1. Csökken a testsúly
Az első dolog, amit észreveszel, ha leállsz a kenyérevéssel, hogy milyen gyorsan bekövetkezik a fogyás. De ez nem jelenti azt, hogy sikeres lesz a fogyókúra! Amit ugyanis ilyenkor elveszítesz, az nem zsír, hanem víz. mivel a vizet a keményítő köti meg az izmokban, a szénhidrátbevitel csökkenésével kiürülnek ezek a keményítőraktárak, így először sok víz távozik a szervezetből.
2. Betegnek érzed magadat
Vannak a szervezetben olyan sejtek, amelyek csak a glükózt képesek felhasználni energiaforrásul. Amikor valaki drasztikusan csökkenti a bevitt szénhidrát mennyiségét, a glikogénraktárak nem kapnak utánpótlást és lassan kimerülnek. ezután a szervezet a fehérjék lebontásából származó aminosavakból állítja elő a szervezet működéséhez szükséges glükózt. A szervezet kisebb mértékű fehérjebontás mellett szükségleteit a zsírlebontás végtermékeinek felhasználásával (ketontestekkel) fedezi. Az eredmény: szájszárazság, rossz lehelet, fáradtság, gyengeség, szédülés, álmatlanság, hányinger – alapvetően úgy érezheted, influenzás lettél.
3. Elmúlik a kínzó sóvárgás
A finomított szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami aztán rövid idő múlva újra drasztikusan lecsökken. Ilyenkor jelentkezik a jól ismert sóvárgásérzés. Ha fokozatosan egyre kevesebb szénhidrátot eszel, a kínzó éhségérzet is megszűnik, hiszen a vércukorszint stabilizálódik. A rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segít a vércukorszint optimalizálásában.
4. Csökken számos betegség kialakulásának esélye
A teljes szénhidrátmegvonás nem tesz jót az egészségnek: a szénhidrát hiánya miatt eltolódik a helyes tápanyagarány, és az étrend zsiradékban és fehérjében gazdagabb lesz. A nagy zsírtartalmú étrend növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a sok fehérje pedig a vese, a máj és az ízületek megbetegedését idézheti elő. Ha azonban teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket eszel, javíthatja a vér koleszterinszintjét, csökkentve a szívbetegségek, a stroke, az elhízás
és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.
5. Fáradékonyabb leszel
A teljes kiőrlésű gabonák gazdag vas-, magnézium- és B-vitamin-forrást jelentenek, amelyek mindegyike segít az optimális energiaszint megtartásában. Ha mindenfajta kenyeret kiiktatsz az étrendből, a sejtek energiaforrás nélkül maradnak, így csökken az állóképesség, fáradékonyabb leszel.
6. Megváltozik az emésztés
A teljes kiőrlésű kenyerek olyan ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyek az emésztőrendszer egészségének fenntartásához elengedhetetlenek. A rostok nemcsak a vércukorszint stabilizálásában játszanak fontos szerepet, de csökkentik az elhízás és számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is, ráadásul segítik a zavartalan bélműködést.
7. Rosszkedvű lehetsz
A szénhidrátszegény diéta rossz kedvet, sőt akár depressziót is okozhat, ugyanis a szénhidrátok fontos szerepet játszanak a szerotonin, a jó érzést keltő hormon termelésében. Ha teljesen lemondasz a kenyérfélék fogyasztásáról, biztosan ingerlékenyebb és rosszkedvű leszel. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával a mentális egészségének is használsz.
8. Nehezebben tanulsz és az edzés is fárasztóbb lesz
Az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya az izomműködésben is zavart okozhat: csökken az állóképesség, a fizikai teljesítmény.
Megvakult a tini, mert csak sült krumplit, csipszet és fehér kenyeret evett