Igazán egészséges reggeli lehet a hagyományosan elkészített zabkása. De bizonyos hibákat érdemes küszöbölni, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Így lesz tökéletes a zabkása! + 2 recept

Kell hozzá egy csipet só

Akár édes, akár sós változatot készítünk, a zabpelyhes ételekbe mindig kell egy kevés só. A főzés legelején tegyük az edénybe, így a zabkása íze inkább mogyorós jellegű lesz, nem olyan unalmas, mintha tapétaragasztóval keveredne.

Egy kis tejjel, növényi itallal lesz igazán finom!

Ha mindig csak vízzel készítjük az édes zabkását, akkor jóval kevesebb fehérjét viszünk be, mintha tejjel vagy növényi itallal (kókusztej-ital, mandulatej, szójatej, rizstej, stb..) készítenénk. Fele víz-fele tej keverékében megfőzve a legjobb, sőt, ha magasabb fehérjebevitelre törekszik, tálaláskor adhat hozzá 1-2 tk natúr joghurtot.

Kevergessük!

Nem elég feldobni a tűzre, a megfelelő állag eléréséhez kevergetni is kell. Ugyanis a kevergetés segít kipukkasztani a légbuborékokat, nem fog kirobbanni a forró zabkása az edényből. ha mikróban készítjük, akkor 45 mp után keverjük jól át. Minden keverés hozzájárul ahhoz, hogy a zab kiengedje az extra keményítőt, így sokkal krémesebb textúrát kapunk.

 

Mikor érdemes beletenni a zabpelyhet?

Mármint a folyadékba. Két változat létezik. Az egyik az, amikor megmaradnak a zabpehelyszemek egészben, a másik, amikor a lehető legjobban szétfőzzük. Ha krémszerű állag a célunk, akkor tegyük bele a zabpelyhet már akkor, amikor a folyadék elkezd forrni, és egyszerűen főzzük tovább. Ha meg akarjuk tartani a zabpehely haraphatóságát, akkor rövidebb ideig főzzük. Ami mindkét esetben fontos, hogy miután lehúztuk a tűzről, hagyjuk állni egy darabig.

 

Zabpelyhes muffin – a nap kedvenc egészséges desszertje

 

Receptajánló

Banános zabkása

3 evőkanál zabpelyhet lassú tűzön főzzünk meg 2 dl mandula- vagy kókuszitallal. Adjunk hozzá 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat, csipetnyi sót. Amikor a zab megfőtt, egy érett banánt villával pürésítsünk össze és keverjük bele. Ha nem elég édes, kevés sztíviával vagy nyírfacukorral édesítsük.

Sós gombás zabkása

Némi póréhagymát vágjunk vékony karikákra, és 1 evőkanál vajon pároljuk meg. Ha már összeesett, szórjunk rá 10 dkg felszeletelt gombát. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzzünk meg 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl vízzel. Ha kész a kása, öntsük rá a hagymás gombát, majd sózzuk meg. Friss zöldpetrezselyemmel hintsük meg tálaláskor.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink