Ahhoz, hogy energikusak legyünk, nemcsak ma vagy holnap, de akár tíz év múlva is fitten vágjunk bele a hétköznapi teendőkbe – vagy éppen a sportolásba –, oda kell figyelnünk magunkra. A hosszú, egészséges élet egyik titka a megfelelő testsúly. Ez nem azt jelenti, hogy néhány kiló súlyfelesleg miatt vége a világnak, de a több tíz kilónyi túlsúly cipelése komoly élettani következményekkel jár. A normál testsúly mellett ugyancsak fontos a kiegyensúlyozott étrend kiegészítve a rendszeres testmozgással. Tudjuk nagyon jól, hogy működik ez papíron: sok-sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, sovány húsok – mindez megfelelően, változatosan tálalva. Mégis keveset teszünk mindezért a gyakorlatban. Ha levertek, fáradtak vagyunk, először rögtön a „gyorsítókhoz” nyúlunk: a kávéhoz, teához, rosszabb esetben energiaitalhoz. Pedig ha megfelelően táplálkoznánk, és odafigyelnénk a tápláló, energiát adó ételek megfelelő mennyiségű fogyasztására, nemcsak egészségesek, hanem energikusabbak is lennénk.
Energiát adó ételek
A megfelelő ételek sokban különböznek egymástól, de bizonyos dolgokban hasonlítanak. A legjobb, ha C- és E-vitaminban, ásványi anyagokban, antociánokban, flavonokban, izoflavonokban, likopinban és antioxidánsokban gazdag alapanyagok kerülnek a tányérunkra. Melyek ezek az energiát adó ételek? Íme!
Fűszerek és gyógynövények
Bazsalikom, kakaó (természetesen nem a cukrozott változat!), fahéj, csili, szegfűszeg, kömény, curry, fokhagyma, gyömbér, hagymafélék, oregánó, paprika – csak néhány a kedvenc szuper alapanyagaink közül. Tisztában vagyunk vele, hogy bevitelük nagy mennyiségben nem egyszerű, de minél gyakrabban fűszerezzük velük ételeinket, annál jobb! Nemcsak egészségesebbek leszünk általuk, de ízletes fogásokat fogyasztunk – minél többféle fűszert használunk, annál kevésbé lesz szükségünk a sóra.
Gyümölcsök
Felsorolni is nehéz, de a teljesség igénye nélkül: almák és barackfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye és meggy, szőlő, citrusfélék, szilva és körte. Mindig azt fogyasszuk, aminek éppen szezonja van.
Keményítőt nem tartalmazó zöldségek
Ezek közé tartozik a spárga, a zöldbab, a babcsíra, a cékla, a kelbimbó, a karfiol, a zeller, az uborkafélék és a répák, a padlizsán, a gombák, a spenót és a sóska, a retek, a cukorborsó és a tökfélék, a paradicsom, a cukkini. Ahogyan a gyümölcsök esetében, úgy itt is fontos a szezonalitás.
Keményítőtartalmú zöldségek
Nem kell lemondani ezekről sem, fogyasszunk bátran kukoricát, zöldborsót, burgonyát, édesburgonyát.
Hüvelyesek
Babról, lencse, szója és társaik is az energiát adó ételek közé tartoznak. Készülhetnek belőlük levesek, köretek, de fogyaszthatjuk főzelék formájában is a hüvelyeseket.
Magvak
Remek nasi két főétkezés között a mandula, a brazil dió, a mogyoró, a pekándió, a pisztácia és a dió. A lényeg, hogy nyersen, sózatlan változatban együk, és pár szem naponta elég belőlük!
Olajok
Az extra szűz olívaolaj és a hidegen sajtolt egyéb olajok sem maradhatnak ki az étrendünkből.
Folyadék!
A hidratálás természetesen elengedhetetlen. Legalább két liter folyadékot igyunk meg naponta, ennek a nagy része legyen víz, de jöhetnek a herbateák és a zöld tea (természetesen cukor nélkül) is.
Kerülendő élelmiszerek
A következő ételek, italok nemhogy nem segítenek, de „túladagolva” ezeket gyors az út az elhízáshoz és különböző betegségekhez. Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, a cukros pékárukat, a cukrászsüteményeket, a sós rágcsálnivalókat, a mesterséges színező- és tartósítószerekkel dúsított ételeket.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
- Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel
- Diétateszt: Hogyan nassolj okosan?
- 6 finomság, amit mindenkinek ennie vagy innia kellene nyáron