Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.

Ezért használd a kókuszt, ha diétázol

A kókusz jellegzetes ízét egyesek imádják, míg mások túl intenzívnek tartják, de a gyümölcs jótékony hatásait senki sem vitathatja. Annak ellenére, hogy hazánkban is könnyedén beszerezhető a kókuszdió, leginkább a termés különféle formái, például a reszelék, a csomagolt szeletek, a kókuszolaj, kókuszvíz és kókuszital népszerűek. Mindegyiket érdemes a konyhában tartani, hiszen a kutatások szerint általános egészségügyi előnyei mellett vértisztító, antibakteriális és rákellenes, és a vércukorszintre és a szívre is pozitívan hat- írja a Fanny magazin.

Értékes forrás

A gyümölcsben az immunrendszert és általános egészséget támogató E- C- és többféle B-vitamin is megtalálható, ezen kívül kalcium, foszfor, illetve a kókuszvízben olyan elektrolitok is, mint a kálium, nátrium, magnézium. Utóbbiak segíthetnek fenntartani a hidratáltságot és az elektrolit-egyensúlyt, ami a szervezetünkben található sók, savak és bázisok harmóniáját jelenti, és ami nélkülözhetetlen az izom- és idegrendszeri működés szempontjából.

Kórokozók ellensége

Vírus- és baktériumölő, emiatt a megfázásos időszakban is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében. A kókuszolajban laurinsav és kaprilsav van, ami erős gombaellenes hatással bír, ezért a Candida-fertőzéssel küzdők is biztonsággal fogyaszthatják a gyümölcsöt és a belőle készült termékeket.

Vércukor-szabályozó

Magas rosttartalma a vércukorszintre nézve előnyös. A rostok ugyanis lassítják a cukor felszívódását, csökkentik a vércukorszint gyors emelkedését, ezzel pedig folyamatos energiát biztosítanak.

Csonterősítő

A kalciumdús kókusz húsának fogyasztása a fogak és csontok egészségét is támogatja, továbbá a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkentheti. Kismamáknak és gyerekeknek is remek nassolnivaló lehet.

Emésztés-elősegítő

Rostokban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, tisztítja a beleket és támogatja a bélmikrobiomot. Tápláló, ugyanakkor könnyebben emészthető a belőle készült tej, tejszín és joghurt, melyek a laktózérzékenyek és vegánok számára is kiváló alternatívák lehetnek. A kókuszzsír a sütéshez is ideális: jó hatással van a szív- és érrendszerre, akár fel is válthatjuk vele a napraforgóolajat. Gyorsíthatjuk az emésztést, ha natúr joghurtba kókuszreszeléket szórunk, a rostoknak köszönhetően hamarabb jelentkezik jóllakottságérzet is.

Energiát adó

A benne található MCT, azaz közepes lánchosszúságú triglicerid zsírsav jó energiaforrás, ezért rendszeres sportolás és aktív életmód mellett hasznos lehet, de egy-egy betegségből felépülve is feltölthetjük vele a raktárainkat.

Nem árt odafigyelni

Ha feldolgozott kókuszterméket vásárolunk, mindenképpen fontos megnéznünk, van-e, és ha igen, mennyi a hozzáadott cukortartalom. Allergiás reakciók, például viszketés, kiütés esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Az egészségügyi előnyök ellenére ügyeljünk a mértékletes fogyasztásra. A telített zsírforrás növelheti a koleszterinszintet, emiatt a szívbetegségek kockázatát. Fontos leszögezni azt is, hogy egészségügyi előnyei ellenére az orvosi kezelést és gyógyszeres terápiát nem helyettesíti a gyümölcs.

Antioxidáns hatásának köszönhetően népszerű kozmetikai alapanyag, a különféle készítmények hidratálják és rugalmassá teszik a bőrt, védik a sejteket a szabadgyökökkel szemben, segítenek szembeszállni a száraz bőrrel, és az olyan bőrbetegségekkel, mint az ekcéma, dermatitisz vagy pikkelysömör. Kedvelt összetevő a hajápolásban is, hiszen alkotóelemei támogatják a haj egészségét, megakadályozzák a töredezést és korpásodást. A kókuszolaj puhítja a bőrt, így a lábfej ápolására és bőrkeményedésre is alkalmazhatjuk.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.