A hagymaféléket nem mindenki szereti, sokan az illatuk miatt utasítják el a fogyasztásukat. Viszont igazi superfoodnak tekinthetők, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Már csak azt kell kitalálnunk, hogyan szerettessük meg a családdal.

Vöröstől a póréig, így mindenki imádni fogja a hagymát

Gyerekkoromban annyira visszataszítónak találtam a hagymát, hogy mindig kipiszkáltam az ételből a tányér szélére, szép akkurátusan. Valahogy nem tetszett, hogy ott úszkálnak a darabok a levesben vagy a pörköltben. Szüleim lassan beletörődtek a hagymautálatomba. A változás felnőttkoromban jött el: nem lettem megrögzött hagymarajongó, de egy keveset szinte mindegyik fajtából tudok enni.

Azt a napot sosem felejtem el, amikor a barátnőm egy tavaszi tisztítókúra idején almás-répás turmixszal kínált, és nem árulta el, hogy egy lila hagymát is beleaprított. Meghúztam a poharat, és visítottam az aljas orvtámadástól. De a helyzet tényleg javult, ma már kedvencem a póré, édeskés aromája miatt szívesen teszem különböző ételekbe, salátákba. A népi gyógyászat szerint a hagyma nagyon egészséges, csak az illata miatt nem lenne szabad lemondani róla. Egyébként csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Baktériumölő hatása van, meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is érdemes használni.

Kezdem érteni, miért nem betegeskedik a férjem, lehet, hogy a napi egy fej lila hagyma az oka? Kutatások szerint, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket, a bennük lévő jótékony növényi vegyi anyagoknak (a flavonoidoknak) köszönhetően védettebbek a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. A kellemetlen hír az, hogy legjobb tulajdonságaik csak nyersen érvényesülnek, a hőkezelés nem tesz jót nekik.

VÖRÖSHAGYMA

A vöröshagyma számos legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. A népi gyógyászatban használták légúti megbetegedések, hurutos állapot kezelésére. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és vágykeltő hatásáról is ismert volt. Számos gyulladásgátló anyagot is tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladással járó fájdalmat. Ezek az anyagok ugyanis gátolják azokat az enzimeket, melyek felelősek a gyulladás és a fájdalom kialakulásáért. B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav, ezeken kívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén és cink található benne.

hagymák, lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma

Fotó: Shutterstock

LILA HAGYMA

A lila hagyma gazdag C-vitaminban és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma rendszeres és tartós fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, de vízhajtó hatása is ismert. Igen gazdag antioxidánsokban, inkább nyersen, salátákba tegyük, mivel kissé édesebb, nem annyira csípős, mint a vöröshagyma.

ÚJHAGYMA

Igazi vitaminbomba a friss, zsenge újhagyma. Sose dobjuk el zöld szárát, mert az is nagyon hasznos, gyulladáscsökkentő hatása van. Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

PÓRÉHAGYMA

A póré kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Nagyon hasonlóak a tulajdonságai a fokhagymáéval, de enyhébb az íze. Jelentős a fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása.

MEDVEHAGYMA

A medvehagymát az erdőben szedik a hozzáértők, rokona a fokhagymának, és nem marad el tőle gyógyhatásában sem. Szakértők szerint hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő hatása van. De ismert vérzsír- és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága is, valamint enyhíti az álmatlanságot.

Diéta: Ómega-3 és ómega-6 zsírsavban gazdag étrend

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink