Igazi 21. századi jelenség a kapunyitási pánik, a klasszikus, 50 éves kor körül jelentkező kapuzárási pánik ellentéte. Azt a jelenséget nevezzük így, amikor a 24–30 éves fiatal nem meri „elkezdeni az életét”.

Kapunyitási pánik – Rettegés az élettől

Ezt a krízisállapotot először Alexandra Robbins és Abbie Williams 2001-ben megjelent Quarter Life Crisis című könyvükben írták le. A krízissel azok a huszonévesek jellemezhetők, akik bár jó állást kaptak, a munkahelyükkel elégedetlenek, nem érzik jól magukat, másra vágynak. De idetartoznak a helyüket az életben nem találó fiatalok is. A jövő kiszámíthatatlansága, az elvárások és a valóság ütközése, a tapasztalatok, a tervek hiánya mind lényeges eleme a krízis kialakulásának. A kapunyitási pánikkal küzdő fiatalok megoldási mechanizmusa a semmittevés, a passzivitás, ami a nagyfokú elégedetlenségből fakad. A jelenséggel járó legjellemzőbb érzések: a nyugtalanság, a félelem, a zavarodottság, a bizonytalanság és a depresszió, melyek valódi krízishelyzetre utaló tünetek.

Miért nem megy a kapunyitás?

„A mai huszonévesek nem a koruknak megfelelő biológiai elvárásoknak engedelmeskednek, hanem egy képzelt társadalmi, még inkább egy valóságos gazdasági nyomásnak” – írja Szvetelszky Zsuzsa pszichológus a jelenségről szóló 2003-as cikkében. A biológiai, fejlődési elvárások szerint már a szakmai és párkapcsolati elköteleződések lennének a legfontosabb feladatok ebben az élethelyzetben. A serdülőkori identitáskeresés és krízis manapság azonban elhúzódhat a továbbtanulás miatt. Huszonéves fiatalok még otthon laknak, kvázi gyerekstátusban maradnak a családban. A kapunyitási pánikban jelentkező döntési bizonytalanság és a nyomott érzések mind-mind a serdülőkori problémáinkra emlékeztetnek. Idézzük fel, mennyiszer vonogattuk a vállunkat, ha dönteni kellett, hányszor mondtunk inkább nemet a komolyabb mérlegelés helyett, és mennyire könnyen változtattuk „identitásainkat”. A diáklét tehát késleltetheti az identitás végleges kifejlődését, a döntések halogatása, a saját utak keresése a serdülőkor után is központi tényező marad – írja Bernáth László pszichológus. A periódus elhúzódása azzal fenyegeti a fiatalt, hogy a serdülőkori személyiségjellemzők állandósulnak, és az egyén a krízisek, és konfliktusok szintjén marad, nem alakul ki benne egy pálya iránti elköteleződés és pályaidentifikáció. Az identitáskrízisben lévő fiatalok leginkább döntésképtelenek és passzívak. Az identitáskeresés fázisában megrekedt fiatalok pedig belefognak ebbe, belekapnak abba, nincs stabil, integrált énképük, életvezetésük tekintetében nem tudnak valamilyen lényeges célra összpontosítani. Ők azok, akik pénzügyi szakról átnyergelnek művészettörténetre, majd matematikát és buddhista filozófiát tanulnak.

A legtöbb felnőtt ember a munkájával azonosul, azonban a krízist átélők nem szívesen teszik ezt, hiszen vagy nincs munkájuk, vagy nem tartják kielégítőnek. A problémakörhöz hozzátartozik az is, hogy a mai szabad demokráciákban és fogyasztói társadalomban a lehetőségek hálózata szinte végtelen, folyamatosan választanunk kellene. Lehetőleg az igazit, mert attól leszünk egyéniségek. Az igazi kólát, cipőt, lakást, egyetemi szakot, munkát, pasit. Ki nem járt még úgy ruhaüzletben, hogy a felpróbálgatott tucatnyi jó, jó, de nem az igazi cucc közül nem tudott választani, és a végén üres kézzel távozott a boltból? A szabadság, a folyamatos döntési kényszer és a társadalomban megmutatkozó egyre nagyobb különbségekből fakadó folyamatos összehasonlítgatás megbéníthatja az embert. Ha ehhez hozzávesszük az identitáskeresés problematikáját, még nehezebb elképzelni elköteleződést bármi iránt. A szinglijelenség mögött is sokszor hasonló okok húzódnak meg. Huszonévesen már az intim, biztonságos kapcsolatokon szokott lenni a hangsúly, ha azonban az identitáskeresés elhúzódik, ezen a téren sem tud kialakulni biztonságos elköteleződés.

kapunyitási pánik, krízis, férfiak

Fotó: Shutterstock

Kilábalni a krízisből – vagy elkerülni

A krízissel járó bizonytalanság egyik ellenszere az információ: ha megfelelően tájékozódunk arról, hogy mi vár minket a munkaerőpiacon, kevésbé bénulunk le tőle, valamint a megfelelő információk realizálják elvárásainkat, így könnyebben tudunk célokat kialakítani. Kérdezzünk hát ismerősöktől, tanároktól, a vágyott szakmában dolgozóktól! Nem érdemes lebecsülni a társas kapcsolati tőke erejét. Látogassunk el az egyetemeken egyébként ingyenesen elérhető karrier- és életvezetési tanácsadókba. Ezenkívül célirányos állásbörzék, szakmai konferenciák, ismeretbővítő tréningek segíthetik az orientációt a munka világában. És a legfontosabb: el kell kezdeni dolgozni – minél előbb, annál jobb. Elég csak némi diákmunka az elején, majd szakmai gyakorlat, nem kell a tanulmányok rovására mennie. Kutatások szerint már a kismértékű munkatapasztalat is hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerőpiacra kilépve, erősebb kontrollt érezzünk az események fölött.

A függetlenség és felelősség a magánéletben is fontos,­ érdemes, de nem kell feltétlenül kell elköltözni otthonról ahhoz, hogy az ember önellátó felnőtt életformát folytasson. Ehhez egyrészt a szülőnek is engednie kell a gyerek leválását, de a fiatal se hagyja tovább kiszolgálni magát a mamahotelban. Régen is egy fedél alatt éltek a generációk, de attól még, hogy valaki anyagi okok miatt nem tud saját lakást fenntartani, nem kell továbbra is a gyereket játszania.

A társadalom megváltozott, a mai fiatal generáció élete merőben más, mint a korábbié, ezt el kell fogadni. A munkaerő piacán is változnak a körülmények, rugalmasságra, folyamatos tanulásra és mobilitásra van szüksége annak, aki boldogulni akar. Nem az első munkahelyünkről fogunk nyugdíjba menni, ezért nem kell amellett szükségszerűen elköteleződni. Ha megfelelő ismereteink, tapasztalataink vannak a munka világából, körvonalazódhat egy hosszú távú terv, felismerhetjük a számunkra fontos értékeket, és kialakíthatjuk azt az életpályát, amely iránt megfelelő alázattal elköteleződhetünk.

Boldog kapcsolat = EGÉSZSÉG

Kései táplálkozási zavarok

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink