Az édesburgonya nálunk is nagy kedvenc, hiszen számtalan módon felhasználható. A rakott édesburgonya receptjében zöldségkeverékkel és egy igazán ízletes hozzávalóval, a körözött népszerű alapanyagával, a juhtúróval kombináljuk.
Mivel ez a tejtermék igen sós, így visszafogottan használjuk a sót a fűszerezésnél! Amennyiben szeretnénk egy kicsit spórolni a fogás zsírtartalmán, fordítsuk meg a juhtúró és a sima zsírszegény tehéntúró arányát a receptben: használjunk többet az utóbbiból (amiből ráadásul kapható krémes változat is), és használjunk kevesebbet az előbbiből.
Juhtúrós-zöldséges rakott édesburgonya
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
- 320 g édesburgonya (tisztított)
- 400 g mexikói zöldségkeverék (mirelit)
- 200 g natúr joghurt
- 140 g juhtúró
- 120 g zsírszegény tehéntúró
- 40 g zabpehelyliszt
- 2 db tojás
- 1,5 ek olívaolaj
- jódozott só
- frissen őrölt fekete bors
- őrölt szerecsendió
- kb. 80 g reszelt pizzamozzarella
- friss petrezselyemzöld és/vagy snidling a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A édesburgonyát vágjuk pár milliméteres szeletekre. Fém tésztaszűrőben gőz felett 10-15 perc alatt pároljuk meg. Ezzel párhuzamosan egy kevés sós vízben a mexikói zöldségkeveréket is pároljuk roppanósra.
2. A zablisztet keverjük csomómentesre a joghurttal, adjuk hozzá a tojást, a juhtúrót, a túrót, az olajat, fűszerezzük borssal, szerecsendióval és ha szükséges, némi sóval. Jól keverjük össze, majd forgassuk össze a párolt zöldségkeverékkel.
3. Egy tepsi alját rakjuk ki az édesburgonya fele mennyiségével, halmozzuk rá a bekevert juhtúrós zöldséget, majd fedjük be maradék az édesburgonya-szeletekkel. Szórjuk meg a reszelt mozzarellával, és 180 fokon süssük össze kb. 20-30 perc alatt.
4. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni a tepsiben, hogy kicsit összeálljon a fogás. Tálaláskor bőven szórjuk meg friss petrezselyemzölddel, snidlinggel.
Elkészítési idő: 50 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Édesburgonyás brownie glutén- és tejmentesen
- Édesburgonyás chili
- Édesburgonya-krémleves pirított gesztenyével
- Sütőben sült juhtúrós csusza