A hagymaféléket nem mindenki szereti, sokan az illatuk miatt utasítják el a fogyasztásukat. Viszont igazi superfoodnak tekinthetők, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Már csak azt kell kitalálnunk, hogyan szerettessük meg a családdal.

Vöröstől a póréig, így mindenki imádni fogja a hagymát

Gyerekkoromban annyira visszataszítónak találtam a hagymát, hogy mindig kipiszkáltam az ételből a tányér szélére, szép akkurátusan. Valahogy nem tetszett, hogy ott úszkálnak a darabok a levesben vagy a pörköltben. Szüleim lassan beletörődtek a hagymautálatomba. A változás felnőttkoromban jött el: nem lettem megrögzött hagymarajongó, de egy keveset szinte mindegyik fajtából tudok enni.

Azt a napot sosem felejtem el, amikor a barátnőm egy tavaszi tisztítókúra idején almás-répás turmixszal kínált, és nem árulta el, hogy egy lila hagymát is beleaprított. Meghúztam a poharat, és visítottam az aljas orvtámadástól. De a helyzet tényleg javult, ma már kedvencem a póré, édeskés aromája miatt szívesen teszem különböző ételekbe, salátákba. A népi gyógyászat szerint a hagyma nagyon egészséges, csak az illata miatt nem lenne szabad lemondani róla. Egyébként csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Baktériumölő hatása van, meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is érdemes használni.

Kezdem érteni, miért nem betegeskedik a férjem, lehet, hogy a napi egy fej lila hagyma az oka? Kutatások szerint, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket, a bennük lévő jótékony növényi vegyi anyagoknak (a flavonoidoknak) köszönhetően védettebbek a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. A kellemetlen hír az, hogy legjobb tulajdonságaik csak nyersen érvényesülnek, a hőkezelés nem tesz jót nekik.

VÖRÖSHAGYMA

A vöröshagyma számos legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. A népi gyógyászatban használták légúti megbetegedések, hurutos állapot kezelésére. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és vágykeltő hatásáról is ismert volt. Számos gyulladásgátló anyagot is tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladással járó fájdalmat. Ezek az anyagok ugyanis gátolják azokat az enzimeket, melyek felelősek a gyulladás és a fájdalom kialakulásáért. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, ezeken kívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén és cink található benne.

hagymák, lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma

Fotó: Shutterstock

LILA HAGYMA

A lila hagyma gazdag C-vitaminban és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma rendszeres és tartós fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, de vízhajtó hatása is ismert. Igen gazdag antioxidánsokban, inkább nyersen, salátákba tegyük, mivel kissé édesebb, nem annyira csípős, mint a vöröshagyma.

ÚJHAGYMA

Igazi vitaminbomba a friss, zsenge újhagyma. Sose dobjuk el zöld szárát, mert az is nagyon hasznos, gyulladáscsökkentő hatása van. Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

PÓRÉHAGYMA

A póré kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Nagyon hasonlóak a tulajdonságai a fokhagymáéval, de enyhébb az íze. Jelentős a fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása.

MEDVEHAGYMA

A medvehagymát az erdőben szedik a hozzáértők, rokona a fokhagymának, és nem marad el tőle gyógyhatásában sem. Szakértők szerint hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő hatása van. De ismert vérzsír- és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is, valamint enyhíti az álmatlanságot.

Diéta: Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Otthoni fitnesz rutin kialakítása egyszerű eszközökkel
Az otthoni aktív életmód nem igényel drága gépeket vagy teljes edzőtermi felszerelést.
Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?