Jó hatással van koleszterinszintre, segíti a méregtelenítést és a fogyókúrát, szépíti a bőrt, lassítja az öregedést. És ez csak néhány a lenmag testünkre gyakorolt pozitív hatásai közül.

Lenmag: szuperélelmiszer a javából

 

lenmag

A lenmag és őrleménye sokoldalúan felhasználható
Fotó: Shutterstock

 

A lenmag igazi népi gyógyászati csodaszer. A lent évezredekkel ezelőtt is használták, nemcsak ruhák vagy egyéb szövetek készítésére, hanem gyógyítási céllal is. A növény az ókori egyiptomi sírkamrákban is megtalálható volt: a halott mellé útravalónak készítették be a magot, a belőle készült olajjal a testet balzsamozták. Hippokratész is írt róla, mint különböző nyavalyák orvosságáról. A középkorban előszeretettel alkalmazták különböző emésztési problémákra, ahogyan a modern kor emberének étrendjében is fontos helyet kap. De miért is ajánlott, hogy gyakran fogyasszunk lenmagot?

 

A lenmag egészségügyi hatásai

Rostban gazdag növény, vagyis fogyasztása után hosszan tartó jóllakottságérzetet ad, segíti az emésztést, serkenti a zsírégetést. Emellett magnéziumban gazdag, amiből ha keveset fogyasztunk, a szervezetünk többek között azzal jelzi, hogy csoki után „kiált”. Jót tesz székrekedés, illetve gyomorfekély esetén is.

Nagy mennyiségben tartalmaz tiszta, esszenciális zsírsavakat, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek. Az ómega-3 zsírsavban gazdag lenmag lassítja az öregedési folyamatokat, hidratálja a bőrt, összességében segít felvenni a harcot a ráncok ellen. Szintén ómega 3-tartalma miatt kiváló azoknak, akik nem szeretik a halat, vagy vegán étrendet folytatnak. Mivel gluténmentes, jó választás az arra érzékenyeknek is.

Vitaminokban szintén gazdag: A-, B-, C-, D- és E-vitamint tartalmaz, valamint a már említett magnéziumot, illetve kalciumot, káliumot, ként, vasat, cinket, foszfort – hogy csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

 

Az erek és az ízületek barátja

  • A lenmag jó hatással van a koleszterinszintre, ezáltal óvja a szív- és érrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz ALA-t: ez az esszenciális zsírsav csökkenti a vérnyomást és a szívroham kockázatát, erősíti a szívet, jótékony hatás segíthet azoknak is, akik szívritmuszavarral küzdenek.
  • Az erek mellett az ízületeket is védi. Ha pedig már kialakult a baj, csökkenti a fájdalmat.
  • Ajánlott a fogyasztása légúti betegségek, például köhögés vagy hörghurut esetén is. Ilyenkor érdemes a belőle készült teát forrón inni.
  • Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a lenből készült tea gyorsítja a vese és a húgyhólyag megbetegedéseinek gyógyulását. Hatékony segítség prosztataproblémákra.

 

Mire figyelj?

Mivel a lenmag különböző gyógyszerek felszívódására is hatással van, használata előtt érdemes kikérni orvos, gyógyszerész véleményét. Várandós vagy szoptatós nők számára nem ajánlott a rendszeres fogyasztása.

 

Lenmag a szépségápolásban

A belőle készült olaj, őrlemény rendszeres fogyasztása belülről szépít, erősíti a töredezett hajat, a gyenge körmöket, hatékonyan veszi fel a harcot az aknék ellen. Méregtelenítő hatásának köszönhetően ugyanis tehermentesíti a májat, így a méreganyagok nem a bőrünkön keresztül távoznak.

De külsőleg is hatékony, a lenmagolaj enyhíti az ekcéma, a rosacea tüneteit, hidratálja a bőrt. A lenmagolajból készülhet hajpakolás, körömerősítő, az őrleményből pedig – joghurttal vagy tejjel elkeverve – remek természetes arcradír.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink