Évek óta foglalkoztatja a diétázókat és a szakembereket egyaránt, hogy a kenyérevés, milyen hatással van az egészségre. Míg egyesek szerint semmi szükség a finomított lisztből készült kenyerekre és péksüteményekre, addig vannak, akik elképzelhetetlennek tartják az életet ilyen típusú szénhidrátok nélkül. Megint mások a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekre esküsznek – a döntés tehát nem egyszerű.

8 dolog, amire készülj fel, ha kiiktatod a kenyeret

1. Csökken a testsúly

Az első dolog, amit észreveszel, ha leállsz a kenyérevéssel, hogy milyen gyorsan bekövetkezik a fogyás. De ez nem jelenti azt, hogy sikeres lesz a fogyókúra! Amit ugyanis ilyenkor elveszítesz, az nem zsír, hanem víz. mivel a vizet a keményítő köti meg az izmokban, a szénhidrátbevitel csökkenésével kiürülnek ezek a keményítőraktárak, így először sok víz távozik a szervezetből.

2. Betegnek érzed magadat

Vannak a szervezetben olyan sejtek, amelyek csak a glükózt képesek felhasználni energiaforrásul. Amikor valaki drasztikusan csökkenti a bevitt szénhidrát mennyiségét, a glikogénraktárak nem kapnak utánpótlást és lassan kimerülnek. ezután a szervezet a fehérjék lebontásából származó aminosavakból állítja elő a szervezet működéséhez szükséges glükózt. A szervezet kisebb mértékű fehérjebontás mellett szükségleteit a zsírlebontás végtermékeinek felhasználásával (ketontestekkel) fedezi. Az eredmény: szájszárazság, rossz lehelet, fáradtság, gyengeség, szédülés, álmatlanság, hányinger – alapvetően úgy érezheted, influenzás lettél.

3. Elmúlik a kínzó sóvárgás

A finomított szénhidrátok gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami aztán rövid idő múlva újra drasztikusan lecsökken. Ilyenkor jelentkezik a jól ismert sóvárgásérzés. Ha fokozatosan egyre kevesebb szénhidrátot eszel, a kínzó éhségérzet is megszűnik, hiszen a vércukorszint stabilizálódik. A rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segít a vércukorszint optimalizálásában.

4. Csökken számos betegség kialakulásának esélye

A teljes szénhidrátmegvonás nem tesz jót az egészségnek: a szénhidrát hiánya miatt eltolódik a helyes tápanyagarány, és az étrend zsiradékban és fehérjében gazdagabb lesz. A nagy zsírtartalmú étrend növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a sok fehérje pedig a vese, a máj és az ízületek megbetegedését idézheti elő. Ha azonban teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket eszel, javíthatja a vér koleszterinszintjét, csökkentve a szívbetegségek, a stroke, az elhízás
és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

5. Fáradékonyabb leszel

A teljes kiőrlésű gabonák gazdag vas-, magnézium- és B-vitamin-forrást jelentenek, amelyek mindegyike segít az optimális energiaszint megtartásában. Ha mindenfajta kenyeret kiiktatsz az étrendből, a sejtek energiaforrás nélkül maradnak, így csökken az állóképesség, fáradékonyabb leszel.

6. Megváltozik az emésztés

A teljes kiőrlésű kenyerek olyan ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyek az emésztőrendszer egészségének fenntartásához elengedhetetlenek. A rostok nemcsak a vércukorszint stabilizálásában játszanak fontos szerepet, de csökkentik az elhízás és számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is, ráadásul segítik a zavartalan bélműködést.

7. Rosszkedvű lehetsz

A szénhidrátszegény diéta rossz kedvet, sőt akár depressziót is okozhat, ugyanis a szénhidrátok fontos szerepet játszanak a szerotonin, a jó érzést keltő hormon termelésében. Ha teljesen lemondasz a kenyérfélék fogyasztásáról, biztosan ingerlékenyebb és rosszkedvű leszel. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával a mentális egészségének is használsz.

8. Nehezebben tanulsz és az edzés is fárasztóbb lesz

Az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya az izomműködésben is zavart okozhat: csökken az állóképesség, a fizikai teljesítmény.

Megvakult a tini, mert csak sült krumplit, csipszet és fehér kenyeret evett

Mi mindenre jó a száraz kenyér?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink