Kell hozzá egy csipet só
Akár édes, akár sós változatot készítünk, a zabpelyhes ételekbe mindig kell egy kevés só. A főzés legelején tegyük az edénybe, így a zabkása íze inkább mogyorós jellegű lesz, nem olyan unalmas, mintha tapétaragasztóval keveredne.
Egy kis tejjel, növényi itallal lesz igazán finom!
Ha mindig csak vízzel készítjük az édes zabkását, akkor jóval kevesebb fehérjét viszünk be, mintha tejjel vagy növényi itallal (kókusztej-ital, mandulatej, szójatej, rizstej, stb..) készítenénk. Fele víz-fele tej keverékében megfőzve a legjobb, sőt, ha magasabb fehérjebevitelre törekszik, tálaláskor adhat hozzá 1-2 tk natúr joghurtot.
Kevergessük!
Nem elég feldobni a tűzre, a megfelelő állag eléréséhez kevergetni is kell. Ugyanis a kevergetés segít kipukkasztani a légbuborékokat, nem fog kirobbanni a forró zabkása az edényből. ha mikróban készítjük, akkor 45 mp után keverjük jól át. Minden keverés hozzájárul ahhoz, hogy a zab kiengedje az extra keményítőt, így sokkal krémesebb textúrát kapunk.
Mikor érdemes beletenni a zabpelyhet?
Mármint a folyadékba. Két változat létezik. Az egyik az, amikor megmaradnak a zabpehelyszemek egészben, a másik, amikor a lehető legjobban szétfőzzük. Ha krémszerű állag a célunk, akkor tegyük bele a zabpelyhet már akkor, amikor a folyadék elkezd forrni, és egyszerűen főzzük tovább. Ha meg akarjuk tartani a zabpehely haraphatóságát, akkor rövidebb ideig főzzük. Ami mindkét esetben fontos, hogy miután lehúztuk a tűzről, hagyjuk állni egy darabig.
Receptajánló
Banános zabkása
3 evőkanál zabpelyhet lassú tűzön főzzünk meg 2 dl mandula- vagy kókuszitallal. Adjunk hozzá 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat, csipetnyi sót. Amikor a zab megfőtt, egy érett banánt villával pürésítsünk össze és keverjük bele. Ha nem elég édes, kevés sztíviával vagy nyírfacukorral édesítsük.
Sós gombás zabkása
Némi póréhagymát vágjunk vékony karikákra, és 1 evőkanál vajon pároljuk meg. Ha már összeesett, szórjunk rá 10 dkg felszeletelt gombát. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzzünk meg 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl vízzel. Ha kész a kása, öntsük rá a hagymás gombát, majd sózzuk meg. Friss zöldpetrezselyemmel hintsük meg tálaláskor.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Reggelizzen, és fogyjon! Tippek típusok szerint
- Reggeli rutin: 6 trükk, hogy egész nap energikus legyen