Ez az édesség három rétegből áll, a két fő hozzávalója pedig a datolya és a mandula. Az alapja natúr mandula és datolya, a karamell szintén datolyából, valamint mandulavajból készül. A tetejét csokiréteg borítja, de mivel fogyasztás előtt egy éjszakán keresztül hűteni kell az édességet, tehát amúgy is meg fog szilárdulni, a csokoládéréteg – kalóriaspórolás céljából – akár el is hagyható. Mivel egy igen tömény desszertről van szó, fogyni vágyóknak egy-egy kis szelet bőven elég belőle alkalmanként.
Miért egészséges a mandula? A mandula jót tesz a bőrnek, az agyműködésnek, és remekül csillapítja az éhséget. Magas a fehérjetartalma, kiváló B- és E-vitamin-forrás, sok kálium, kalcium és magnézium van benne.
Miért egészséges a datolya? Sok kalcium, kálium, magnézium és vas van benne. Sportolás, edzés előtt érdemes elrágcsálni néhány szem datolyát, mert gyorsan energiát ad.
Vegán karamellszelet
Hozzávalók (16-20 szelethez):
Az alaphoz:
220 g mandula
50 g magozott datolya
½ teáskanál őrölt fahéj
egy csipet só
A karamellhez:
240 g magozott datolya
130 g mandulavaj
40 g kókuszolaj
40 g juharszirup
A csokimázhoz:
250 g vegán csoki
30 ml kókusztejkrém
Elkészítése:
1. A datolyákat áztassuk be legalább négy órára. Egy 20×20 centis négyzet alakú tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A karamellszelet alapjához szükséges mandulát tegyük aprítógépbe, és őröljük simára. A datolyát szűrjük le, és tegyük az aprítóba a fahéjjal és a sóval együtt. Dolgozzuk a hozzávalókat simára, majd kanalazzuk át a tepsiben, oszlassuk el egyenletesen, majd a kezünkkel nyomogassuk le.
3. A karamell hozzávalóit szintén tegyük aprítóba, dolgozzuk simára, majd öntsük az előkészített alapra.
4. A csokit vízgőz fölött olvasszuk fel és keverjük simára a kókuszkrémmel, majd öntsük az egészet a karamellrétegre.
5. Tegyük a sütit egy éjszakára hűtőbe, tálalás előtt pedig egy éles késsel vágjuk vékony szeletekre.
Elkészítési idő: 20 perc + áztatás + hűtés
DF-tipp:
A mandulavajat ízlés szerint lecserélheted 100%-os mogyoróvajra (szigorúan nem a csokis vagy ízesített, hanem a natúr változatra!)