Életünk második felétől a csontépítés folyamata a visszájára fordul, és a csonttömeg leépülése válik jellemzővé. A csontritkulás általában visszafordíthatatlan folyamat, de azért tehetünk ellene: életmódbeli változtatásokkal megelőzhetjük, illetve mérsékelhetjük a csonttömegvesztés sebességét.

Harc a csontritkulás ellen

Megfelelő étrend

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely biztosítja a szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitelt, nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez – akárcsak az általános egészség és a jó közérzet megőrzéséhez. Bizonyos ételek és tápanyagok emellett kiemelkedően fontos szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

KALCIUM

Legjobb forrásai a tej és a tejtermékek, de nagy mennyiségben található a zöld leveles zöldségekben, a babban és a csontos halakban is. Kutatások szerint a gyerek- és felnőttkorban étrenddel vagy kiegészítőkkel bevitt kalcium fontos szerepet játszik abban, hogy mekkora lesz a 25 éves kor körül elért maximális csonttömeg, és hogy később kialakul-e csontritkulás. Felnőttek számára az ajánlott napi kalciumbevitel 1000 mg, de a csontritkulás szempontjából veszélyeztetett személyeknek érdemes ezt a mennyiséget 1200 mg-ra növelni. Ezt már pusztán az étrendből nehéz fedezni, ezért ilyen esetekben kalciumtartalmú étrend-kiegészítő szedése javasolt.

D-VITAMIN

Ez a vitamin segíti elő a kalcium felszívódását a belekből. A szervezetben lévő D-vitamin java napfény hatására a bőrben képződik. Az elmúlt években azonban egyre kevesebb időt töltünk a napon (illetve az idő előrehaladtával a folyamat hatékonysága is csökken), ezért gyakori a D-vitamin-hiány. Érdemes naponta legalább 15 percet a napon tartózkodni, és D-vitaminban gazdag ételeket, például tojást, dúsított margarint, tonhalat, lazacot vagy szardíniát enni. Az őszi-téli időszakban tabletta formájában fedezhető a D-vitamin-szükséglet.

FITOÖSZTROGÉNEK

Ezek a növényi eredetű anyagok nagyon hasonlóak a szervezetben termelődő ösztrogénhez, bár a hatásuk gyengébb. Egyes kutatások eredményeiből úgy tűnik, hogy a fitoösztrogénekben gazdag élelmiszerek, mint a tofu, a csicseriborsó vagy a lencse segíthetnek a csontritkulás elleni védekezésben.

MAGNÉZIUM

A magnézium elősegíti a kalcium felvételét a csontokba, és szerepet játszhat a csonttömegvesztés lassításában is. Legjobb forrásai az olajos magvak, a hüvelyesek, a halak, a tenger gyümölcsei és a zöld színű zöldségek.

C-VITAMIN

A C-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő csontfejlődéshez, a porcképződéshez, valamint a kollagén kialakulásához, ami a csont egyik szerves alkotóeleme. A C-vitamin tulajdonképpen antioxidáns vitamin, ami azt jelenti, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, mely negatív hatással van a szervezetünk sejtjeire. Antioxidánsokra szükségünk van, mert védenek az oxidatív stressztől, s ezáltal a gyulladásoktól. Ha gyulladás van a szervezetünkben, az kalciumot von el a csontokból, tehát a C-vitamin segít lelassítani ezt a folyamatot.

Dohányzás

A dohányzás károsan hat a csontokra (is). A nőknél korai menopauzát idézhet elő, ami az ösztrogéntermelés csökkenése révén tovább növeli a csontritkulás kockázatát. A leszokás nemcsak a csontoknak tesz jót, csökkenti a rákos megbetegedések és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás gátolja a csont folyamatos megújulását, és növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét. Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka.

A túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.

Ez terjed a neten: gumicukor segít megállapítani, hogy eltört-e a gyermek csontja

Így kezdje a rendszeres sportot a család

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink