Előfordul, hogy az életmódváltás, vagyis a tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás eredménye azért nem esztétikus, mert a bőr nem képes követni az alak változását. Többek között ilyenkor érdemes helyreállító műtétet végeztetni.

Hasplasztika fogyás után – Mikor javasolt a helyreállító műtét?

Terhesség vagy jelentősebb fogyást követően

Ha valaki tett a fogyásáért, életmódot váltott, akkor megérdemli, hogy a folyamatot be is fejezzék. Sokaknak jelent rengeteget a hasplasztika fogyás után, hiszen nemcsak a fizikai állapotukon javít sokat, de lelki téren, az önbizalom szempontjából is kiemelkedően pozitív hatása lehet.

– Úgynevezett helyreállító plasztikai műtéteket leggyakrabban terhesség vagy jelentősebb fogyás után szokás végezni – mondja Dr. Pór Ferenc plasztikai sebész.– Előbbi esetén a hasfali izomzat meglazulhat, és a megnyúlt bőr sem mindig képes visszahúzódni. Nagy súlyvesztés után az úgynevezett kötényhas nemcsak esztétikai, hanem egészségi, higiéniai problémákat is okozhat. Az összefekvő területeken fertőzések, akár krónikus gyulladások is kialakulhatnak. A szakorvos akkor is ajánlja az operációt, ha a „jelenség” szorongást okoz, rontja az önértékelést.

 

A műtéttel a hason, a combon, a karon lévő lógó bőr-, illetve zsírfelesleget lehet eltávolítani. 15-20 kilós fogyás, valamint terhesség után általában a has és a mell szokott megereszkedni. Jelentősebb, 50-60 kilós fogyás esetén lehet, hogy több testrészt is célszerű megoperálni.

– Ilyenkor akár 10 kiló is lehet a hasról eltávolított bőr súlya – folytatja a plasztikai sebész. – A kötényszerűen lelógó has esetén azért is jó megoldás a helyreállító plasztikai műtét, mivel azt hiába próbáljuk szabályosan, azaz tudatos táplálkozással és rendszeres mozgással fogyasztani. Viszont a férfiak sörpocakját nem lehet kockás hassá műteni, mivel a zsír jelentős része a hasüregben található.

hasplasztika fogyás után

Az, hogy egy testterületen zsír vagy bőr lóg, az orvosi konzultáción derül ki
Fotó: Shutterstock

Milyen esetekben javasolt a helyreállító műtét?

Vajon mikor ajánlott a hasplasztika fogyás után, illetve a terhességet követően, azaz mi az „ideális állapot”?

– Szülés után egy-két évet mindenképpen ajánlott várni a hasplasztikával. Nagyobb mértékű fogyás után pedig akkor célszerű műteni, ha a súly állandósul. Minél közelebb kerül az illető az optimális súlyához, annál jobb eredményre és kevesebb szövődményre lehet számítani – magyarázza Dr. Pór Ferenc. – Fontos, hogy a lehetőleg lassan csökkentett testsúlyt a műtét előtt minél hosszabb ideig, de legalább három hónapig jelentősebb ingadozások nélkül tartsa, és erre legyen esély a jövőben is. Azaz, bár nehéz ebben biztosnak lenni, a műtétre is az az ideális állapot, ha nagyobb súlyingadozás sem mínuszban, sem pluszban már nem történik. Ha ugyan még van tíz kiló felesleg, de azt nem tudja vagy nem akarja lefogyni az illető, akkor érdemes műteni. Ha viszont még fogyna vagy jojózik, akkor nem! Drasztikus módszerekkel elért, hirtelen fogyás után az elvesztett súly „kamatostul”, akár rövid időn belül visszatérhet, ami műtét esetén a hegesedésnél okozhat gondot, és az újra meglazuló bőr értelmetlenné is teszi a beavatkozást.

A zsírszívás és a bőrfelületet helyreállító műtét az anyagcsere-folyamatokat nem módosítja, ezért ha az életmódban nem történik változás, a hízás folytatódik. Igaz, az operált területekre kevésbé jön vissza a zsír, de más testtáj nincs védve.

Hogyan zajlik a műtét?

– Az, hogy egy testterületen zsír vagy bőr lóg, a konzultáción derül ki. Ha összecsippentve a terület vastag, akkor zsír van benne, ha duzzadt és feszes, akkor úgynevezett zsigeri zsír, ha pedig redőbe lehet emelni, és akár le is lóg a hasról a szeméremdombra, az nagy valószínűséggel műthető bőrfelesleg – magyarázza a szakorvos. – A műtétet altatásban végzik, a szívódrént két-három nap múlva veszik ki, a kompressziós ruhát hat hétig állandóan hordani kell, hogy a megnyúlt bőrterületek újra feszesek legyenek. A metszések hasműtét esetén a bikinivonalban és a köldöknél vannak. Minél több az eltávolítandó bőrfelesleg, annál szélesebb a vágás. A gyógyulási idő is függ az eltávolított bőr mennyiségétől. Egy alapvetően vékony nő terhesség okozta problémájának megoldása gyorsan regenerálódik. Legfeljebb kétnapos kórházi tartózkodás után otthon lábadozhat, nincsenek komoly fájdalmai, feküdnie sem kell, és hét-tíz nap után dolgozni is visszamehet. A sebre eleinte persze fontos vigyázni, óvatosan kell mosakodni, felegyenesedni. A varratokat három hét után szedik ki, a végleges gyógyulás viszont három hónapig is eltart.

A végeredmény nagyjából fél év után látszik, a hegképződés pedig egy-másfél évet is igénybe vehet. Bár a mozgást nem kell sokáig hanyagolni, a hasprést egy jó időre el kell felejteni.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink