Megfelelő étrend
Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely biztosítja a szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitelt, nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez – akárcsak az általános egészség és a jó közérzet megőrzéséhez. Bizonyos ételek és tápanyagok emellett kiemelkedően fontos szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.
KALCIUM
Legjobb forrásai a tej és a tejtermékek, de nagy mennyiségben található a zöld leveles zöldségekben, a babban és a csontos halakban is. Kutatások szerint a gyerek- és felnőttkorban étrenddel vagy kiegészítőkkel bevitt kalcium fontos szerepet játszik abban, hogy mekkora lesz a 25 éves kor körül elért maximális csonttömeg, és hogy később kialakul-e csontritkulás. Felnőttek számára az ajánlott napi kalciumbevitel 1000 mg, de a csontritkulás szempontjából veszélyeztetett személyeknek érdemes ezt a mennyiséget 1200 mg-ra növelni. Ezt már pusztán az étrendből nehéz fedezni, ezért ilyen esetekben kalciumtartalmú étrend-kiegészítő szedése javasolt.
D-VITAMIN
Ez a vitamin segíti elő a kalcium felszívódását a belekből. A szervezetben lévő D-vitamin java napfény hatására a bőrben képződik. Az elmúlt években azonban egyre kevesebb időt töltünk a napon (illetve az idő előrehaladtával a folyamat hatékonysága is csökken), ezért gyakori a D-vitamin-hiány. Érdemes naponta legalább 15 percet a napon tartózkodni, és D-vitaminban gazdag ételeket, például tojást, dúsított margarint, tonhalat, lazacot vagy szardíniát enni. Az őszi-téli időszakban tabletta formájában fedezhető a D-vitamin-szükséglet.
FITOÖSZTROGÉNEK
Ezek a növényi eredetű anyagok nagyon hasonlóak a szervezetben termelődő ösztrogénhez, bár a hatásuk gyengébb. Egyes kutatások eredményeiből úgy tűnik, hogy a fitoösztrogénekben gazdag élelmiszerek, mint a tofu, a csicseriborsó vagy a lencse segíthetnek a csontritkulás elleni védekezésben.
MAGNÉZIUM
A magnézium elősegíti a kalcium felvételét a csontokba, és szerepet játszhat a csonttömegvesztés lassításában is. Legjobb forrásai az olajos magvak, a hüvelyesek, a halak, a tenger gyümölcsei és a zöld színű zöldségek.
C-VITAMIN
A C-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontfejlődéshez, a porcképződéshez, valamint a kollagén kialakulásához, ami a csont egyik szerves alkotóeleme. A C-vitamin tulajdonképpen antioxidáns vitamin, ami azt jelenti, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, mely negatív hatással van a szervezetünk sejtjeire. Antioxidánsokra szükségünk van, mert védenek az oxidatív stressztől, s ezáltal a gyulladásoktól. Ha gyulladás van a szervezetünkben, az kalciumot von el a csontokból, tehát a C-vitamin segít lelassítani ezt a folyamatot.
Dohányzás
A dohányzás károsan hat a csontokra (is). A nőknél korai menopauzát idézhet elő, ami az ösztrogéntermelés csökkenése révén tovább növeli a csontritkulás kockázatát. A leszokás nemcsak a csontoknak tesz jót, csökkenti a rákos megbetegedések és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
Alkohol
A túlzott alkoholfogyasztás gátolja a csont folyamatos megújulását, és növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét. Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka.
A túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.
Ez terjed a neten: gumicukor segít megállapítani, hogy eltört-e a gyermek csontja