Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.

Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?

A birsalma már a görög mitológiában is mint a szerelem gyümölcse szerepel: Paris, trójai herceg ugyanis aranyalmát adott Aphroditénak, jelezve, hogy őt tartja a legszebbnek az istennők közül, amiért cserébe megkapta a legszebb földi nő, Heléné szerelmét. A mondakörön túl a birsalmának vágyfokozó hatást is tulajdonítanak, de nem csak ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

A Közép-Ázsiában, Törökországban és nálunk, Magyarországon is őshonos, az őszi szezon egyik legértékesebb gyümölcse, mégis, fanyarkás íze miatt kevéssé népszerű. A legtöbben a belőle készült sajtot fogyasztják, pedig az nem túl egészséges, hiszen az elkészítéséhez legalább annyi cukor kell, mint gyümölcs.

A birsalmát, bár nehéz megtisztítani, érdemes nyersen fogyasztani, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Vitaminbomba őszre

A hidegebb hónapok előtt, még ősszel jó, ha felkészülünk a megfázásos időszakra: a birsalma remek immunerősítő. Vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít nem csak megelőzni a betegségeket, de gyorsabban ki is jövünk belőlük, ha rendszeresen fogyasztjuk az aranysárga gyümölcsöt. Segít kezelni a légúti betegségeket, a tüdőgyulladást vagy a náthát, megfázást, hörghurutot, de ugyanolyan hatékony hasmenés vagy székrekedés esetében.

Rostokban, A-, B-, C- és P-vitaminban gazdag (ez utóbbi segíti a C-vitamin felszívódását), emellett jelentős antioxidáns hatóanyagokat tartalmaz, vagyis erősíti az immunrendszert, illetve segíthet a különféle rákbetegségek kialakulásának megelőzésében. Remek görcsoldó, vérképző, csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a gyulladást, javítja a vérkeringést. Pektintartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, illetve remek méregtelenítő. Magas káliumtartalma miatt nem elhanyagolható a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása.

Fogyókúrában is bátran falatozzuk!

A már említett birsalmasajt nem éppen diétabarát fogás, de ez nem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kellene a birsalmát. Rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, a benne található pektin pedig lassítja a cukor felszívódását. Érdemes nyersen fogyasztani a héjával együtt, de jó megoldás az is – ha nem bírjuk fanyar ízét –, ha facsart levét isszuk. (Persze cukor nélkül vagy minimális édesítővel, esetleg almalével elkeverve.) Ráadásul nem csak a gyümölcs húsa és héja, de még a magjai is értékesek, hiszen segítenek az asztmás rohamok megszüntetésében, csillapítják az erős vérzést és köhögést. Daráljunk pár birsalmamagot például az almás pitébe – így használjuk ki jótékony hatását.

Külsőleg is

A birsalmát nem csak rágcsálni érdemes. Kenőcsként is kiváló, hiszen nyugtatja az égési sérült bőrt, remek megoldás felfekvésre, aranyérre, repedezett bőrre. A gyümölcs illata pedig csodás, nem véletlen, hogy nagyanyáink a polc tetején érlelték a téli időszakban.

Birsalma, másképp

Ha nem szeretjük a fanyar ízét, fogyasszuk befőtt vagy lé formájában. Készülhet belőle lekvár, kompót, likőr, bor. Remek gyümölcsös töltelék, ha sütit készítünk, de bevállalósabbak salátába is keverhetik nyersen. Érdemes minél érettebben (ilyenkor aranysárga a gyümölcs) fogyasztani, akár egész télen érlelhetjük a lakásban, pincében.

Alma vagy körte?

A birsalma termése nem csak almára, de körtére is hasonlíthat: előfordul, hogy ugyanazon fa évente más-más alakú termést hoz. A birskörte tehát ugyanaz a gyümölcs, mint a birsalma, csupán a formája más kicsit – ízben, tápanyagtartalomban nincs különbség.

100 g birsalmában van: Energia: 57 g, Szénhidrát: 13,4 g, Fehérje: 0,4 g, Zsír: 0,1 g, Rost: 1,9 g

Birsalmás süti

Hozzávalók:

  • 900 g birsalma
  • 450 g áfonya (fagyasztott is jó)
  • 6 deci víz
  • 100 g nádcukor
  • 160 g méz

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál citromlé
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál kardamom
  • ½ teáskanál szerecsendió

A tésztához:

  • 90 g zabpehely
  • 120 g liszt
  • 100 g nádcukor
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál kardamom
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 110 g vaj (hidegen)
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

Enyhén vajazzunk ki egy 33 × 23-as kerámiatepsit, a sütőt pedig melegítsük elő 180 °C-ra. A birsalmát hámozzuk meg és kockázzuk fel. Egy közepes méretű lábosban a felaprított birsalmát öntsük fel a vízzel, keverjük hozzá a nádcukrot és a mézet. Hagyjuk felforrni, majd kis lángon, időnként megkeverve főzzük 8-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul. Ha puha, szűrjük le és tegyük egy nagyobb keverőtálba. Öntsük hozzá az áfonyát, a citromlevet és a 3-4 evőkanál mézet, majd a töltelék fűszereit is. Keverjük el alaposan, majd öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen oszlassuk el.

Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sót és a tészta fűszereit. Ha átforgattuk, vágjuk rá a hideg vajat, adjuk hozzá a mézet és a kezünkkel dolgozzuk össze a tésztát és öntsük a gyümölcsre. Takarjuk le a tepsit alufóliával, majd süssük fél óráig. Fél óra múlva vegyük le az alufóliát, süssük további tíz perc alatt aranybarnára. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.