Az emésztési zavar az étkezések után jelentkező kellemetlen tünetek széles skáláját öleli fel: jelentkezhet hasfájás, puffadás, hasmenés, szorulás, teltségérzet. A panaszokat okozhatja a túl gyors evés vagy a megszokottnál nagyobb mennyiségű étel fogyasztása, de kiválthatják bizonyos élelmiszerek is. A legtöbb esetben szerencsére nincs a panaszok hátterében komoly betegség, és az étkezési szokások megváltoztatásával, valamint természetes gyógymódokkal kezelhető a baj.

Emésztési zavarok jelentősebb okai

Az emésztési zavarok okai

  • Ha túl gyorsan eszik, az emésztőnedvek nem tudnak megfelelő ütemben termelődni, ráadásul ilyenkor nem is rágja meg alaposan az ételt, így az nem keveredik el a nyálban lévő emésztőenzimekkel.
  • A nagy mennyiségű étel túlterheli a gyomrot, ami lassabban ürül, ezáltal gyakoribb a sav visszaáramlása a szájüregbe.
  • Emésztési zavart okozhat bizonyos élelmiszerek iránti túlérzékenység (például búzalisztből készült ételek vagy tej), de egyszerűen az is, hogy az elfogyasztott oldhatatlan rostok a bélben folyadékot szívnak magukba, megduzzadnak, ami aztán felfúvódást, puff adást idéz elő.
  • Gondot okozhatnak az éretlen gyümölcsök, illetve az is, ha zsíros étel után fogyaszt gyümölcsöt. A zsírok ugyanis lassítják a táplálék áthaladását a bélrendszerben, így a gyümölcs tovább marad a bélben, ahol erjedni kezd.
  • A szénsavas italok fokozhatják a teltségérzetet és felfúvódást, a koffein- vagy alkoholtartalmú italok növelhetik a gyomorsavképződést, irritálhatják az esetleg gyulladt nyálkahártyát.
  • A stressz gátolhatja az emésztést. A megnövekedett adrenalin- és kortizolszint – ez a két legfontosabb stresszhormon – miatt az emésztőrendszer vérellátása csökken, a bélfal izmai összehúzódnak, és némelykor fokozódik a gyomorsav termelése is.
  • A dohányzás során a szervezetbe jutó káros anyagok izgatják a nyelőcsövet, gátolják a gyomortartalom visszaáramlását megakadályozó záróizomgyűrű működését, emiatt gyomorsav jut a nyelőcsőbe.
  • Az étkezések után túl hamar végzett testmozgás is okozhat emésztési zavart: a fizikai igénybevétel miatt több vér kerül az izmokba és kevesebb az emésztőrendszerbe.

Hogyan előzhető meg?

  • Ne egyen egyszerre túl sokat, és étkezzen naponta négyszer, ötször!
  • Az esti utolsó étkezés legalább három órával előzze meg a lefekvés időpontját.
  • Étkezés közben ne igyon folyadékot!
  • Fogyasszon cinkben, B- és C-vitaminban gazdag ételeket.
  • Ha a panaszai valamilyen étel fogyasztása után lépnek fel, azt iktassa ki az étrendjéből, vagy kísérletezze ki, hogy kisebb mennyiségben fogyasztva bírja-e a szervezete.
  • Kombinálja megfelelően a különböző élelmiszereket!
  • Étkezés előtt kortyoljon egy csésze teát petrezselyem, kamilla, borsmenta, gyermekláncfű vagy bojtorján főzetéből. Jó stresszoldó a komló vagy a citromfű. Étkezés után rágcsáljon köményt, kardamomot vagy édesköményt.
  • Próbálja ki a gyógyszertárakban vény nélkül kapható emésztést segítő szereket.

Természetes gyógymódok otthon

  • A gyógynövények segíthetnek az emésztési panaszok csillapításában. Jótékony hatású a réti legyezőfű orvosi zilizgyökérrel, a zsálya, a kamilla édesköménnyel vagy borsmentával, vagy a rozmaring önmagában, a szegfűszeg fahéjjal és gyömbérrel. (A gyógynövényeket mindig körültekintően alkalmazza!)
  • Figyeljen az étkezésére. Az étrendje tartalmazzon almát, káposztát, sárgarépát, hidegen sajtolt olívaolajat, tojást és petrezselymet. Savkötő, nyugtató hatásuk miatt ezek jótékonyak.

12 OK A FOLYAMATOS FÁRADTSÁG MÖGÖTT

STRESSZMENTESÍTŐ DIÉTA – ÉTRENDDEL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink