Egyre többen használnak mesterséges édesítőszereket, miközben gyakran jelennek meg olyan hírek, miszerint rendkívül károsak, és jobb kiiktatni az étrendünkből. Megkérdeztük Kreisz Andrea dietetikust, hogy mennyire kell tartanunk ezektől a termékektől.

Mesterséges édesítőszerek: Valóban tartanunk kell tőlük?

Szigorú szabályozás

A mesterséges édesítőszerek állítólagos daganatkeltő, étvágynövelő hatása rémhír. A Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza, hogy milyen édesítőszereket, s mely élelmiszerekben használhatnak a gyártók, mennyi a maximálisan alkalmazható mennyiségük, és előírja az édesítőszerek csomagoláson való feltüntetését.

Már az a tény, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv foglalkozik ezen termékekkel, kizárja, hogy „mérgezőek”, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanok lennének.

Az édesítőszerek forgalomba kerülésének, használatának EU-engedélyezése is szigorú kritériumokhoz kötött, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak. Biztonsági vizsgálat nélkül esélye sincs egy édesítőszernek, hogy engedélyezzék a használatát. Egy ilyen biztonsági vizsgálat lebonyolítása és elemzése akár 10 évig is eltarthat.

 

A mesterséges édesítőszerek fogyasztásában is mértéket kell tartani!

Az édesítőszerek csomagolásán feltüntetik a naponta felhasználható mennyiséget, amelynek meghatározásánál figyelembe veszik, hogy egyesek – például a cukorbetegek – akár napi szinten használják egész életen át, de tekintettel vannak az érzékeny fogyasztói csoportokra is, például a gyermekekre. Ezen szempontok alapján határozzák meg az úgynevezett Megengedhető Napi Bevitelt (ADI), nagy biztonsági sávot hagyva.

Jelenleg nincs olyan elfogadott tudományos eredmény, amely bizonyítaná a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatását, de más káros hatást sem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Tévhit, hogy az édesítőszerek növelik az étvágyat.

Ezt számos kutatás megcáfolta, tehát sem az étvágy, sem a táplálékbevitel nem fokozódik a fogyasztásuk mellett. Az azonban gyakori, hogy mivel az édesítőszerrel készült termékek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, a fogyasztók azt gondolják, hogy ezért többet fogyaszthatnak belőlük. Akár cukorról, akár édesítőszerről van szó, mindig mértékletesen használjuk, s próbáljuk megkedvelni inkább a természetes, bár kevésbé intenzív édes ízeket!

 

Ez is érdekelhet:

 

 

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.