Egyre többen használnak mesterséges édesítőszereket, miközben gyakran jelennek meg olyan hírek, miszerint rendkívül károsak, és jobb kiiktatni az étrendünkből. Megkérdeztük Kreisz Andrea dietetikust, hogy mennyire kell tartanunk ezektől a termékektől.

Mesterséges édesítőszerek: Valóban tartanunk kell tőlük?

Szigorú szabályozás

A mesterséges édesítőszerek állítólagos daganatkeltő, étvágynövelő hatása rémhír. A Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, hogy milyen édesítőszereket, s mely élelmiszerekben használhatnak a gyártók, mennyi a maximálisan alkalmazható mennyiségük, és előírja az édesítőszerek csomagoláson való feltüntetését.

Már az a tény, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv foglalkozik ezen termékekkel, kizárja, hogy „mérgezőek”, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanok lennének.

Az édesítőszerek forgalomba kerülésének, használatának EU-engedélyezése is szigorú kritériumokhoz kötött, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak. Biztonsági vizsgálat nélkül esélye sincs egy édesítőszernek, hogy engedélyezzék a használatát. Egy ilyen biztonsági vizsgálat lebonyolítása és elemzése akár 10 évig is eltarthat.

 

A mesterséges édesítőszerek fogyasztásában is mértéket kell tartani!

Az édesítőszerek csomagolásán feltüntetik a naponta felhasználható mennyiséget, amelynek meghatározásánál figyelembe veszik, hogy egyesek – például a cukorbetegek – akár napi szinten használják egész életen át, de tekintettel vannak az érzékeny fogyasztói csoportokra is, például a gyermekekre. Ezen szempontok alapján határozzák meg az úgynevezett Megengedhető Napi Bevitelt (ADI), nagy biztonsági sávot hagyva.

Jelenleg nincs olyan elfogadott tudományos eredmény, amely bizonyítaná a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatását, de más káros hatást sem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Tévhit, hogy az édesítőszerek növelik az étvágyat.

Ezt számos kutatás megcáfolta, tehát sem az étvágy, sem a táplálékbevitel nem fokozódik a fogyasztásuk mellett. Az azonban gyakori, hogy mivel az édesítőszerrel készült termékek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, a fogyasztók azt gondolják, hogy ezért többet fogyaszthatnak belőlük. Akár cukorról, akár édesítőszerről van szó, mindig mértékletesen használjuk, s próbáljuk megkedvelni inkább a természetes, bár kevésbé intenzív édes ízeket!

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.