Oldal kiválasztása
Egy kis önvizsgálat és rájövünk, hogy az ember képes pusztán kényeztetésből, vagy időhiány miatt saját magát tönkretenni. Természetesen nem tudatosan, ezért tartom fontosnak, hogy beszéljünk a metabolikus szindrómáról – nevezhetjük életmódbetegségnek is –, ami századunkban világszerte népbetegségnek számít. Előtérbe helyezzük a gyorséttermeket, a kalóriadús, „élettelen” táplálékokat, a mozgásszegény életmódot, melyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Metabolikus szindróma – amikor a testünkkel háborúzunk

A metabolikus szindróma

Ez egy olyan kórkép, amely magába foglalja az alma típusú (hasi) elhízást, a kóros trigliceridértéket (vérzsír), emelkedett vérnyomást, és a magas éhgyomri vércukor szintet. Ha e négy kockázati tényező közül három jelen van, akkor érdemes átgondolni életmódunkat, ellenőriztetni laborértékeinket, és mielőbb cselekedni, szakemberhez fordulni. Az életmód megváltoztatásával, a meglévő tünetek kezelésével a betegség komolyabb szövődményei jelentősen mérsékelhetők vagy akár meg is szüntethetők.

Mik lehetnek a szövődmények?

A tünetegyüttes megnöveli a koszorúér-betegség, az arterioszklerózis (érelmeszesedés), a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri betegségek), a stroke (szélütés, gutaütés) és a cukorbetegség stb. kialakulásának lehetőségét.

A négy kockázat

Az elhízás szemmel látható, de mértékének megítélésére alkalmazható az ún. testtömegindex (BMI). A túlsúly hatással van többek között az alapanyagcserére, a magas vérnyomásra, a vérzsír- és a vércukorszintre. A táplálkozás megváltoztatásával, testmozgással az elsőrendű rizikófaktor jelentősen csökkenthető.

A mediterrán diéta javulást eredményez az összes rizikófaktor esetében. Az olaszoknál vagy a görögöknél jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mert ezt az étrendet fogyasztják. Bőséges a zöldség-, gyümölcs- és tengerihal-fogyasztásuk. A tenger gyümölcsei, és a diófélék bővelkednek ómega-3 zsírsavban. Az olajok közül az olívaolajat részesítik előnyben. Napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása is jó hatású, mert csökkenti az érelmeszesedést a flavonoidtartalma miatt.

Gondolatok a túlsúly hátteréről

A bizonytalan jövőkép, a teljesítmény hajszolása, menekülés az érzelmektől, a védelem iránti igény, a félelem, ami miatt „védőpajzsot növesztünk” magunk köré, elhízáshoz vezet. A fogyás érdekében meg kell teremtenünk a belső biztonságot, a békét. Fontosak azok a határozott célok, amelyeket el szeretnénk érni, és önmagunk szeretetteljes elfogadása, amely szükségtelenné teszi a testet körülölelő „védelmet”. A terjeszkedés helyett a minket illető hely elfoglalása lebegjen a szemünk előtt.

Magas vérnyomásnál (130/85 Hgmm feletti érték) a verőerekben túlságosan nagy nyomással áramlik a vér, ezáltal károsítja az érrendszert. A tartós nyomásemelkedés következtében az érfal megvastagszik, és veszít rugalmasságából. Kialakul az érelmeszesedés, amely veszélyezteti a szívet ellátó verőereket is.

Gondolatok a magas vérnyomás hátteréről

Úgy érezhetjük, hogy állandó nyomás, feszültség alatt állunk. Életünk problémákkal, konfliktusokkal terhelt. Az elfojtott agresszió és a belső nyugtalanság emeli a vérnyomásunkat. Feloldhatja a belső feszültséget a múlt elengedése, a nyugalom megteremtése, a konfliktusok gyökerének megtalálása. Érdemes életünk lényeges pontjaira koncentrálni, és a nyomást a megfelelő ponton kiengedni.

Kóros vérzsírösszetételnél a rossz koleszterin (LDL), és a triglicerid (vérzsír) magas értéket mutat, a jó koleszterin (HDL) viszont a szükségesnél kevesebbet. A vér trigliceridszintjének megemelkedése miatt a verőerekben kialakulnak az ún. plakkok (zsíros lerakódások), amelyek arterioszklerózist (érelmeszesedést) okoznak, ezáltal nehezebben jut el az oxigéndús vér a szívhez, és ez fokozza a szívinfarktus veszélyét. A HDL koleszterin segít eltávolítani a lerakódott plakkokat az erekből, így csökken a szívinfarktus, vagy a stroke (szélütés, gutaütés) kialakulása. A mozgás növeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

Metabolikus szindróma – amikor a testünkkel háborúzunk

Gondolatok a kóros vérzsír hátteréről

Fontos megkeresni, hol szűkítjük be életterünket, hol kezdünk esztelen védekezésbe, hogy minden repedést, rést eltömítsünk, elszigeteljünk (érelzáródások). Rántsuk le a leplet gyenge pontjainkról, régi sebeinket gyógyítsuk be, mert a lelki stresszek és idegi túlterhelések hatására „elszivárog” az életerőnk, és nagy árat fizetünk érte, általában a szívügyek terén.

A magas vércukorszint (diabetes mellitus) lényege a vércukorszint szabályozásának károsodása, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A hasnyálmirigy által termelt inzulin (hormon) hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) a betegség forrása. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ez okozza a betegség tüneteit. Jellemző tünet, hogy a cukorbetegek sok folyadékot isznak, és sok vizeletet ürítenek.

Gondolatok a magas vércukorszint hátteréről

A betegség kialakulásában általában a lelki tényezők is fontos szerepet játszanak. Egyes betegeket esetleg mély bánat gyötörhet. A cukorbetegek nehezen engedik át magukat a szeretet érzésének, problémát jelent számukra az elfogadás, a befogadás, az adni és kapni tudás. Vágynak a szeretetre, a szerelemre, ugyanakkor nem merik átadni magukat az érzésnek. Hajlamosak elkeseredni.

Szembesítsük magunkat a szerelem vonatkozásában félelmeinkkel, szorongásainkkal, kerüljük, ha tehetjük, a számunkra kellemetlen dolgokat, és próbáljuk elfogadni, befogadni az édes szerelmet, az élvezetet.

Legyen a következő a kulcsmondata: kész vagyok megélni a jelen édes örömeit!

A metabolikus szindróma legyőzése nehéz küzdelem, de megnyerhetjük a csatát, és a legszebb az egészben, hogy nem veszíthetünk mást, csak néhány kilót a testsúlyunkból.

PCOS: OKOK, TÜNETEK, KEZELÉS

 

Hozzászólások

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.