Egyre többen használnak mesterséges édesítőszereket, miközben gyakran jelennek meg olyan hírek, miszerint rendkívül károsak, és jobb kiiktatni az étrendünkből. Megkérdeztük Kreisz Andrea dietetikust, hogy mennyire kell tartanunk ezektől a termékektől.

Mesterséges édesítőszerek: Valóban tartanunk kell tőlük?

Szigorú szabályozás

A mesterséges édesítőszerek állítólagos daganatkeltő, étvágynövelő hatása rémhír. A Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, hogy milyen édesítőszereket, s mely élelmiszerekben használhatnak a gyártók, mennyi a maximálisan alkalmazható mennyiségük, és előírja az édesítőszerek csomagoláson való feltüntetését.

Már az a tény, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv foglalkozik ezen termékekkel, kizárja, hogy „mérgezőek”, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanok lennének.

Az édesítőszerek forgalomba kerülésének, használatának EU-engedélyezése is szigorú kritériumokhoz kötött, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak. Biztonsági vizsgálat nélkül esélye sincs egy édesítőszernek, hogy engedélyezzék a használatát. Egy ilyen biztonsági vizsgálat lebonyolítása és elemzése akár 10 évig is eltarthat.

 

A mesterséges édesítőszerek fogyasztásában is mértéket kell tartani!

Az édesítőszerek csomagolásán feltüntetik a naponta felhasználható mennyiséget, amelynek meghatározásánál figyelembe veszik, hogy egyesek – például a cukorbetegek – akár napi szinten használják egész életen át, de tekintettel vannak az érzékeny fogyasztói csoportokra is, például a gyermekekre. Ezen szempontok alapján határozzák meg az úgynevezett Megengedhető Napi Bevitelt (ADI), nagy biztonsági sávot hagyva.

Jelenleg nincs olyan elfogadott tudományos eredmény, amely bizonyítaná a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatását, de más káros hatást sem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Tévhit, hogy az édesítőszerek növelik az étvágyat.

Ezt számos kutatás megcáfolta, tehát sem az étvágy, sem a táplálékbevitel nem fokozódik a fogyasztásuk mellett. Az azonban gyakori, hogy mivel az édesítőszerrel készült termékek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, a fogyasztók azt gondolják, hogy ezért többet fogyaszthatnak belőlük. Akár cukorról, akár édesítőszerről van szó, mindig mértékletesen használjuk, s próbáljuk megkedvelni inkább a természetes, bár kevésbé intenzív édes ízeket!

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.