz olívaolaj, 2 teáskanál vaj

Elkészítés:

A hozzávalókat – az olaj és a vaj kivételével – dolgozza össze egy nagy tálban és készítsen belőle pogácsákat. Hevítse fel az olajat és a vajat egy nagy teflonserpenyőben közepes lángon, és süsse a pogácsákat aranybarnára (kb. 4-6 perc). Tálalja teljes kiőrlésű burgerzsömlében.

Rákburger

Rákburger

Diéta kukta:

A panko morzsa, más néven japán zsemlemorzsa vagy kenyérpehely durvább textúrájú, mint a többi szárított zsemlemorzsa. A panko morzsával sütött ételek ropogósabbak.

Tápanyagok 1 adagra: 163 kcal, 8 g zsír, 6 g szénhidrát, 16 g fehérje, 0 g rost, 350 mg nátrium, 310 mg kálium

Vasárnap

Lazacos-zöldséges taco

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 6 adaghoz: 4 szelet lazac, 4 teáskanál chilipor, csipet kömény, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál vöröshagymapor, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál só, ½ teáskanál frissen őrölt bors, 2 érett avokádó, 1 piros kaliforniai paprika, 6 tortillalap

Elkészítés: Keverje el a chiliport a citromlével, az olajjal, a köménnyel, a hagymaporokkal, a sóval és a borssal egy kis tálban. Dörzsölje át a keverékkel a lazacszeleteket. Hagyja állni 20-30 percig, majd süsse meg. A tortillalapokat melegítse fel. Halmozza bele a felvágott lazacot, az avokádót és a paprikát. Készíthet hozzá tejfölből, majonézből, lime levéből krémet.

Lazacos-zöldséges taco

Lazacos-zöldséges taco
Fotó: Shutterstock

Diéta kukta:

A taco hagyományos mexikói étel, mely kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék.

Tápanyagok 1 adagra: 318 kcal, 9 g zsír, 29 g szénhidrát, 31 g fehérje, 5 g rost, 714 mg nátrium, 829 mg kálium

Last minute – 1500 kalóriás nyaralós menü

Forradalmasítottuk az irodai menüket

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink