A nyári vakáció alatt ezernyi kisebb-nagyobb baleset történhet bárkivel. Persze, ne úgy vágjunk neki egy nyugalmas, tengerparti nyaralásnak, mintha az a legnagyobb veszélyeket rejtő kalandtúra lenne, de a minimális, alapvető elsősegélyhez szükséges egészségügyi felszereléseket csomagoljuk be a ruhák mellé.

Túlélő, minimalista egészségügyi csomag nyárra

A minimum

Néhány alapvető, általános gyógyszert minden utazás előtt érdemes összepakolni. Nyilván a tüszős mandulagyulladásra, vírusfertőzésekre nemigen tudunk gyógyszert csomagolni, de például a klímaváltozás következtében kialakuló fejfájásra, egy gyomorrontást követő hasmenésre, egy hirtelen bekövetkező fogfájásra vagy a napszúrás egyik következményére, a lázra érdemes felkészülni. A hasmenés megállítására több gyógyszer közül is választhatunk, de a jól bevált széntabletta is kapható.

Aki pollenallergiás vagy asztmás, ne feledkezzen meg az ezek kezeléséhez szükséges készítményekről, bár a friss levegőben az allergiás tünetek csökkenni szoktak.

Horzsolások, zúzódások

A kisgyerekeknél hétköznapi dolog, hogy a lábuk úgy néz ki a horzsolásoktól, zúzódásoktól, mint egy térkép. A rendszeresen erre használt krémeket, sprayeket ne hagyjuk ki az utazós egészségügyi csomagból sem. A felnőttekkel is történhetnek kisebb felületi sérülések: elvágjuk az ujjunkat egy éles sziklaperemmel, felsértjük a térdünket, biciklizés során elesünk egy gödörben. Minden ilyen sérülést időben kezelni kell. Akár por, szemcse is kerülhet a sebbe, legyen tehát a csomagunkban jódos fertőtlenítő, hogy a sérülés peremét megtisztíthassuk. Hasznos, ha van nálunk valamennyi kötszer, steril géz, rugalmas pólya, de a kisebb vágásoknál a ragtapasz is kiváló. Érdemes a vízálló verziót beszerezni, hisz a sós, de még az édes víz is irritálhatja a sérült bőrfelületet. Komolyabb rándulások, esetleg ficamok, időszakos kezelésére használjunk jégsprayt vagy zselét, de borogatások készítéséhez kapható vízben oldódó pasztilla is.

Csípések

Előfordul, hogy egy jámbor méh vagy darázs útjába kerülünk. Ilyenkor az támadásként megcsíphet. Ez szinte bárhol a világon megtörténhet. Még egy egyszerű európai darázscsípés is sok kellemetlenséget tud okozni, hát még ha ez távolabbi tájakon, esetleg a trópusokon ér bennünket. Az utóbbi esetekre különösen figyeljünk, és érdeklődjünk a lehetséges következményekről. Tóparti kirándulásnál számoljunk a szúnyogokkal. Erre készülhetünk szúnyogriasztó sprayjel, kenőccsel. A méh- és darázscsípés kezelésére szerezzünk be hűsítő krémet, amelyet a csípés bepirosodott, felduzzadt helyén lokálisan használjunk. Hirtelen allergiás reakció kivédésére érdemes magas kalciumtartalmú pezsgőtablettát vinni magunkkal.

viszketés, vakarás

Allegiától a rovatok csípéséig – Sok dolog állhat a viszketés hátterében
Fotó: shutterstock

Ellenségek erdőn, mezőn

Amilyen kicsik, olyan nagy problémákat okozhatnak a kullancsok. A felmelegedéssel, az áprilisi nagy esőzésekkel bőségesen elszaporodnak. A perzselő nyári hőséget viszont kevésbé szeretik, ezt az időszakot a nedves avar alatt vészelik át. Sokan úgy hiszik, hogy csak a fáról hullhatnak a nyakunkba vagy a fejünkre, ám valójában a fűben megbújva, de onnan akár 1-1,5 méter magasra felmászva is támadhatnak. Hazánkban minden ezredik kullancs fertőzhet a kullancs-encephalitisszel, ami az agyvelőgyulladás okozója, és minden tizedik hordozza magában a Lyme-kórt. Tehát nem minden kullancs fertőzött, de védekezni kell, például akkor is, ha gyerekeinket erdei táborba küldjük a nyáron. Már megelőzésként elkezdhető kullancsriasztó tabletta szedése, mely a bőrön át párolgó illattal tartja távol az állatot. Ennek védelme viszont egyénenként változik, van, akinél hatásos, van, akinél nem. A kullancs elleni oltás hatásosabb, de háromévente ismételni kell. Szúnyogriasztó szereket is használhatunk, ám a kémiai anyagok hosszú távú alkalmazása nem túl egészséges. Vigyünk magunkkal kullancseltávolító kanalat vagy csipeszt is. Jegyezzük meg, hogy az olajjal, zsírral történő kullancsfullasztásos eljárással rosszat teszünk. Az állat ilyenkor visszaöklendezi a nyákot, ami akár fertőzött is lehet.

Napozás, leégés

Az ózonréteg gyengébb fényszűrő képessége miatt a biztonságos napozással tölthető órák száma egyre kevesebb. Használjunk fényvédő krémeket, naptejeket. Arcunkat és szánkat is óvjuk a külön erre kifejlesztett, magasabb faktorszámú készítményekkel. A leégés kezelésére vigyünk magunkkal napozás utáni balzsamot, a komolyabb égésekre hűsítő habot vagy zselét, ami a krémnél könnyebb állagú, így gyorsabban beszívódik, és lélegezni hagyja a bőrt.

Testkép: Kövérebbnek tartjuk magunkat a valóságosnál

Rostosan szép az élet

ARWEN torna a gyermekáldásért

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.