Nagyon nehéz ellenállni a reggeli kávé ínycsiklandó illatának, így nem csoda, ha naponta több pohárral is megiszunk belőle, csakhogy kicsit sem mindegy a nap melyik szakában szürcsöljük el azt a feketét.

Kávét reggeli után? Eláruljuk, miért rossz ötlet

Sokan el se tudják képzelni, hogy egy jó erős fekete nélkül indítsák a napot; ám nem mindegy, hogy mikor isszuk, hiszen a kávé evés után többet árthat, mint használ, állítják a szakértők. Nem csupán reggel, sokszor ebéd után is jólesik egy csésze meleg, illatos és édes kávé. Közvetlenül étkezés után azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat a kedvenc frissítő italunk.

1. Könnyebben kiszárad a bőr

Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezeted nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.

2. Árt a fogaknak

A tápanyagfelszívódás gátlása miatt a szervezeted kalciumot is kevesebbet vesz fel, ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézol, és egyéb módon nem pótolod a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezeted a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.

3. Megnőhet a rossz koleszterin szintje

A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézol, ne közvetlenül étkezés után fogyaszd. Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig durván megemeli a szintet.

4. Roncsolja a hajat

Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyelj, hogy ne éhgyomorra idd meg, hiszen azzal a gyomrodnak árthatsz vele.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink