A mostani időszakban különösen fontos, hogy még ellenállóbbá tegyük a szervezetünket. A természet remek fájdalomcsillapító alternatívákat kínál a gyógyszerek helyett és mellett. Érdemes bevetni a természetes gyógymódok erejét!

Fűben-fában orvosság: természetes gyógymódok

Gyógyteák

Fűzfakéreg tea

A fűzfa kérgéből készült tea a természetes gyógymódok közül az, amely nemcsak fájdalom-, de akár lázcsillapításra is kitűnő választás. Mindemellett gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatása is ismert, fejfájásra, reumatikus fájdalmak kezelésére is használhatjuk. A fűzfakéregből nem csak tea, de kenőcs is készülhet, ami vágott sebekre, vagy égési sérülésekre lehet jó megoldás.

Kurkuma tea

Az ájurvédikus gyógyászat és az indiai konyha megkerülhetetlen alapanyaga a kurkuma, de miért is kerülnénk meg? Remek gyulladáscsökkentő, immunerősítő, jó választás megfázás, száraz köhögés, torokfájás, vagy ízületi fájdalmak esetén. Telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fogyasszuk minél gyakrabban, akár megelőzésképp is.

Boswellia, avagy tömjénfa tea

Általában ízületi fájdalmak enyhítésére szolgál, már az ókorban is előszeretettel használták e célra. Gyulladáscsökkentőként jó szolgálatunkra lehet, akár gyomor-, akár más bélrendszeri problémával küzdünk. Csökkenti az ödémát, emellett nőgyógyászati panaszok esetén is enyhülést nyújthat.

Ördögkarom gyökér tea

A szezámfélék családjába tartozó ördögkarom régóta fontos helyet foglal el a népi gyógyászatban, a természetes gyógymódok között. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása ismert. Akut fájdalmak kezelésére azonban nem alkalmas, hatását 2-4 hét fogyasztás után fejti ki. Éppen ezért érdemes évente két-három pár hetes kúrát beiktatnunk, enyhíteni fogja ízületi fájdalmainkat, csökkenti a szervezet gyulladásait.

 

Tigris balzsam

Jellegzetes szaga és színe miatt könnyen felismerhető. Avietnami vagy más néven tigris balzsam Ázsiából származik, mára azonban már a világ legtöbb pontján nagy népszerűségnek örvend. És nem véletlenül, hiszen a különböző gyógynövények illóolajaiból készült kenőcs remek fájdalomcsillapító, jótékony hatással bír ízületi fájdalom, isiász, lumbágó, illetve sportsérülések esetén. Két fajtáját ismerjük, a hűsítő, a világosabb színű fejfájásra, illetve megfázásra alkalmazható, a melegítő, vagy a „piros” balzsam pedig izomgörcsök és -fájdalmak enyhítésére használható.

 

Szegfűszeg

A fogfájással nincs mit tenni, mihamarabb orvoshoz kell menni. De addig is, a kínzó fájdalom ellen nemcsak a gyógyszer jó, de a szegfűszeg is, hiszen eugenol tartalma miatt fertőtlenítő és természetes érzéstelenítő. Pár óránként rágcsáljuk el belőle néhány darabot, míg eljutunk az orvoshoz.

 

+1 ötlet: A légzés erejével

Habár nem konkrétan a természetből „származik”, mégis az egyik legalapvetőbb a fájdalomcsillapító a természetes gyógymódok sorában. Megfelelő légzéstechnikával ugyanis enyhíthetjük egy kicsit a fájdalmat.

Lélegezzünk lassan, mélyeket… Figyeljük a légzésünket, mert gyakran jellemző, hogy fájdalom esetén reflexszerűen visszatartjuk a levegővételt. Hunyjuk le a szemünket, a légzésünk legyen kiegyensúlyozott, és lehetőleg hasi légzés. Képzeljük el, hogy beszíváskor a fájdalom helyére „nyomjuk” a levegőt, kifújáskor pedig ezt a fájdalmat „toljuk ki” magunkból – minden egyes légzéssel egy-egy „adag” fájdalomtól szabadulunk meg. A tudatos légzésnek stresszoldó hatása is ismert, megnyugszunk általa, ezzel is enyhítve a fájdalmat.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink