Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!

Átmeneti puffadást okozhat a magas zsiradék és rosttartalmú ételek fogyasztása, vagy egy stresszesebb időszak, amikor kapkodva eszünk, sok levegőt nyelünk. Gyakran az ülőmunka, a szűk, szoros ruhák viselése és a kevés mozgás áll a háttérben. Jelentkezhet antibiotikum kúra közben és után is. Ilyen esetekben életmódváltoztatással, odafigyeléssel és probiotikumok szedésével rendszerint idővel rendeződnek a panaszok. Ha azonban a puffadás hosszabb ideje fennáll és más tünetek – hasmenés vagy székrekedés, hasfájás, hányinger, hányás vagy egyéb panaszok – is jelentkeznek, akkor mindenképp szükséges az orvosi kivizsgálás„ – mondja Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus.

Puffadás ellen – a kiváltó okok feltárása

A vizsgálat során a kezelőorvos elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. Fontos, hogy előtte gondoljuk át, hogy mikor jelentkeznek a tünetek – érdemes lehet a találkozó előtti hetekben a megfigyeléseinket lejegyezni – köthető-e valamihez a puffadás kialakulása. Gondoljuk át, hogy van-e egyéb tünetünk is, ha igen, pontosan milyen panaszok. Van-e egyéb ismert betegségünk, szedünk, vagy szedtünk-e valamilyen gyógyszert az elmúlt időszakban.

„Ezeket a kérdéseket nagyon fontos átbeszélni, hiszen sok információt nyújtanak a kivizsgálás további menetéről. Az antibiotikum szedés kapcsán fellépő puffadás például probiotikum szedéssel, a bélflóra helyreállításával rendszerint jól kezelhető. De gyakran okoznak puffadást a különböző kardiológiai panaszok és a diabétesz miatt alkalmazott gyógyszerek is, ilyenkor a gyógyszer cseréjéről érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.”

puffadás

Fotó: shutterstock

Az egyéb tünetek határozzák meg a további vizsgálatokat

Ha azonban az egyéb tünetek alapján gasztroenterológiai probléma körvonalazódik, akkor ilyen irányú, célzott vizsgálatokat végeznek. Első körben rendszerint a kilégzéses vizsgálat elvégzésére kerül sor. Több típusa is létezik, az egyéni tünetek alapján határozzák meg, hogy melyiket szükséges elvégezni.

  • A puffadás hátterében akár epekövesség, hasnyálmirigy probléma és gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség és colitis ulcerosa). Ezek kizárására széklet- és vérvizsgálatra, hasi ultrahangra, illetve béltükrözésre is sor kerülhet.
  • Ha a tej után fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat, akkor laktóz intolerancia állhat a háttérben.
  • Fruktóz felszívódási zavarra utal, ha a tünetek – jellegzetes a fokozott bélmozgás és ehhez társuló hangjelenségek – a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek.
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is okozhat puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat. Ennek kizárására laktulóz tesztet végeznek.
  • Puffadás mellett fejfájást, az arc kipirosodását és hányingert is okozhat a hisztamin intolerancia, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak az arra érzékenyeknél.
  • Hasmenést és székrekedést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhat az autoimmun gluténérzékenység. Ezt azonban már nem kilégzéses teszttel, hanem vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Negatív leletek esetén fennáll a nem-cöliákiás gluténérzékenység esélye is.

Nem kell együtt élnie a puffadással!

Sokan természetesnek veszik a puffadásos tüneteket, azt, hogy a nap végére egyre jobban feszít a nadrág, a fokozott gázképződés pedig sokszor annyira kellemetlen, hogy inkább lemondják a társasági programot. Pedig ha kiderítik, hogy mi okozza a puffadást, akkor megfelelő kezeléssel meg ehet szabadulni a kellemetlen tünettől. „A kiváltó októl függően diétával – a panaszt okozó élelmiszerek mellőzésével – vagy enzimpótlással, étrendkiegészítők, probiotikum szedésével vagy gyógyszerekkel meg lehet szüntetni a puffadást. Emellett az életmódbeli változtatások is fontosak: a rendszeres étkezések, a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékfogyasztás és a testmozgás mindenképp jótékony hatású akkor, ha az alapbetegséget, a puffadást kiváltó okot kezeljük.”

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink