Kevésbé népszerű, mint az apró, rózsaszínű hónapos retek vagy a hosszúkás, fehér jégcsapretek, pedig a téli szezon egyik legfontosabb zöldsége. A fekete retek a hideg hónapokban is elérhető, olcsó, finom és igazi vitaminbomba.

Ókori csodaszer: ismerd meg a filléres fekete retket

Úgy tartja a közvélekedés, hogy a fekete retek már az ókorban is népszerű eledel volt, olyannyira, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgáknak ezt a különös, fekete, durva, szőrös levelű zöldséget adták étekül, hogy bírják a megfeszített munkatempót. De ette nem csak a rabszolga, a módosabb ember is, hiszen gyógyhatása régóta ismert, őshazájában, Ázsiában igencsak népszerű volt. Nem csoda, hogy említést tesz róla a hagyományos japán és indiai gyógyászat is. A kínaiak puffadás ellen használták, a 16. századi Angliában emésztési és húgyúti problémákat, epebajt kúráltak vele.

A fekete retek – nevéből adódóan – sötét színű, héja kicsit érdesebb, vastagabb, mint a hónaposreteké, íze intenzívebb, kesernyésebb, egyébként nagy különbség nincs a két zöldség között. Egész évben kapható, különösen a téli időszakban érdemes sokat venni belőle, és nemcsak azért, mert szinte mindenhol elérhető és olcsó, hanem mert kifejezetten fontos, hogy a benne található ásványi anyagok, vitaminok óvják szervezetünket ebben a megfázós, betegeskedős időszakban. Természetes növényi vízhajtó, segíti az emésztőrendszer egészséges működését (magas rosttartalmának köszönhetően jól kezelhető vele a székrekedés), rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az epe- és a vesekő kialakulásának esélyét, támogatjuk a szervezet méregtelenítési folyamatát. Tisztítja a vért, támogatja a máj működését.

Facsart levét külsőleg használva enyhíthetjük a reumatikus fájdalmakat. Annak is érdemes fekete retket fogyasztania, aki nehezen vagy rosszul alszik, a népi gyógyászat álmatlanság gyógyítására is használta, sőt pókcsípés okozta fájdalom enyhítésére is. Fogyasztása javasolt magas vérnyomás, illetve fog- és fogínyproblémák esetén is.

freepic

Vitaminbomba télre

Nem csak ásványianyagokban gazdag: a nagy mennyiségű kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor mellett tartalmaz A-, B1- és B2-, C- és E-vitamint is. Nem véletlenül népszerű a téli időszakban, hiszen segít lerövidíteni a megfázásos, légúti betegségek lefolyásának idejét. Remek megoldás torokfájásra, köhögésre, enyhíthetjük vele az influenza kellemetlen tüneteit, illetve erősíthetjük vele az immunrendszert.

Ahogyan a többi retekfélét, a fekete retket is nyersen fogyaszthatjuk, evés előtt azonban mindenképpen hámozzuk meg. Kiváló saláta-alapanyag, reszelve, mézzel meghintve szinte azonnal enyhíti a megfázásos betegség tüneteit. Ha túl erősnek találjuk az ízét, süssük meg sütőben, így enyhül a kesernyéssége.

Tárolása

Legjobb, ha ép héjú, kemény gumójú retket vásárolunk, amin már pici sérülés található, az gyorsabban romlik. Egyébként nagyon sokáig eláll, főleg, ha nem fosztjuk meg a szárától. Szobahőmérsékleten is eláll 3-4 napig, hűtőben, pincében, hűvös helyen, jól tárolva akár a tél végéig is kihúzza.

Csak mértékkel!

Habár alig tartalmaz zsírt vagy kalóriát, és a fogyókúra szerves része lehet, mégsem ajánlott a túlzott fogyasztása. Különösen azoknak kell figyelni, akik gyomor- vagy bélgyulladásban szenvednek – ők, mielőtt retekkúrába kezdenének, mindenképpen egyeztessenek orvosukkal.

100 g fekete retekben van

Energia: 16 kcal

Fehérje: 0,7 g

Zsír: 0,1 g

Szénhidrát: 1,9 g

Rost: 1,6 g

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.

Ajánlataink