Tinikorban a barátok sokkal nagyobb hatással vannak a gyerek életére, mint a szülők. Ha a szülő mond valamit, azt általában nem fogadják el... Mit kezdjünk ebben a helyzetben, hogy az egészséges életmód felé terelgessük csemeténket? Egyáltalán mire van szüksége egy kamasz szervezetének? Kovács Judit dietetikus cikkéből kiderül.

Hogyan regulázzuk meg a kamaszok étrendjét?

Amikor gyermekeink a nemi érettség előrehaladásával elérik a kamaszkor küszöbét, nem beszélhetünk tovább pusztán gyermekről, külön kell választanunk a lányokat és a fiúkat. Ez azért is alapvetően fontos, mert a fiúk serdülővé válása időben is eltolódik. A lányoknál pedig a menstruáció megindulása, a nőiesedés okozhat esetleges testsúlynövekedést. Serdülők számára kiemelten fontos, hogy megtalálják, kialakítsák az egyensúlyt az étkezésükben a táplálék mennyisége és milyensége szempontjából. Sajnos, számos serdülő mozgásszegény életmódot folytat. Egész nap a tv vagy a számítógép előtt ülnek vagy ha mégis kimozdulnak, akkor a barátokkal az első útjuk a gyorséttermekbe vezet. Az ezekben kapható ételek magas kalóriatartalom mellett kevés tápanyagot tartalmaznak, legfőképpen egy fejlődő szervezet számára. A kulcsszó a fejlődő. Folyamatos testhossznövekedés, a nemi jellegek kialakulása, a lányoknál a menstruáció megindulása, mind-mind befolyásolják a gyermek kinézetét, aktuális alkatát. Lehet, hogy valaki egy rövid ideig még akár ducinak vagy túl soványnak tűnhet, de ha normál táplálkozást folytat, akkor nincs ok aggódni, hiszen talán a növekedési fázis lassulását vagy gyorsulását éli.

 

kamasz étrend

Fotó: Shutterstock

 

Lányok

Amint a tinédzserlányoknak elkezdenek nőiesedni, megváltozik a testalkatuk, és nem biztos, hogy megfelelően tudják szemlélni önmagukat. Amikor elkezdi őket érdekelni a másik nem, sokan drasztikus fogyókúrákba, éhezésbe kezdhetnek. Figyeljünk oda rájuk, esetleg üljünk le velük megbeszélni, hogy az teljesen természetes, hogy a csípőjük kikerekedett vagy a melleik növekednek, ezek mind a nőiség sajátos jegyei. Ám gondoljunk bele, milyen ijesztő lehet, ha hónapról hónapra egyre többet mutat a mérleg, pedig ez nem más, csak az előbb említett területeken felszaporodott zsírok összsúlya. A menstruáció miatt kezdetét veszi az 1 kiló le, 1 kiló fel időszaka. A vízvisszatartás miatt figyelembe kell venni kismértékű testsúlynövekedés esetén, hogy a menstruációs ciklus mely időszakában járnak.

 

Fiúk

Sok aggódó szülővel találkozom, akik arról számolnak be, hogy az addig nagy étkű gyermekük nagyon keveset eszik. Ez leginkább a fiúknál figyelhető meg. Ha elbeszélget velük az ember, akkor kiderül, hogy a gyermek csak az addigihoz képest eszik kevesebbet, egyébként most eszik annyit, ami a normál adagokat jelenti. Ez annak köszönhető, hogy addig a fiatal fiú egy intenzív növekedési fázisban volt, aztán pedig lelassult ez az ütem. Ilyenkor szokott probléma lenni, hogy elkezdik tömködni belé az ételt. Erre semmi szükség nincs!

 

A napi ötszöri étkezés elengedhetetlen

Serdülőknél fontos, hogy a gyermekkorban megszokott napi többszöri étkezés továbbra is fennmaradjon, vagy ha már megtörtént, hogy csak napjában egyszer vagy kétszer esznek, akkor próbáljunk meg kialakítani egy rendszert.

Reggeli

A legfontosabb dolognak tartom, hogy soha ne menjen el úgy hazulról a gyermek, hogy nem reggelizett. Ahhoz, hogy az anyagcsere, a kiválasztás az ébredés után megfelelően beinduljon, nélkülözhetetlen egy könnyű, de tápláló reggeli. Sokan vannak, akik arra panaszkodnak, hogy reggel még nem éhesek. Én mindenkit arra buzdítok, hogy ilyenkor is egyen a gyerek pár falatot, mert a reggeli kihagyását később többszörösen bepótolhatja, ami már kalóriatöbbletet eredményezhet.

Tízórai

Az iskolában lehetőleg ne a büfékínálatot dézsmálják meg a lurkók, hanem vigyenek magukkal tízórait. Az nem kifogás, hogy reggel nincs idő ilyenekkel foglalkozni, már előző este is nyugodtan be lehet pakolni a táskába egy almát vagy valamilyen gyümölcsöt, ami bírja a gyűrődést. Ehhez csomagolhatunk pár darab korpás kekszet vagy puffasztott termékeket (rizst, kölesgolyót, bulátát). Ha valaki nagyon keveset evett reggel, akkor tízóraira jöhet egy szendvics. Lehetőleg rozsos vagy teljes kiőrlésű terméket fogyasszon a gyerek, hiszen sokkal jobban telítenek és magasabb a tápértékük is, vagyis jóval több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, mint a hagyományosak.

Ebéd

Ebédre leggyakrabban a menzás ételeket eszik a gyerekek. Itt érdemes kihagyni a csupa cukor, finomnak csak jóindulattal nevezhető sütiket. Ne egye meg a gyerek a konyha kenyérkészletét, és a repetaosztásnál se tolakodjon az első sorokban. Ha nem volt elég az ebéd, inkább készítsünk neki 1-2 szelet kenyérből szendvicset, miután hazaért. Akik otthon ebédelnek, azoknál sokszor kicsúszik az étkezés időpontja délután 3-4 órára is. Ezt ne várjuk meg, inkább 1-2 óra körül egyen egy uzsonnára való étkezést, majd uzsira fogyassza el az ebédet.

Uzsonna

Nem egészséges, ha négy óra vagy akár annál több idő telik el két étkezés között, mert ez a koncentráció csökkenésével, fáradtsággal, az anyagcsere lassulásával járhat. Uzsonnára ehetik a tízóraira ismertetett ételeket, bővítve a tejtermékekkel, hiszen ezek már előkerülhetnek otthon a hűtőből.

Vacsoraként két lehetőséget kell elkülönítenünk. Vannak gyerekek, akik hideget vacsiznak, ilyenkor jöhet a virsli, tojás, melegszendvics, természetesen zöldséggel. És vannak, akik főtt ételt esznek estére: ebben az esetben érdemes valami könnyűvel zárni a napot, ez nem a pacalpörkölt ideje. Jöhet a saláta vagy tészta, amit sok mindennel bolondíthatunk meg, hogy finom legyen. A vacsorát próbálja este hétig letudni.

 

Megéri!

Segítsünk a tinédzsereknek egészségesen átvészelni ezeket az éveket, kamaszként pedig ötleteket keresni, megoldásokat, nem kifogásokat. Azt tudni kell, hogy odafigyelés, energiabefektetés nélkül nem megy, de megéri, hiszen nemcsak a testsúlyt normalizálhatjuk, hanem az arcbőr ápoltsága és az egészség is jelentősen javulni fog, valamint az sem mellékes, hogy a tanulmányi eredmény is jobb lehet.

 

Mintaétrend

Reggeli:

Lányoknak: 2 szelet teljes kiőrlésű vagy jó minőségű rozskenyér, margarin vagy kenőmájas, 2 szelet érlelt fekete erdei sonka.

Fiúknak: 3-4 szelet teljes kiőrlésű vagy jó minőségű rozskenyér, margarin vagy kenőmájas, 2 szelet érlelt fekete erdei sonka.

Tízórai (mindenkinek):

1 db alma vagy 1 db őszibarack, 4-5 db szilva stb., 4-5 db korpás keksz vagy 2 db Hamlet.

Ebéd (mindenkinek):

Brokkolikrémleves, grillezett csirkemell, barna rizs.

Uzsonna (mindenkinek):

1 doboz kefir 2 db puffasztottrizs-szelettel vagy egy kistányérnyi gyümölcssaláta.

Vacsora (mindenkinek):

Zöldségsaláta, fokhagymás natúr joghurtöntet, pirított zsemlekockák, sajtdarabkák.

Vagy:

Durumtészta (makaróni), fokhagymán pirított csirkemell és paradicsom tejszínnel leöntve, parmezánreszelékkel.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink