A hagymaféléket nem mindenki szereti, sokan az illatuk miatt utasítják el a fogyasztásukat. Viszont igazi superfoodnak tekinthetők, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Már csak azt kell kitalálnunk, hogyan szerettessük meg a családdal.

Vöröstől a póréig, így mindenki imádni fogja a hagymát

Gyerekkoromban annyira visszataszítónak találtam a hagymát, hogy mindig kipiszkáltam az ételből a tányér szélére, szép akkurátusan. Valahogy nem tetszett, hogy ott úszkálnak a darabok a levesben vagy a pörköltben. Szüleim lassan beletörődtek a hagymautálatomba. A változás felnőttkoromban jött el: nem lettem megrögzött hagymarajongó, de egy keveset szinte mindegyik fajtából tudok enni.

Azt a napot sosem felejtem el, amikor a barátnőm egy tavaszi tisztítókúra idején almás-répás turmixszal kínált, és nem árulta el, hogy egy lila hagymát is beleaprított. Meghúztam a poharat, és visítottam az aljas orvtámadástól. De a helyzet tényleg javult, ma már kedvencem a póré, édeskés aromája miatt szívesen teszem különböző ételekbe, salátákba. A népi gyógyászat szerint a hagyma nagyon egészséges, csak az illata miatt nem lenne szabad lemondani róla. Egyébként csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Baktériumölő hatása van, meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is érdemes használni.

Kezdem érteni, miért nem betegeskedik a férjem, lehet, hogy a napi egy fej lila hagyma az oka? Kutatások szerint, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket, a bennük lévő jótékony növényi vegyi anyagoknak (a flavonoidoknak) köszönhetően védettebbek a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. A kellemetlen hír az, hogy legjobb tulajdonságaik csak nyersen érvényesülnek, a hőkezelés nem tesz jót nekik.

VÖRÖSHAGYMA

A vöröshagyma számos legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. A népi gyógyászatban használták légúti megbetegedések, hurutos állapot kezelésére. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és vágykeltő hatásáról is ismert volt. Számos gyulladásgátló anyagot is tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladással járó fájdalmat. Ezek az anyagok ugyanis gátolják azokat az enzimeket, melyek felelősek a gyulladás és a fájdalom kialakulásáért. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, ezeken kívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén és cink található benne.

hagymák, lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma

Fotó: Shutterstock

LILA HAGYMA

A lila hagyma gazdag C-vitaminban és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma rendszeres és tartós fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, de vízhajtó hatása is ismert. Igen gazdag antioxidánsokban, inkább nyersen, salátákba tegyük, mivel kissé édesebb, nem annyira csípős, mint a vöröshagyma.

ÚJHAGYMA

Igazi vitaminbomba a friss, zsenge újhagyma. Sose dobjuk el zöld szárát, mert az is nagyon hasznos, gyulladáscsökkentő hatása van. Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

PÓRÉHAGYMA

A póré kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Nagyon hasonlóak a tulajdonságai a fokhagymáéval, de enyhébb az íze. Jelentős a fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása.

MEDVEHAGYMA

A medvehagymát az erdőben szedik a hozzáértők, rokona a fokhagymának, és nem marad el tőle gyógyhatásában sem. Szakértők szerint hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő hatása van. De ismert vérzsír- és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is, valamint enyhíti az álmatlanságot.

Diéta: Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.