A metabolikus szindróma – nevezhetjük életmódbetegségnek is – századunkban világszerte népbetegségnek számít. Előtérbe helyezzük a gyorséttermeket, a kalóriadús, „élettelen” táplálékokat, a mozgásszegény életmódot, melyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Metabolikus szindróma – amikor a testünkkel háborúzunk

 

metabolikus szindróma has elhízás

A metabolikus szindróma egyik tünete az alma típusú, azaz hasi elhízás
Fotó: Shutterstock

A metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma (metabolikus, azaz az anyagcserével kapcsolatos; szindróma, azaz tünetegyüttes) egy olyan kórkép, amely magába foglalja az alma típusú (hasi) elhízást, a kóros trigliceridértéket (vérzsír), emelkedett vérnyomást és a magas éhgyomri vércukor szintet. Ha e négy kockázati tényező közül három jelen van, akkor érdemes átgondolni életmódunkat, ellenőriztetni laborértékeinket, és mielőbb cselekedni, szakemberhez fordulni. Az életmód megváltoztatásával, a meglévő tünetek kezelésével a betegség komolyabb szövődményei jelentősen mérsékelhetők vagy akár meg is szüntethetők.

Mik lehetnek a metabolikus szindróma szövődményei?

A tünetegyüttes megnöveli a koszorúér-betegség, az arterioszklerózis (érelmeszesedés), a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri betegségek), a stroke (szélütés, gutaütés) és a cukorbetegség stb. kialakulásának lehetőségét.

A metabolikus szindróma 4 kockázata

1. Elhízás

Az elhízás szemmel látható, de mértékének megítélésére alkalmazható az ún. testtömegindex (BMI). A túlsúly hatással van többek között az alapanyagcserére, a magas vérnyomásra, a vérzsír- és a vércukorszintre. A táplálkozás megváltoztatásával, testmozgással az elsőrendű rizikófaktor jelentősen csökkenthető.

 

A mediterrán diéta javulást eredményez az összes rizikófaktor esetében. Az olaszoknál vagy a görögöknél jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mert ezt az étrendet fogyasztják. Bőséges a zöldség-, gyümölcs- és tengerihal-fogyasztásuk. A tenger gyümölcsei, és a diófélék bővelkednek ómega-3 zsírsavban. Az olajok közül az olívaolajat részesítik előnyben. Napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása is jó hatású, mert csökkenti az érelmeszesedést a flavonoidtartalma miatt.

A túlsúly lelki hátteréről:

A bizonytalan jövőkép, a teljesítmény hajszolása, menekülés az érzelmektől, a védelem iránti igény, a félelem, ami miatt „védőpajzsot növesztünk” magunk köré, elhízáshoz vezet. A fogyás érdekében meg kell teremtenünk a belső biztonságot, a békét. Fontosak azok a határozott célok, amelyeket el szeretnénk érni, és önmagunk szeretetteljes elfogadása, amely szükségtelenné teszi a testet körülölelő „védelmet”. A terjeszkedés helyett a minket illető hely elfoglalása lebegjen a szemünk előtt.

 

2. Magas vérnyomás

A magas vérnyomásnál (130/85 Hgmm feletti érték) a verőerekben túlságosan nagy nyomással áramlik a vér, ezáltal károsítja az érrendszert. A tartós nyomásemelkedés következtében az érfal megvastagszik, és veszít rugalmasságából. Kialakul az érelmeszesedés, amely veszélyezteti a szívet ellátó verőereket is.

A magas vérnyomás lelki hátteréről:

Úgy érezhetjük, hogy állandó nyomás, feszültség alatt állunk. Életünk problémákkal, konfliktusokkal terhelt. Az elfojtott agresszió és a belső nyugtalanság emeli a vérnyomásunkat. Feloldhatja a belső feszültséget a múlt elengedése, a nyugalom megteremtése, a konfliktusok gyökerének megtalálása. Érdemes életünk lényeges pontjaira koncentrálni, és a nyomást a megfelelő ponton kiengedni.

 

3. Kóros vérzsírösszetétel

A kóros vérzsírösszetételnél a rossz koleszterin (LDL), és a triglicerid (vérzsír) magas értéket mutat, a jó koleszterin (HDL) viszont a szükségesnél kevesebbet. A vér trigliceridszintjének megemelkedése miatt a verőerekben kialakulnak az ún. plakkok (zsíros lerakódások), amelyek arterioszklerózist (érelmeszesedést) okoznak, ezáltal nehezebben jut el az oxigéndús vér a szívhez, és ez fokozza a szívinfarktus veszélyét. A HDL koleszterin segít eltávolítani a lerakódott plakkokat az erekből, így csökken a szívinfarktus, vagy a stroke (szélütés, gutaütés) kialakulása. A mozgás növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

A kóros vérzsír lelki hátteréről

Fontos megkeresni, hol szűkítjük be életterünket, hol kezdünk esztelen védekezésbe, hogy minden repedést, rést eltömítsünk, elszigeteljünk (érelzáródások). Rántsuk le a leplet gyenge pontjainkról, régi sebeinket gyógyítsuk be, mert a lelki stresszek és idegi túlterhelések hatására „elszivárog” az életerőnk, és nagy árat fizetünk érte, általában a szívügyek terén.

 

4. Magas vércukorszint

A magas vércukorszint (diabetes mellitus) lényege a vércukorszint szabályozásának károsodása, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A hasnyálmirigy által termelt inzulin (hormon) hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) a betegség forrása. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ez okozza a betegség tüneteit. Jellemző tünet, hogy a cukorbetegek sok folyadékot isznak, és sok vizeletet ürítenek.

A magas vércukorszint lelki hátteréről:

A betegség kialakulásában általában a lelki tényezők is fontos szerepet játszanak. Egyes betegeket esetleg mély bánat gyötörhet. A cukorbetegek nehezen engedik át magukat a szeretet érzésének, problémát jelent számukra az elfogadás, a befogadás, az adni és kapni tudás. Vágynak a szeretetre, a szerelemre, ugyanakkor nem merik átadni magukat az érzésnek. Hajlamosak elkeseredni.

 

A metabolikus szindróma legyőzése nehéz küzdelem, de megnyerhetjük a csatát, és a legszebb az egészben, hogy nem veszíthetünk mást, csak néhány kilót a testsúlyunkból.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.