Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!

Átmeneti puffadást okozhat a magas zsiradék és rosttartalmú ételek fogyasztása, vagy egy stresszesebb időszak, amikor kapkodva eszünk, sok levegőt nyelünk. Gyakran az ülőmunka, a szűk, szoros ruhák viselése és a kevés mozgás áll a háttérben. Jelentkezhet antibiotikum kúra közben és után is. Ilyen esetekben életmódváltoztatással, odafigyeléssel és probiotikumok szedésével rendszerint idővel rendeződnek a panaszok. Ha azonban a puffadás hosszabb ideje fennáll és más tünetek – hasmenés vagy székrekedés, hasfájás, hányinger, hányás vagy egyéb panaszok – is jelentkeznek, akkor mindenképp szükséges az orvosi kivizsgálás„ – mondja Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus.

Puffadás ellen – a kiváltó okok feltárása

A vizsgálat során a kezelőorvos elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. Fontos, hogy előtte gondoljuk át, hogy mikor jelentkeznek a tünetek – érdemes lehet a találkozó előtti hetekben a megfigyeléseinket lejegyezni – köthető-e valamihez a puffadás kialakulása. Gondoljuk át, hogy van-e egyéb tünetünk is, ha igen, pontosan milyen panaszok. Van-e egyéb ismert betegségünk, szedünk, vagy szedtünk-e valamilyen gyógyszert az elmúlt időszakban.

„Ezeket a kérdéseket nagyon fontos átbeszélni, hiszen sok információt nyújtanak a kivizsgálás további menetéről. Az antibiotikum szedés kapcsán fellépő puffadás például probiotikum szedéssel, a bélflóra helyreállításával rendszerint jól kezelhető. De gyakran okoznak puffadást a különböző kardiológiai panaszok és a diabétesz miatt alkalmazott gyógyszerek is, ilyenkor a gyógyszer cseréjéről érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

puffadás

Fotó: shutterstock

Az egyéb tünetek határozzák meg a további vizsgálatokat

Ha azonban az egyéb tünetek alapján gasztroenterológiai probléma körvonalazódik, akkor ilyen irányú, célzott vizsgálatokat végeznek. Első körben rendszerint a kilégzéses vizsgálat elvégzésére kerül sor. Több típusa is létezik, az egyéni tünetek alapján határozzák meg, hogy melyiket szükséges elvégezni.

  • A puffadás hátterében akár epekövesség, hasnyálmirigy probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa). Ezek kizárására széklet- és vérvizsgálatra, hasi ultrahangra, illetve béltükrözésre is sor kerülhet.
  • Ha a tej után fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat, akkor laktóz intolerancia állhat a háttérben.
  • Fruktóz felszívódási zavarra utal, ha a tünetek – jellegzetes a fokozott bélmozgás és ehhez társuló hangjelenségek – a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek.
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is okozhat puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat. Ennek kizárására laktulóz tesztet végeznek.
  • Puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat a hisztamin intolerancia, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak az arra érzékenyeknél.
  • Hasmenést és székrekedést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhat az autoimmun gluténérzékenység. Ezt azonban már nem kilégzéses teszttel, hanem vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Negatív leletek esetén fennáll a nem-cöliákiás gluténérzékenység esélye is.

Nem kell együtt élnie a puffadással!

Sokan természetesnek veszik a puffadásos tüneteket, azt, hogy a nap végére egyre jobban feszít a nadrág, a fokozott gázképződés pedig sokszor annyira kellemetlen, hogy inkább lemondják a társasági programot. Pedig ha kiderítik, hogy mi okozza a puffadást, akkor megfelelő kezeléssel meg ehet szabadulni a kellemetlen tünettől. „A kiváltó októl függően diétával – a panaszt okozó élelmiszerek mellőzésével – vagy enzimpótlással, étrendkiegészítők, probiotikum szedésével vagy gyógyszerekkel meg lehet szüntetni a puffadást. Emellett az életmódbeli változtatások is fontosak: a rendszeres étkezések, a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékfogyasztás és a testmozgás mindenképp jótékony hatású akkor, ha az alapbetegséget, a puffadást kiváltó okot kezeljük.”

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink