A hagymaféléket nem mindenki szereti, sokan az illatuk miatt utasítják el a fogyasztásukat. Viszont igazi superfoodnak tekinthetők, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Már csak azt kell kitalálnunk, hogyan szerettessük meg a családdal.

Vöröstől a póréig, így mindenki imádni fogja a hagymát

Gyerekkoromban annyira visszataszítónak találtam a hagymát, hogy mindig kipiszkáltam az ételből a tányér szélére, szép akkurátusan. Valahogy nem tetszett, hogy ott úszkálnak a darabok a levesben vagy a pörköltben. Szüleim lassan beletörődtek a hagymautálatomba. A változás felnőttkoromban jött el: nem lettem megrögzött hagymarajongó, de egy keveset szinte mindegyik fajtából tudok enni.

Azt a napot sosem felejtem el, amikor a barátnőm egy tavaszi tisztítókúra idején almás-répás turmixszal kínált, és nem árulta el, hogy egy lila hagymát is beleaprított. Meghúztam a poharat, és visítottam az aljas orvtámadástól. De a helyzet tényleg javult, ma már kedvencem a póré, édeskés aromája miatt szívesen teszem különböző ételekbe, salátákba. A népi gyógyászat szerint a hagyma nagyon egészséges, csak az illata miatt nem lenne szabad lemondani róla. Egyébként csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Baktériumölő hatása van, meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is érdemes használni.

Kezdem érteni, miért nem betegeskedik a férjem, lehet, hogy a napi egy fej lila hagyma az oka? Kutatások szerint, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket, a bennük lévő jótékony növényi vegyi anyagoknak (a flavonoidoknak) köszönhetően védettebbek a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. A kellemetlen hír az, hogy legjobb tulajdonságaik csak nyersen érvényesülnek, a hőkezelés nem tesz jót nekik.

VÖRÖSHAGYMA

A vöröshagyma számos legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. A népi gyógyászatban használták légúti megbetegedések, hurutos állapot kezelésére. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és vágykeltő hatásáról is ismert volt. Számos gyulladásgátló anyagot is tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladással járó fájdalmat. Ezek az anyagok ugyanis gátolják azokat az enzimeket, melyek felelősek a gyulladás és a fájdalom kialakulásáért. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, ezeken kívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén és cink található benne.

hagymák, lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma

Fotó: Shutterstock

LILA HAGYMA

A lila hagyma gazdag C-vitaminban és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma rendszeres és tartós fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, de vízhajtó hatása is ismert. Igen gazdag antioxidánsokban, inkább nyersen, salátákba tegyük, mivel kissé édesebb, nem annyira csípős, mint a vöröshagyma.

ÚJHAGYMA

Igazi vitaminbomba a friss, zsenge újhagyma. Sose dobjuk el zöld szárát, mert az is nagyon hasznos, gyulladáscsökkentő hatása van. Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

PÓRÉHAGYMA

A póré kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Nagyon hasonlóak a tulajdonságai a fokhagymáéval, de enyhébb az íze. Jelentős a fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása.

MEDVEHAGYMA

A medvehagymát az erdőben szedik a hozzáértők, rokona a fokhagymának, és nem marad el tőle gyógyhatásában sem. Szakértők szerint hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő hatása van. De ismert vérzsír- és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is, valamint enyhíti az álmatlanságot.

Diéta: Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink