Az ősz beköszöntével megérkezik a nátha, a torokfájás, az influenza időszaka is. A gyerekek szervezete pedig különösen érzékeny ezekre.

Így vigyázz a kicsik egészségére a hideg hónapokban!

Minden szülő szeretné egészségesnek és jókedvűnek látni a gyermekét – és ehhez szükség lehet egy kis extra támogatásra. Alább 6 tipp, hogy hogyan segíthetitek a kicsik immunrendszerének erősítését, a betegségek megelőzését.

6 tipp a kicsik egészségéért

Ne féljetek kimozdulni a meleg lakásból!

A hűvös hónapokban sok szabadtéri sport „kiesik”, de helyette jókat futkározhattok a friss levegőn. Ne félj kiengedni a gyereket a hidegbe (ha megfelelően van felöltöztetve), általában napi 1 óra aktív mozgásra van szükség ahhoz, hogy az immunrendszere jól működjön! Ennek nem kell kifejezetten intenzívnek lennie, a közös séta, a falevelek halomba rakása, a gesztenyegyűjtés remek program lehet. És ha egy kicsit süt a nap, rögtön természetes úton egy kis D-vitaminhoz is juttok.

Figyelj a megfelelő vitaminbevitelre!

Tudtad, hogy a kicsik immunrendszere nagyjából 10 éves korukig fejlődésben van? A vitaminok pedig fontos szerepet játszanak abban, hogy szervezetük védelmi vonala erős maradjon. A D-vitamin védelmet nyújthat a fertőző megbetegedések ellen, jó hatással van a szív és az izmok működésére, és hozzájárul a gyermekek csontjainak normál növekedéséhez. Mivel jelentős részét a szervezet napfény hatására állítja elő, így ősszel és télen szükség lehet a pótlására. Ahogy a C-vitaminéra is, ami antioxidáns hatású, emellett a védekezőképességünket segítő vitaminok egyike. Ám a hideg évszakokban a C-vitaminban gazdag friss zöldségek, gyümölcsök választéka szűkül – így előfordulhat, hogy nem jut elég belőle a gyerekek szervezetébe.

Hogy ez ne forduljon elő és az immunrendszerük erős maradjon, jó választás az olyan termék, mely a D-vitamin és C-vitamin mellett cinket és 1 milliárd Bifidobacterium lactis tejsavképző baktériumot tartalmaz. Finom íze segít abban, hogy a szülők könnyedén beépítsék az immunrendszer támogatását a gyermekek napi rutinjába. A gyorsan oldódó por már 4 éves kortól adható, közvetlenül a nyelvre szórva is bevehető, de elkeverhető a gyerekek kedvenc hideg italaiban és ételeiben is.

Fotó: Nutrilite

Ne öltöztesd túl!

Jogos a félelem, hogy a hidegben, esőben, hóban könnyebben megfáznak a kicsik. Sok gyerek azonban szinte alig tud mozdulni a vastag ruháktól, ráadásul meg is izzad a meleg holmik alatt. Öltöztesd inkább rétegesen, ha a játszótérre vagy kirándulni mentek; például egy hosszúujjú póló, rajta vékonyabb mellény és azon egy meleg kabát jó opció.

Segítsd, hogy könnyebben vegye a napi akadályokat!

Az immunrendszert nem csak a hűvös, nyirkos, szeles időjárás állítja kihívás elé. Az óvodába vagy iskolába visszatérés és helytállás szintén megterheli a kicsiket, és legyengítheti őket.

Tudtad, hogy az omega-3 zsírsavak támogatják a normál agyműködést, hatására javulhat a gyerekek memóriája, koncentráló- és felfogóképessége? Az egészséges étrendben épp ezért létfontosságú szereppel bír, azonban szervezetünk nem képes elegendő mennyiségben előállítani ezeket. A hal- és rákfélék kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, szakértők szerint hetente 2-3 alkalommal ajánlott halat enni – de sok gyerek nem szereti vagy nem szokta meg ezeket az ételeket.

Az Omega-3 Gyermekeknek* éppen abban segít, hogy a kicsik könnyebben vegyék a mindennapi akadályokat. Remek megoldást nyújt minden szülőnek, aki szeretné kiegészíteni gyermeke étrendjét az értékes omega-3 zsírsavakkal. Ez a finom gyümölcsízű gumitabletta ráadásul tökéletesen elfedi a halak ízét, így a lurkók szívesen fogyasztják.

Gondoskodj a kicsi megfelelő alvásáról!

Az óvoda, iskola persze így is gyakran elfárasztja a gyerekeket, ezért nagyon fontos, hogy jól kipihenjék magukat. A szervezetük alvás közben regenerálódik, többek közt az immunválaszért felelős ún. T-limfociták (a fehérvérsejtek egyik alcsoportjának) működése is javul ilyenkor. A kötetlen nyári mindennapok – mint a későn fekvés, későn kelés – után figyelj rá, hogy a gyerek időben lefeküdjön, hogy kevés „figyelemelvonó” inger érje este (például TV vagy mobiltelefon), és hogy megfelelő hőmérséklet legyen a szobájában!

Használj párásítót, ha kell!

Az otthoni levegő ideális páratartalma 40-60% között mozog. Ha ennél magasabb, az kedvez a háziporatka vagy a penészgomba elterjedésének. Ha viszont túl alacsony, a száraz levegő a légutakat irritálhatja: köhögést okozhat, a torok és a légutak is kiszáradnak, így a kórokozók könnyebben megtapadnak. Egy páramérő készülék segítségével könnyen le tudod ellenőrizni, hogy gyerekszobában mekkora a páratartalom. Ha már van párásítótok, figyelj a megfelelő tisztításra, hogy a készülékekben ne szaporodjanak el a baktériumok és gombák!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.