Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.

Ezért használd a kókuszt, ha diétázol

A kókusz jellegzetes ízét egyesek imádják, míg mások túl intenzívnek tartják, de a gyümölcs jótékony hatásait senki sem vitathatja. Annak ellenére, hogy hazánkban is könnyedén beszerezhető a kókuszdió, leginkább a termés különféle formái, például a reszelék, a csomagolt szeletek, a kókuszolaj, kókuszvíz és kókuszital népszerűek. Mindegyiket érdemes a konyhában tartani, hiszen a kutatások szerint általános egészségügyi előnyei mellett vértisztító, antibakteriális és rákellenes, és a vércukorszintre és a szívre is pozitívan hat- írja a Fanny magazin.

Értékes forrás

A gyümölcsben az immunrendszert és általános egészséget támogató E- C- és többféle B-vitamin is megtalálható, ezen kívül kalcium, foszfor, illetve a kókuszvízben olyan elektrolitok is, mint a kálium, nátrium, magnézium. Utóbbiak segíthetnek fenntartani a hidratáltságot és az elektrolit-egyensúlyt, ami a szervezetünkben található sók, savak és bázisok harmóniáját jelenti, és ami nélkülözhetetlen az izom- és idegrendszeri működés szempontjából.

Kórokozók ellensége

Vírus- és baktériumölő, emiatt a megfázásos időszakban is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében. A kókuszolajban laurinsav és kaprilsav van, ami erős gombaellenes hatással bír, ezért a Candida-fertőzéssel küzdők is biztonsággal fogyaszthatják a gyümölcsöt és a belőle készült termékeket.

Vércukor-szabályozó

Magas rosttartalma a vércukorszintre nézve előnyös. A rostok ugyanis lassítják a cukor felszívódását, csökkentik a vércukorszint gyors emelkedését, ezzel pedig folyamatos energiát biztosítanak.

Csonterősítő

A kalciumdús kókusz húsának fogyasztása a fogak és csontok egészségét is támogatja, továbbá a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkentheti. Kismamáknak és gyerekeknek is remek nassolnivaló lehet.

Emésztés-elősegítő

Rostokban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, tisztítja a beleket és támogatja a bélmikrobiomot. Tápláló, ugyanakkor könnyebben emészthető a belőle készült tej, tejszín és joghurt, melyek a laktózérzékenyek és vegánok számára is kiváló alternatívák lehetnek. A kókuszzsír a sütéshez is ideális: jó hatással van a szív- és érrendszerre, akár fel is válthatjuk vele a napraforgóolajat. Gyorsíthatjuk az emésztést, ha natúr joghurtba kókuszreszeléket szórunk, a rostoknak köszönhetően hamarabb jelentkezik jóllakottságérzet is.

Energiát adó

A benne található MCT, azaz közepes lánchosszúságú triglicerid zsírsav jó energiaforrás, ezért rendszeres sportolás és aktív életmód mellett hasznos lehet, de egy-egy betegségből felépülve is feltölthetjük vele a raktárainkat.

Nem árt odafigyelni

Ha feldolgozott kókuszterméket vásárolunk, mindenképpen fontos megnéznünk, van-e, és ha igen, mennyi a hozzáadott cukortartalom. Allergiás reakciók, például viszketés, kiütés esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Az egészségügyi előnyök ellenére ügyeljünk a mértékletes fogyasztásra. A telített zsírforrás növelheti a koleszterinszintet, emiatt a szívbetegségek kockázatát. Fontos leszögezni azt is, hogy egészségügyi előnyei ellenére az orvosi kezelést és gyógyszeres terápiát nem helyettesíti a gyümölcs.

Antioxidáns hatásának köszönhetően népszerű kozmetikai alapanyag, a különféle készítmények hidratálják és rugalmassá teszik a bőrt, védik a sejteket a szabadgyökökkel szemben, segítenek szembeszállni a száraz bőrrel, és az olyan bőrbetegségekkel, mint az ekcéma, dermatitisz vagy pikkelysömör. Kedvelt összetevő a hajápolásban is, hiszen alkotóelemei támogatják a haj egészségét, megakadályozzák a töredezést és korpásodást. A kókuszolaj puhítja a bőrt, így a lábfej ápolására és bőrkeményedésre is alkalmazhatjuk.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.

Ajánlataink