A szex igen fontos tényezője egy házasságnak, párkapcsolatnak. Ennek megfelelően, ha gond van vele, az komoly problémát okozhat. De mi a helyzet akkor, ha szexuálisan összeillik a páros, minden működik is, de a nőnek fájdalommal jár a szex?

Komoly gondok

A szexnek nem kell fájnia!

A szexuális együttlét mindkét fél örömét kell szolgálja. Ennek ellenére a nők majdnem fele érez valamilyen fájdalmat a partnerével való együttlét alatt vagy közvetlenül utána. Sajnos a magas arányt tovább tetézi az a tény is, hogy sok esetben a nők egyáltalán nem fordulnak orvoshoz, kivárásos alapon, összeszorított foggal tűrnek. Jó hír, hogy a fájdalom kiváltó okai a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolhatók. Rossz hír viszont, hogy a gondok csak elenyésző esetben oldódnak meg maguktól. Vagyis a fájdalmat elviselni szép, de teljesen felesleges gesztus, ami ráadásul rányomja a bélyegét a szexuális életre, így pedig előbb vagy utóbb a párkapcsolatra is.

Mögöttes okok

A női nemi szervek – anatómiájuknak köszönhetően – fogékonyabbak a fertőzésekre, mint a férfi nemi szervek. Emellett a hölgyek szexualitása is eltér az urakétól. A nők nem lepődnek meg azon, ha egyik-másik együttlét alkalmával az orgazmust nem élik át, sőt akár kis fájdalommal is találkoznak. Abban az esetben azonban, ha a dolog rendszeressé válik, mindenképpen érdemes a mögöttes okokat is feltérképezni, hiszen előfordulhat, hogy a gond könnyedén
megoldható, de az is, hogy kezeletlen esetben súlyos szövődményekkel kell számolni.

A fájdalmas szex oka lehet még

PETEFÉSZEKCISZTA
A petefészkekben kialakulhatnak kis, folyadékkal telt képletek, melyek a fizikai aktivitás miatt fájdalmasak. A ciszták akár PCOS-re is utalhatnak, ebben az esetben pedig sajnos meddőséggel, túlzott szőrnövekedéssel, hajhullással és zsíros, pattanásos bőrrel is számolni kell.

FERTŐZÉSEK
A gombás, illetve bakteriális fertőzések égő, viszkető érzéssel, fájdalommal is járhatnak. Igazi veszélyük az, hogy kezeletlen esetben terjedni kezdenek, felhúzódhatnak, és komoly gyulladásokat okozhatnak a méhben, a petefészkekben vagy a kismedence más területein, akár maradandó károkat is hagyva maguk mögött.

HÜVELYI SZÁRAZSÁG
A ráhangolódás hiánya, valamint a szoptatás és a klimax mellett még egy sor dolog okozhatja a hüvely szárazságát. Sok gyógyszer, például antidepresszánsok vagy fogamzásgátlók mellékhatása is lehet. Veszélye, hogy az erőltetéstől sérülések keletkezhetnek a hüvelyben, ami erősen növeli a fertőzés veszélyét, a további fájdalomról nem is beszélve.

HEGESEDÉS
A szülés okozta megterhelés, a repedések sajnos hegesedéssel járhatnak. Ezek a hegek adott esetben kellemetlenséget okozhatnak a közösülés közben is.

ENDOMETRIÓZIS
Igen komoly betegség, aminél a méhnyálkahártya megjelenik a méhen kívül is. Ez nem csak fájdalommal jár, de meddőséget, és – mivel a megvastagodás és leválás folyamata a kívül került szövetnél is megvan, ilyen például a hasüregben leváló nyálkahártya – további komoly gondokat is okozhat.

MÉHMIÓMÁK
A méh falán növő jóindulatú miómák, melyek sajnos fájdalmas szexet eredményezhetnek. Most már mindig így marad? A fájdalmas szexbe nem kell beletörődni. Orvosi segítséggel a gondot sokszor egészen egyszerűen meg lehet oldani. A nőgyógyász mindenképpen kenetet vesz, és felveszi az anamnézist. A laborvizsgálatok eredményei alapján szükség lehet további, képalkotó vagy más műszer segítségével elvégzett vizsgálatra, amivel a baj forrása megállapítható. A kezelés, a problémától függően, történhet gyógyszeresen, de súlyosabb esetben kisebb vagy akár nagyobb beavatkozásra, műtétekre is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink