Nem csak a maratoni futás vagy a tizenkét órás munka és az egész napos nagytakarítás tehet kimerültté. A mindennapokban számos dolog van, amelyről nem is gondolnánk, hogy fáradttá, levertté tesz. Vizsgáljuk meg ezeket közelebbről.

12 ok a folyamatos fáradtság mögött

1. Taposómalom

Gyakran nem maga a munka fáraszt el, hanem a mindennapok monotonitása. Reggel felkelünk, elindulunk, dolgozunk, hazaérünk, gyerek, vacsorakészítés, pakolás, alvás. És ez így megy napról napra. Ez a fajta egyhangúság rendkívül fáradttá teszi az elmét, és a testet egyaránt. Muszáj valahogy kitörni ebből, különben a fáradtság egy idő után akár depresszióba is fordulhat, amiből már sokkal nehezebb kigyógyulni. Hetente legalább egy vagy két alkalommal csináljunk valamit másképp. Tegyünk valami olyat, ami különös örömet okoz. Menjünk el sétálni, nyissunk ki egy üveg bort, vásároljunk vagy süssünk egy finom süteményt. Menjünk el mozogni, a sportolás mindig boldogsághormont generál. A lényeg az, hogy igyekezzünk kiszakadni a taposómalomból.

2. Öröm nélkül a munkában

Természetesen minden munkát komolyan kell venni és végezni. De ha hosszú időn át kizárólag a munkára koncentrálunk, az egyhangúság nagyon leszívja az energiánkat. Bátran törjük meg ezt a monotonitást. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha megnyitjuk a vicces e-maileket, esetleg még továbbítjuk is azokat. Olvassunk magazinokat vagy bulvárhíreket ebédszünetben, sőt, ha tehetjük, ugorjunk ki ebédelni, kávézni a kollégákkal. Hívjuk fel a barátainkat, küldjünk SMS-t a férjünknek, gyermekeinknek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az egész napunkat töltsük telefonálással, de ötpercnyi lazítást bátran engedélyezzünk magunknak. Ennyi még nem megy a munka rovására. Egy jó hangulatú beszélgetés, olvasgatás csak nagyobb lendületet ad a további munkához. Sőt, ha munkavégzés közben tudja, hogy vár önre pár kellemes perc vagy egy vidám fél órás ebédszünet, máris nagyobb örömmel teszi a dolgát.

3. Fény nélkül

A túl sok mesterséges fény nagyon fárasztó. Akár neon, akár egyszerű beltéri lámpa, ha sokáig nem jutunk természetes napfényhez, pár órán belül ólmos fáradtság törhet ránk. Ez főként azokra jellemző, akik zárt helyen, irodában, nagyobb, ablaktalan vagy kevés ablakkal rendelkező teremben dolgoznak. A természetes fény hiánya energiahiányhoz vezet. Ha van ablak az irodán, tegyük minél világosabbá, ne alkalmazzunk sötét függönyöket vagy feltétlenül húzzuk el azokat. Óránként nyissunk ablakot pár percre, még a legnagyobb hidegben is. Ha megtehetjük, menjünk ki legalább ebédidőben a természetes fényre, akár csak pár percre is. Ezenkívül munka után próbáljunk meg lassabban elsétálni az autóhoz, a buszmegállóhoz. A fény energiával tölt fel, segít kiszakadni a kábultságból, elűzi a fejfájást.

4. Rossz légzés

Nem véletlenül mondják egy éppen rosszul lévő, fejfájásra, hányingerre panaszkodó embernek, hogy lélegezzen mélyeket. Ha zárt térben sokáig csak kicsiket vagy átlagosakat lélegzünk, délutánra bizony elfáradunk. Ha azonban napközben sikerülne a friss levegőhöz jutni és mélyeket lélegezni, a fáradtság lassabban érne minket utol. Csakúgy, mint a természetes fény, a kinti levegő is frissítő hatású. Hajoljunk ki a nyitott ablakon és lélegezzünk háromszor-négyszer mélyen vagy menjünk ki az épület elé. A lényeg, hogy hosszan, mélyen szívjuk be a friss levegőt, így elűzhetjük a fáradtságot.

5. Túl sokáig egy helyben

Feküdni a kanapén a tévé előtt elvileg pihentető. Ám, ha túl sokáig vagyunk egy helyben, ugyanabban a pozícióban, szinte mozdulatlanul, ólmos fáradtság lehet úrrá rajtunk. A szervezet ilyenkor ugyanis azt az üzenetet kapja, hogy nyugalmi állapotban vagyunk, és nemsokára megyünk aludni. Vagyis, az egy helyben való lét fáradttá és álmossá tesz. Próbáljunk meg olvasás vagy tévénézés közben legalább tízpercenként pózt váltani. Vagy akár súlyzózhatunk, hasizomgyakorlatokat is végezhetünk, szobakerékpározhatunk, hulahoppkarikázhatunk is közben. Igaz, ez első hallásra sokkal fárasztóbbnak tűnik a mozdulatlanságnál, mégis, egy kevés mozgás sokkal energikusabbá tesz.

6. Rendszertelen alvás

Egyértelmű, hogy az alvás pihentet, hiánya pedig fáradtsághoz vezet. De nem mindegy, mikor és mennyit alszunk. Ha éjjel alszunk pár órát, majd ebéd után szintén egyet-kettőt, hiába van meg összesen a 6-8 óra alvásunk, mégsem leszünk kipihentek. Az is fáradttá tesz, ha egyik nap éjfél után, másnap pedig már kilenckor bújunk ágyba, függetlenül attól, hogy mondjuk, mindkét alkalommal aludtunk 7-8 órát. Az egyetlen dolog, ami segít: a rendszer. Igyekezzünk mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Persze nem kell percre pontosan betartani, de fél órás eltérésnél nagyobbak ne legyenek. Lehetőség szerint este tízkor térjünk nyugovóra. Ekkor tud a szervezet a legtökéletesebben pihenni. Úgy időzítsünk, hogy 7-8 órát alvással, pihenéssel tölthessünk. Ha sikerül betartani a rendszert, minden reggel frissen, kipihenten ébredhetünk. A hétvégék ugyan nagy kísértést jelenthetnek, de akkor is próbáljunk meg körülbelül hasonló időben ágyba kerülni.

7. Kevés folyadék

A legtöbb ember szinte folyamatosan a dehidratáltság mezsgyéjén van, ugyanakkor nem is tud róla. Amikorra szomjúságot érzünk, addigra a vérkeringésünk jelentős mértékben lassult, hiszen folyadék híján a vér is nehezebben áramlik az erekben. Ettől letargikusnak, fáradtnak érezzük magunkat, fejfájás is gyötörheti az embert. A helyzet javítása érdekében ugyanúgy tervezzük meg ivási szokásainkat, mint az étkezéseinket. Ütemezzünk be reggelre egy nagy bögre teát, majd még egyet a nap folyamán. Tartsunk a kezünk ügyében egy legalább félliteres ásványvizes palackot, és tartalmát mindenképpen fogyasszuk el a délelőtt folyamán. Délutánra tervezzünk hasonló menetrendet. Úgy számoljunk, hogy naponta legalább 2, de inkább 2,5-3 literes folyadékfogyasztás meglegyen. Már az első napon érezni fogjuk a különbséget, hiszen sokkal frissebbek, energikusabbak leszünk.

8. Mesterséges fény este

Most, hogy villámgyorsan sötétedik, hajlamosak vagyunk fényárban úsztatni a szobákat. Ez egyrészt érthető, hiszen látni akarunk a kinti fényviszonyoktól függetlenül. Ám, ha kint már sötét van, és mesterséges módon nappali fényt erőltetünk a szervezetünkre, akkor testi funkcióink összezavarodnak. Természetes fény jelzése híján a testünk nem fogja rögzíteni, mikor lassulhat le, mikor fordulhat a pihentető alvás nyugalma felé. Ha hirtelen kapcsoljuk le az erős fényt és így bújunk ágyba, nehezen fogunk tudni elaludni, hiszen a váltakozó fényviszonyokkal sokkoljuk a szervezetünket. Lefekvés előtt két órával már ne használjunk erős fényt, mindössze egy olvasólámpa világítását vegyük igénybe. Így meglesz az átmenet nappal és éjszaka között, a test felkészülhet az alvásra, nem kell tartani a másnap reggeli kimerült ébredéstől.

fáradtság

Fotó: Shutterstock

9. Rossz vagy semmilyen reggeli

Az a legrosszabb, ha csak kávéval vagy teával próbáljuk kibírni ebédidőig. Így a szervezet szinte semmi energiához nem jut, nincs mit felhasználnia, feléli a tartalékait, ebből viszont nem lesz energia, nem lesz megfelelő az agyműködés. Az sem sokkal jobb, ha péksüteményt, maradék pizzát kapkodunk be. A szénhidrátokat – különösen a fehér lisztből és cukorból álló ételeket – a szervezet villámgyorsan feldolgozza. Ugyan rövid időre nagyon energikusnak, élettel telinek érezhetjük magunkat, de ezt a rövid, átmeneti állapotot hirtelen éhség és kimerültségérzet követi. A megfelelő reggeli a szénhidrát és a fehérje helyes kombinációja. A teljes kiőrlésű pékáruk vagy gabonafélék lassan és fokozatosan szívódnak fel, hosszú időre biztosítva a teltségérzetet. A fehérjék még lassabban szívódnak fel, így lendületben tartják a testet. A legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, pirítóst fogyasztunk egy főtt tojással, sovány felvágottal, sajttal, mellé sok friss zöldséget. Vagy párolt bulgurt, kölest kevés mézzel és gyümölccsel, kevés sajttal. Mellé egy nagy pohár tea vagy frissen facsart narancslé, és délig töretlen lehet a lendület.

10. Túl sok kávé

Ha azt hisszük, a kávé mindent megold, súlyos tévedésben vagyunk. Valóban, az ember elsősorban azért iszik kávét, hogy felébredjen, hogy legyen energiája, lendületbe hozza magát. Ám napi két, maximum három csészénél többet nem javasolt fogyasztani. Egyrészt a kávé súlyosan dehidratál, a folyadékhiány pedig tompítja az érzékeket, fáradttá tesz. Minden csésze kávé után el kellene fogyasztani 3 deciliter ásványvizet, hogy az egyensúly megmaradjon. A túl sok koffein ezenkívül serkenti a vérkeringést, gyorsítja a pulzust. Ha ez átlendül egy bizonyos határon, a szív túl gyorsan dobog, túl sokat kell dolgoznia, amely rövid ideig pörgethet, ám ez az érzés hirtelen tovatűnik, és beköszönt a tompa fáradtság. A hirtelen hangulatingadozás fáradtsághoz vezet. Igyekezzünk két kávénál megállni egy nap, lágyítsuk tejjel vagy helyettesítsük antioxidánsban gazdag zöld teával.

11. Gyorsétterem

Felejtsük el a gyorséttermi ételeket. Ezek a zsírban, sőt rengeteg transzzsírsavban fürdő, túlzottan sós ételek nem táplálnak, nem egészségesek. Pillanatnyilag eltelítenek, jóllakottnak érezzük magunkat, ám a sok só, adalékanyag és zsír csak megterheli a gyomrot, az érfalat, akadályozza az emésztést, nem tesz jót az anyagcsere-folyamatoknak sem. A sok káros anyag nagy része nem tud távozni a szervezetből, így vagy beépül zsír formájában a szövetek közé, vagy elsavasítja a szervezetet. A transzzsírsavban gazdag ételek eltompítják az elmét, aluszékonyságot, fáradtságot idéznek elő. Térjünk vissza a természetes, egészséges tápanyagokhoz. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű fehérjét, tojást, kevés sajtot. Amellett, hogy csökken a súlyunk, tisztul a bőrünk, elkerüljük a puffadást, a székrekedést – több lesz az energiánk és kevésbé leszünk fáradékonyak.

12. Túl nagy zaj

Egész nap bömböl a rádió a kocsiban, a munkahelyen? A kollégák hangosan telefonálnak, beszélgetnek? Otthon egyfolytában megy a tévé? Csoda, ha állandó fáradtsággal, kimerültséggel, sőt fejfájással küzdünk? A túl nagy zaj koncentrációs zavart okoz. Hangzavarban nehezebb odafigyelni a saját dolgainkra, könnyen kimerülünk. Hiába szánjuk a tévét vagy a zenét háttérzajnak, a figyelmünk megoszlik, az agyunk egy percre sem tud kikapcsolni. Időről időre próbáljuk ki a csendet. Ne hallgassunk rádiót a kocsiban, csak élvezzük az utat. Otthon ne vacsorázzunk a tévé zajában, csak a családra vagy önmagunkra koncentráljunk. A buszon néha húzzuk ki a fülünkből a hallgatót, ne hallgassunk mindig zenét. A csenddel tudjuk legjobban pihentetni az elménket. És a testünket is.

A téli fáradtság

Rossz szokások miatt fáradtság

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.