A savanyított tejtermékeknek számos jótékony egészségügyi hatása van. A házi joghurt egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, és garantáltan adalékanyagoktól mentes.

Hogyan készül a házi joghurt?

A házi joghurt elkészítéséhez két fontos dolog kell: 3,5% százalékos, nem tartós tej (de ha hozzájutsz házi tejhez, az a legjobb), valamint néhány evőkanál élőflórás joghurt – igen, tulajdonképpen kevés joghurtból készítünk több és nagyon egészséges joghurtot.

 

Miért érdemes nekiállni, miért olyan egészségesek a savanyított tejtermékek?

  • Megszüntetik a puffadást és a gyomorégést, enyhítik a refluxot.
  • Javítják a tápanyagok felszívódását, hasznosulását.
  • A tejsav tápanyag a bélfal számára.
  • Közömbösítik az antitápanyagokat.

 

A joghurt egészségre gyakorolt hatásáról ide kattintva tudhatsz meg még többet!

 

Házi joghurt

Hozzávalók:

600 ml zsírosabb tej (legalább 3,5%- os, nem tartós)

2 ek élőflórás joghurt

hőálló befőttesüveg sterilizálva

konyhai hőmérő (nem nélkülözhetetlen, de ha van, használjuk!)

Elkészítése:

1. A tejet öntsük egy lábasba, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg bőrösödni nem kezd (ne forraljuk, kivéve, ha házi tejet használunk, mert akkor szükséges a forralás). Vegyük le a tűzről, és hűtsük le nagyjából 42-45 fokosra. (Ha nincs hőmérőnk, nagyjából akkor jó a hőmérséklet, ha bele tudjuk tenni az ujjunkat kb. 5-10 másodpercre).

2. A joghurtot öntsük egy hőálló befőttesüvegbe, majd lassan adagoljuk hozzá a meleg tejet és keverjük össze. A joghurt mikrobáinak a legkedvezőbb a 40-45 fok, ezért melegítsük elő a sütőt 45 fokra, majd tegyük be a befőttesüveget, és hagyjuk ezen a hőmérsékleten legalább 5-6 órán át. A sütős módszer helyett a száraz dunsztot is bevethetjük. Minél tovább tartjuk az „inkubátorban” a joghurtot, annál sűrűbb lesz.

3. Ezután vegyük ki a sütőből a joghurtot, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, aztán mehet a hűtőbe.

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha sűrű állagú joghurtot szeretnél, akkor szűrd át gézen a joghurtot. A savó lecsepeg, és marad a sűrű házi joghurt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.