„Átmeneti puffadást okozhat a magas zsiradék és rosttartalmú ételek fogyasztása, vagy egy stresszesebb időszak, amikor kapkodva eszünk, sok levegőt nyelünk. Gyakran az ülőmunka, a szűk, szoros ruhák viselése és a kevés mozgás áll a háttérben. Jelentkezhet antibiotikum kúra közben és után is. Ilyen esetekben életmódváltoztatással, odafigyeléssel és probiotikumok szedésével rendszerint idővel rendeződnek a panaszok. Ha azonban a puffadás hosszabb ideje fennáll és más tünetek – hasmenés vagy székrekedés, hasfájás, hányinger, hányás vagy egyéb panaszok – is jelentkeznek, akkor mindenképp szükséges az orvosi kivizsgálás„ – mondja Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus.
Puffadás ellen – a kiváltó okok feltárása
A vizsgálat során a kezelőorvos elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. Fontos, hogy előtte gondoljuk át, hogy mikor jelentkeznek a tünetek – érdemes lehet a találkozó előtti hetekben a megfigyeléseinket lejegyezni – köthető-e valamihez a puffadás kialakulása. Gondoljuk át, hogy van-e egyéb tünetünk is, ha igen, pontosan milyen panaszok. Van-e egyéb ismert betegségünk, szedünk, vagy szedtünk-e valamilyen gyógyszert az elmúlt időszakban.
„Ezeket a kérdéseket nagyon fontos átbeszélni, hiszen sok információt nyújtanak a kivizsgálás további menetéről. Az antibiotikum szedés kapcsán fellépő puffadás például probiotikum szedéssel, a bélflóra helyreállításával rendszerint jól kezelhető. De gyakran okoznak puffadást a különböző kardiológiai panaszok és a diabétesz miatt alkalmazott gyógyszerek is, ilyenkor a gyógyszer cseréjéről érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”
Az egyéb tünetek határozzák meg a további vizsgálatokat
Ha azonban az egyéb tünetek alapján gasztroenterológiai probléma körvonalazódik, akkor ilyen irányú, célzott vizsgálatokat végeznek. Első körben rendszerint a kilégzéses vizsgálat elvégzésére kerül sor. Több típusa is létezik, az egyéni tünetek alapján határozzák meg, hogy melyiket szükséges elvégezni.
- A puffadás hátterében akár epekövesség, hasnyálmirigy probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa). Ezek kizárására széklet- és vérvizsgálatra, hasi ultrahangra, illetve béltükrözésre is sor kerülhet.
- Ha a tej után fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat, akkor laktóz intolerancia állhat a háttérben.
- Fruktóz felszívódási zavarra utal, ha a tünetek – jellegzetes a fokozott bélmozgás és ehhez társuló hangjelenségek – a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek.
- Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is okozhat puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat. Ennek kizárására laktulóz tesztet végeznek.
- Puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat a hisztamin intolerancia, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak az arra érzékenyeknél.
- Hasmenést és székrekedést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhat az autoimmun gluténérzékenység. Ezt azonban már nem kilégzéses teszttel, hanem vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Negatív leletek esetén fennáll a nem-cöliákiás gluténérzékenység esélye is.
Nem kell együtt élnie a puffadással!
Sokan természetesnek veszik a puffadásos tüneteket, azt, hogy a nap végére egyre jobban feszít a nadrág, a fokozott gázképződés pedig sokszor annyira kellemetlen, hogy inkább lemondják a társasági programot. Pedig ha kiderítik, hogy mi okozza a puffadást, akkor megfelelő kezeléssel meg ehet szabadulni a kellemetlen tünettől. „A kiváltó októl függően diétával – a panaszt okozó élelmiszerek mellőzésével – vagy enzimpótlással, étrendkiegészítők, probiotikum szedésével vagy gyógyszerekkel meg lehet szüntetni a puffadást. Emellett az életmódbeli változtatások is fontosak: a rendszeres étkezések, a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékfogyasztás és a testmozgás mindenképp jótékony hatású akkor, ha az alapbetegséget, a puffadást kiváltó okot kezeljük.”
Ezek is érdekelhetnek!
- ADJ LE 6 KILÓT MINDÖSSZE 17 NAP ALATT! – ÉTREND
- HOZD MAGAD FORMÁBA! LÁB-, ÉS FENÉKFORMÁLÓ GYAKORLATSOR – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE