Igazán egészséges reggeli lehet a hagyományosan elkészített zabkása. De bizonyos hibákat érdemes küszöbölni, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Így lesz tökéletes a zabkása! + 2 recept

Kell hozzá egy csipet só

Akár édes, akár sós változatot készítünk, a zabpelyhes ételekbe mindig kell egy kevés só. A főzés legelején tegyük az edénybe, így a zabkása íze inkább mogyorós jellegű lesz, nem olyan unalmas, mintha tapétaragasztóval keveredne.

Egy kis tejjel, növényi itallal lesz igazán finom!

Ha mindig csak vízzel készítjük az édes zabkását, akkor jóval kevesebb fehérjét viszünk be, mintha tejjel vagy növényi itallal (kókusztej-ital, mandulatej, szójatej, rizstej, stb..) készítenénk. Fele víz-fele tej keverékében megfőzve a legjobb, sőt, ha magasabb fehérjebevitelre törekszik, tálaláskor adhat hozzá 1-2 tk natúr joghurtot.

Kevergessük!

Nem elég feldobni a tűzre, a megfelelő állag eléréséhez kevergetni is kell. Ugyanis a kevergetés segít kipukkasztani a légbuborékokat, nem fog kirobbanni a forró zabkása az edényből. ha mikróban készítjük, akkor 45 mp után keverjük jól át. Minden keverés hozzájárul ahhoz, hogy a zab kiengedje az extra keményítőt, így sokkal krémesebb textúrát kapunk.

 

Mikor érdemes beletenni a zabpelyhet?

Mármint a folyadékba. Két változat létezik. Az egyik az, amikor megmaradnak a zabpehelyszemek egészben, a másik, amikor a lehető legjobban szétfőzzük. Ha krémszerű állag a célunk, akkor tegyük bele a zabpelyhet már akkor, amikor a folyadék elkezd forrni, és egyszerűen főzzük tovább. Ha meg akarjuk tartani a zabpehely haraphatóságát, akkor rövidebb ideig főzzük. Ami mindkét esetben fontos, hogy miután lehúztuk a tűzről, hagyjuk állni egy darabig.

 

Zabpelyhes muffin – a nap kedvenc egészséges desszertje

 

Receptajánló

Banános zabkása

3 evőkanál zabpelyhet lassú tűzön főzzünk meg 2 dl mandula- vagy kókuszitallal. Adjunk hozzá 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat, csipetnyi sót. Amikor a zab megfőtt, egy érett banánt villával pürésítsünk össze és keverjük bele. Ha nem elég édes, kevés sztíviával vagy nyírfacukorral édesítsük.

Sós gombás zabkása

Némi póréhagymát vágjunk vékony karikákra, és 1 evőkanál vajon pároljuk meg. Ha már összeesett, szórjunk rá 10 dkg felszeletelt gombát. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzzünk meg 3 evőkanál zabpelyhet 2 dl vízzel. Ha kész a kása, öntsük rá a hagymás gombát, majd sózzuk meg. Friss zöldpetrezselyemmel hintsük meg tálaláskor.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink