A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint: erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az alábbi receptből az alkoholt kihagytuk, de így is garantáltan mennyei íze lesz az elkészült italnak, köszönhetően a sült narancsnak, valamint a három, hagyományosan inkább az őszi-téli időszakban közkedvelt fűszernek.
Fűszeres-narancsos alkoholmentes puncs
Hozzávalók (kb. 10-12 adaghoz):
2 db narancs
8 egész szegfűszeg
1,5 liter 100 százalékos almalé
1 rúd fahéj
¼ tk őrölt szerecsendió
3 ek méz
3 ek citromlé
600 ml 100 százalékos ananászlé
Elkészítése:
1. Mossuk meg a narancsokat, vágjuk fel 4-4 darabra, szúrjuk bele a szegfűszeget, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
2. Egy nagyobb edényben forraljuk fel a fahéjjal ízesített almalevet. Főzzük kb. 5 percig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a szerecsendiót, a mézet, a citrom-és az ananászlevet. Végül újra melegítsük fel.
3. Tegyük a sült narancsokat egy üvegtálba, öntsük rá a fűszeres keveréket, és máris kínálható is az alkoholmentes puncs!
Elkészítési idő: 40 perc
Még több őszi recept:
- Reform almás-körtés morzsasüti mandulával
- Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
- Melengető finomság: fűszeres almás-sütőtökös krémleves
- Milyen a jó puncs?