Ha egy olyan fogást keresel a karácsony napjaira, amely könnyű, laktóz- és gluténmentes, és nem terheli meg a gyomrot, akkor Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász fűszeres mandulakrémleves receptjét érdemes kipróbálnod!
Fotó: Shutterstock
Fűszeres mandulakrémleves
Hozzávalók (4 személyre):
500 ml zöldségleves alaplé
150 g hámozott mandula
125 ml mandulaital
45 g olívaolaj
2 ek rizsliszt
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
½ tk őrölt kömény
¼ tk kurkuma
ízlés szerint só és bors
mandulapehely a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A hozzávalókat készítsük elő, mérjünk ki mindent, és aprítsuk fel a fokhagymát. A mandulát kezdjük el pirítani az olajon, adjuk hozzá a fokhagymát, és csipkedjük bele petrezselyem felét.
2. Ha megpirult a mandula, szórjuk meg a rizsliszttel, fűszerezzük köménnyel, kurkumával és sóval, borssal, majd öntsük fel a mandulaitallal és az alaplével. Forraljuk 1-2 percig kevergetve kis lángon. Majd vegyük le a tűzhelyről, és botmixerrel turmixoljuk össze.
3. Utána tegyük vissza a tűzhelyre a levest, és forraljuk kis lángon, gyakran kevergetve még 5 percig. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, még fűszerezzük utána. Tálaláskor díszítsük a megmaradt petrezselyemmel és pirított mandulapehellyel.
Elkészítési idő: 20 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Tökéletes fogyókúrás desszert karácsonyra: a Fekete-erdő torta
- Reform édes piték, különleges alkalmakra is
- Kímélő és egészséges fogások hallal, csirkével, salátával