Puffasztott rizsszelet
Ez a legnagyobb fogyókúrás kamu, mely arra épül, hogy a pufi-szeletekben nincs benne zsír. Viszont rostot és fehérjét is alig tartalmaz, így pedig aligha fogsz eltelni tőle.
Ha csak magában eszed, akkor gyakorlatilag üres kalóriákat fogyasztasz. Ízesített változatai ráadásul gyakran tartalmaznak sok cukrot és sót.
Ha ragaszkodsz hozzá, egészítsd ki hasznos fehérjével (pl. sovány hússal, sajttal), és gyümölccsel, zöldséggel.
Müzliszelet
A fő funkciójuk, hogy a szervezet gyors energiához jusson belőlük. Emiatt viszont sokszor rengeteg bennük a cukor, amelytől persze azonnal energikusabbnak érzed magad, de egy óra múlva kimerülsz.
Még az egészségesnek kikiáltott müzliszeletek is cukorban úsznak!
Szusi
Hiába mondják, hogy egészséges, túl nagy a szénhidráttartalma, miközben kevés fehérje kerül bele.
A rizs sajnos gyorsan a magasba löki a vércukorszintedet!
Ráadásul a szójaszósznak köszönhetően a szusi sótartalma is magas lehet, míg a rizs pedig a főzésekor keletkezett lebomlott keményítőtől – mely valójában cukor – ragacsos. Ha egészségesebb szusit szeretnél, sok hallal és barna rizzsel készítsd. Kerüld el az allergén nátrium-glutamátot és spórolj a szójaszósszal!
Joghurt
A zsírszegény változatokkal különösen érdemes vigyázni, mivel az íz kedvéért gyakran telerakják cukorral, így nagyon hizlaló. Inkább vegyél natúr, ízesítetlen joghurtot, és add hozzá te a gyümölcsöt. Ha egy kis chia magot is keversz bele, jobb lesz az állaga, több lesz benne a hasznos tápanyag, és így el is telít egy időre.
Diófélék
A diófélék valóban hasznosak, de nem árt visszavenni az adagokból. Egy adag nem legyen több, mint hat szem! Ez épp elég ahhoz, hogy egy kicsit elüsse az éhségedet, és ellásson tápanyagokkal, de még ne kelljen aggódnod a kalóriák miatt.
Kerüld a gyakran sóba vagy cukorba forgatott földimogyorót,
helyette egyél inkább diót, amely tele van az agyműködést javító omega-3 zsírsavakkal.
Aszalt gyümölcs
Kiváló nasi, de sokszor többet eszünk belőle, mint kellene. A helyzet az, hogy amikor a gyümölcsből kivonják a vizet, minden egyéb besűrűsödik az aszalványban: elsősorban cukor- és kalóriatartalma válik koncentráltabbá. Ha teheted, válaszd inkább a friss gyümölcsöt, az aszaltból pedig óvatosan szemezgess!
EZ IS ÉRDEKELHET: