Bár a reggeli igen fontos étkezésünk, ez nem azt jelenti, hogy már a nap elején együk degeszre magunkat. Pár egyszerű trükkel kalóriákat spórolhat a reggeliből – és úgy is jóllakik, feltöltődik energiával, ráadásul a bikiniszezonra való készülését sem akadályozza. 

9 szuper ötlet, amivel csökkenthető a kalóriabevitel

Ahhoz, hogy hetente fél kilót fogyjon, elég, ha a napi kalóriabevitelét megkurtítja 500 kalóriával. Hogyan kezdje a kalórianyirbálást? Mindenképpen kicsiben: végtére is ezek az apró változtatások egy idő után megszokássá válnak, és már nem hiányzik az ebéd utáni kóla vagy csoki. Spórolhat a reggelin is, néhány kisebb változtatással száz kalóriát is megtakaríthat már a nap első felében.

1. SZENDVICS, OKOSAN

Nem kell elhagyni teljesen a pékárut, reggel belefér a teljes kiőrlésű kenyér, a felvágott, a tojás és a sajtfélék is, sok zöldséggel. Ha viszont nem borít össze két szelet kenyeret, csak egyet pakol meg egészséges hozzávalókkal, máris spórolt 100 kalóriát.

2. BAGEL HELYETT ANGOL MUFFIN

Egyre népszerűbb itthon is a bagel, mégis azt javasoljuk, válasszon helyette inkább angol muffint, ha már unja a zsemlét. Abból is a teljes kiőrlésű változatot, mert kevesebb kalóriát tartalmaz, ráadásul hosszú órákra eltelíti, ebédig biztosan nem éhezik meg, ha egy tojással, mozzarellával társítja.

3. VAJ HELYETT LEKVÁR

Ha imádja a friss, ropogós pirítóst, inkább házi lekvárral kenje meg, mint vajjal. Egy-egy teáskanálnyi vaj ugyanis kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint az egészségesen elkészített bio házi lekvár. És még finomabb is.

4. SZIRUP HELYETT FAHÉJ

Ha túl keserűnek találja a kávét, ne sziruppal és tejszínhabbal próbálja édesebbé tenni. Öntse fel növényi tejjel, a tetejére pedig szirup helyett fahéjat szórjon. Egy teáskanálnyiban csak 6 kalória van, ráadásul a fahéj erős antioxidáns, csökkenti a vércukorszintet, segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét.

5. TEJESKÁVÉ HELYETT KIS FEKETE

Spóroljon a tejjel is: ahelyett, hogy fele-fele arányban töltené fel a kávéját, próbálja ki kicsit kevesebb tejjel a feketét. És válasszon sovány vagy növényi tejet – az utóbbi erős íze így is dominál majd.

6. GYÜMÖLCSÖS HELYETT NATÚR JOGHURT

A joghurt az egyik legjobb választás reggelire, hiszen jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, emellett fehérjében gazdag. De nem mindegy, hogy milyet választ: a gyümölcsös, ízesített joghurtok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, már egy kisebb pohárnyi is több felesleges kalóriát jelent. Válasszon inkább natúr görög joghurtot, ha túl íztelennek találja, keverje el fagyasztott vagy friss gyümölccsel, chiamaggal, házi lekvárral.

7. KOLBÁSZ HELYETT SÜLT SZALONNA

A húsimádók nem érik be reggelire sem a bolti felvágottal – és ezzel nincs is semmi baj, ha a hús, amit választanak, jó minőségű. De azt javasoljuk, a sült kolbászt kerülje, még a reggeli órákban is. Ha mindenképpen vágyik a füstös ízekre, süssön néhány szelet bacont ropogósra – a hangsúly a néhányon van, kettőnél többet ne egyen a rántotta mellé, és hetente maximum egyszer-kétszer.

8. ZABKÁSA A MÜZLI HELYETT

A boltok polcain egymás mellett sorakoznak az egészségesnek kikiáltott müzlik. Mi mégis azt javasoljuk, válasszon helyettük inkább zabkását, abból is saját készítésűt, ne instant boltit. A müzlik ugyanis sok cukrot, tartósítószert tartalmaznak. Forraljon össze egy kevés zabpelyhet kétszer annyi vízzel vagy sovány tejjel, szórja meg fahéjjal, gyümölccsel, keverjen bele mogyoróvajat. Több száz kalóriát spórolhat így, ráadásul a kisebb cukorbevitelnek köszönhetően a vércukorszintje sem ingadozik majd ebédig.

9. CSAK A FEHÉRJE

Ha omlettet készít, a tojásból inkább csak a fehérjét használja fel. A különbség tojásonként 60-70 kalóriát is jelenthet. Így is fehérjében gazdag reggelit kap, amit nyugodtan feldobhat mozzarellával, lazaccal. És persze sok-sok zöldséggel.

Ezeket is olvassa el a kalóriáról!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink